Antal-Deák vita: „fasiszta” pártokkal szövetkezik a Fidesz?

2019. május 8. 08:53

Antal Attila politikai szakértő szerint Orbán Viktor a múlt héten Európa legfasisztább pártszövetségének első emberét fogadta, Deák Dániel szerint viszont meg kell kérdezni Kurz osztrák kancellárt arról, hogy szerinte is fasiszta párt-e az FPÖ. Vélemények összecsapása az ATV-ben.

Deák Dániel szerint május 26-a után a Fidesz elhagyja az EPP-t, szerinte egyértelmű, hogy ha elmarad a jobboldali fordulat, akkor a nagyobbik kormánypártnak nincs maradása. Antal Attila szerint nem a Fideszhez kell alkalmazkodnia az EPP-nek, szerinte ez túlzott elvárás Orbán Viktor és a kormánypárt részéről, hogy a Fidesz egy mérleg nyelveként funkcionál. Antal Attila ezután a következőket mondta: „Ha megnézzük az elmúlt öt-hat évet, elindulunk egy illiberalizmusból, aztán meghirdetjük azt, hogy egy régi vágású kereszténydemokráciát képviselünk, most pedig eljutunk ahhoz, hogy egy ilyen nagyon radikális, szélsőséges, már-már fasiszta irányvonalat...” Ezen a ponton vitapartneréhez intézte a szavait, és azt mondta: „Lehet, hogy nevettek, de ezt ti csináljátok.” Deák Dániel visszakérdezett: „Salvini fasiszta?” Antal válaszában kijelentette: egyértelmű, hogy a legfasisztább pártszövetség.

A XXI. Század kutatója erre újabb kérdést tett fel, miszerint „fasiszták kormányoznak Ausztriában?” Antal szerint ezt Orbán Viktornak kéne megmondania, Deák Dániel szerint azonban inkább Kurz osztrák kancellárt illeti a válaszadás joga. Antal azonban Kurz inkább elégedetlen lehet Orbán Viktor politikájával, és hozzátette, hogy nincs hova tovább a Fidesz számára. Majd arról beszélt a politikai szakértő Antal, hogy az uniós keretrendszerből nem biztos, hogy kimozdulhat Orbán „a putyini hátország” miatt. Szerinte a mostani lépesek egy durva „autoriter” rendszer létrehozására irányulnak, amiben a magyar emberek szenvedni fognak.

Deák Dániel szerint a magyar kormány nem akarja kivinni az EU-ból Magyarországot, a magyarok többsége uniópárti – Antal Attila közbevág, hogy nem mindegy, hogy „hogyan” – csak a vezetést kell megváltoztatni. Antal ezen a ponton azzal vág közbe, hogy az Unió egy értékközösség, ezzel Deák is egyetért, az európai keresztény értékek mellett a magyar kormány is kiáll.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148058

Ajánljuk még a témában