Ifj. Lomnici: Alapszerződés-ellenes a csúcsjelölti rendszer

2019. május 11. 15:27
Az új rendszert 2014-ben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vezette be – jegyezte meg a szakértő.

Alapszerződés-ellenes az uniós csúcsjelölti rendszer, amivel az Európai Parlament szeretné magának tulajdonítani a jogot az Európai Bizottság (EB) elnöki pozíciójának betöltésére, illetve az elnök személyének meghatározására – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az M1 aktuális csatornán szombaton.

Közölte, ehhez képest az alapszerződés 17. cikkelyének 7. pontjában az áll, hogy az Európai Tanács jelöli minősített többséggel az EB elnökét, amit feles döntéssel a parlamentnek is támogatnia kell.

Megjegyezte: az új rendszert 2014-ben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vezette be.

A szakértő kiért arra is, hogy a legfrissebb felmérések szerint a Fidesz 15 mandátumot is szerezhet az EP-választáson. Az Európai Néppárt most látja igazán, hogy hiba volt a kardcsörtetés a Fidesszel, mivel ha még mindig 200 feletti mandátumszámmal rendelkezne a párttömörülés – a jelenleg 170-180 helyett – akkor a választások után jobb tárgyalási pozícióba kerülnének – vélekedett a szakértő.

Ha a csúcsjelölti rendszer esetleg megbukna, vagy a választások után csak néhány mandátum különbség lenne a szocialisták és a néppárt között, akkor a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber helyzete sem lenne stabil – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

(MTI)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Manapság nem számít, hogy mi alaptörvény ellenes. Talán jövőre számítani fog. Hajrá Barnier!!!!!

Amit itt leírtál, amit itt mintaszerű politikai korrektséggel megfogalmaztál, azt egyszerűbben is le lehet írni: az EU törvényeit úgy és akkor tartják be, ahogyan és amikor akarják. Nem ez az első eset.

A két országban is leszavazott Európai Alkotmányt ki kellett volna dobni, helyette lett Lisszaboni Szerződés. Aztán ott vannak az "Addig szavazunk, amíg jó eredmény nem születik" akciók. Az államfők tanácsára tartozó kérdést a konszenzus kijátszása érdekében az alacsonyabb rendű belügyminiszterek tanácsa elé vitték. Szóval, simlis szervezet az EU, a korrupciós botrányokról nem is beszélve.

Amit leírtam, abból te a szabályok betartását olvasod ki? Vagy úgy gondolod, hogy a szabályok megkerülése egyenlő azok betartásával?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés