MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum: közös polgármesterjelöltek a kerületekben

2019. április 6. 14:10
Számos budapesti kerületben közös jelöltet állított az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum – jelentették be az ellenzéki pártok szombaton. Hol kit indítanak, és mi van a Jobbikkal?

Közös polgármesterjelölteket állított Budapest legtöbb kerületében az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum – jelentette be Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szombaton sajtótájékoztatón. Elmondása szerint ez politikatörténeti pillanat. A személyekről pár hónapos tárgyalások után állapodtak meg. 

A jelölteket közösen támogatják, ők a kerületekben a legesélyesebbek arra, hogy leváltsák a Fidesz „embereit”, és az összefogás résztvevői támogatni fogják a főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójában nyertes jelöltet – mondta. Hozzátette: ők olyan Budapestet szeretnének, ahol a civil társadalmat partnernek tekintik, az önkormányzatiság érték és nem legyőzendő feladat.    

Molnár Zsolt elmondta a megállapodás szerint az MSZP a II. kerületben Őrsi Gergelyt, a III. kerületben Kiss Lászlót, az V. kerületben Tüttő Katát, a X. kerületben Somlyódi Csabát, a XIII. kerületben Tóth József jelenlegi polgármestert, a XIV. kerületben Horváth Csabát, a XVIII. Kerületben Szaniszló Sándort, a XIX. Kerületben Vajda Péter polgármestert, a XX. kerületben Szabados Ákost, Csepelen Takács Mónikát jelölik.

Kutya kötelesség

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, egyesíteni akarják azokat, akik nem akarnak egy Tarlós István vezette Budapesten élni, akik nem akarják, hogy olyan főpolgármester vezesse a városukat, aki nem képviseli az emberek érdekeit. Hozzátette: a budapestieknek elegük van abból, hogy nem, vagy alig részesültek a minden eddiginél több uniós forrásból.

DK-s jelöltek hat kerületben lesznek, a VII. kerületben Niedermüller Péter, a XI. kerületben László Imre, a XII. kerületben Élő Norbert, a XV. kerületben Németh Angéla jelenlegi polgármester, a XVI. kerületben Nemes Gábor, a XVII. kerületben pedig Gy. Németh Erzsébet indul majd.
Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja azt mondta, Budapest változást akar, ezért „kutya kötelességük” olyan modellt kitalálni, amelyben esély van leváltani a Fideszt. Mivel az LMP egyelőre távol maradt a megállapodástól a Párbeszéd maradt a zöld párt a szövetségben, ezért fő céljuk a budapesti zöldterületek növelése, a légszennyezettség csökkentése.

De mi van a Jobbikkal?

A Párbeszéd az I. kerületben Váradiné Naszályi Mártát jelöli, a IX. kerületben viszont még nincs végleges döntés arról, hogy kit javasolnak.
Donáth Anna, a Momentum alelnöke azt mondta, a törésvonalak nem pártok, hanem az államhatalom és az ellenzéki pártok között húzódik meg, a Momentum azon dolgozott, hogy hidat képezzen a civilek és a pártok között, akiknek elsődleges célja, hogy demokratikus útra tereljék az országot. Hozzátette: sajnálja, hogy a megállapodásban nem vesz részt minden ellenzéki párt.

A Momentum a IV. kerületben Déri Tibort, a VI. kerületben Soproni Tamást, a XXII. kerületben Havasi Gábort javasolja közös jelöltnek.
Molnár Zsolt kérdésre válaszolva elmondta, az LMP-t mindenképpen várják az összefogásba. Velük a tárgyalások nem jutottak olyan szintre, hogy budapesti szintű megállapodást kössenek, de a 23 kerület többségében vannak helyi megállapodások. A Jobbikkal kapcsolatban azt mondta, helyi szinten lehetőséget biztosítanak a megállapodásra, de polgármesteri szintű egyezségre nem látnak lehetőséget.

(MTI)

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Jobbik és az LMP szomorú - különösen a Momentumot szidja

A megegyezés bejelentése után nem sokkal közös közleményt adott ki a Jobbik és az LMP, illetve a Sétáló Budapest kampányfőnöke, Zaránd Péter  (Puzsér Róbertet ők jelölik főpolgármesternek). Bencsik János és Moldován László, a Jobbik és az LMP budapesti elnökei, illetve a Sétáló Budapest csapata "szomorúan veszi tudomásul, hogy Budapesten az MSZP tudatosan az ellenzék megosztására játszik. Nem beszélnek programról, nem egyeztetnek Budapest jövőjéről, hanem kizárólag pozíciókkal seftelnek. Ezzel ellehetetlenítik a teljes ellenzéki együttműködést."

A közleményük szerint a ma bemutatott polgármesterjelöltekkel és a mögöttük álló pártszövetséggel "nem lehet leváltani a Fideszt, hiszen éppen ők okozták kétharmadot, és számos esetben a mai napig helyi szinten kollaborálnak a narancsuralommal. Ez a megállapodás nem a változást és nem az ellenzéki győzelmet szolgálja, hanem a parkolási maffiát és a korrupt szocialista világ túlélését" - írták.

Azt is hozzátették, hogy elkeserítő látni, hogy ebben részt vesz a Momentum. "A harminc évet nem lehet leváltani az olimpiát megszavazó Karácsonnyal, a zuglói parkolási botrányt eltagadó Horváth Csabával, az MSZP-vel és a DK-val. Azt gondoljuk, hogy a Momentum szavazói centrum szavazók, azt gondoljuk, hogy a Momentumnak a centrum pártokkal kellene együttműködnie, ahogy erre vidéken számtalan példa van. Sajnáljuk, hogy a kapzsiság győzött az elvek felett.""

:)))))))))))

Oda-vissza szánalmas az egész.

Pl. miközben a közleményben ilyen válogatitt sértésekkel szapulják az MSZP/DK-t, már féltucat városban fogtak össze velük.... sok helyen konkrétan MSZP-s polgármesterjelöltek mögé beállva.

És hát ez a Karácsony-bashing is hülyén fogja kivenni magát, amikor majd mégis beállnak mögé, és nem indítanak saját jelöltet...

Az már magában fura, hogy 1,5 hónappal az EP-választás előtt bőszen jelentgetik be a közös jelölteket... miközben az EP-választáson KÜLÖN indulnak.

A Fidesz meg - helyesen! - a soron következő megmérettetésre, az EP-választásra koncentrál. Simán benne van a pakliban egy óriási Fidesz-győzelem (mobdjuk 55%+, 15% alatti második helyezettel...), ami már önmagában ad egy alaphangulatot az önkormi választásra. Aztán meg ki tudja hogyan tolódnak el esetleg az ellenzéken belüli erőviszonyok a 2018-as eredményekhez képest: ez megint sok mindent boríthat és újranyithat... 

Hülyék ezek. :)

Terjeszd ezt légy szíves az ellenzéki szavazók között.
Köszi. :))

Azt már feladták:-))

Ezzel az mszmp- csapattal?
Azt mondják, ez a csapat a kerületek kétharmadán nyerhet:-)))
Szerintem meg nem.

Azt mondták, ne induljon, mert a fővárosban úgyis kicsi a támogatottsága. A jobbik meg szót fogadott:-))))

"A megegyezést nehezíti, hogy az LMP-ben belső feszültségek borzolják a mindennapokat, lázadnak a Puzsérral és a Jobbikkal kötött megállapodás miatt (erről írt a Magyar Hang is), ugyanis abban az is szerepel, hogy a három fél (Puzsér, LMP, Jobbik) a politikai tevékenységét összehangolja, a polgármesterjelöltek, és önkormányzati képviselőjelöltek kiválasztásakor pedig „egymás közt teljes koordinációt akarnak”.

:)))))))

Tehát az LMP és az ún. Jobbik NEM demokratikus.

Akkor miért fogtatok össze velük Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron, Egerben, Miskolcon, Pécsett, Kecskeméten... (a sor folytatódik...)???

"Elmondása szerint ez politikatörténeti pillanat."

A történelmi pillanat 1994-ben volt,amikor az szdsz koalára lépett
az mszp-vel. Ez csak annak az igen hosszú pillanatnak egy
szakasza.

Megjegyezem 1994-ben sem a kioalíció ténye volt a történelmi
eseménye, hanem a manifesztáció vagy coming out, ha így
jobban tetszik.

Egy dolog a győzelem, csak éppen az az a lényeg. Az a kérdés, hogyan működik együtt egy ilyen kényszerűen összeállt társaság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés