India ellenséges radarokat felderítő műholdat bocsátott fel

2019. április 1. 14:52
Az EMISAT 436 kilogrammos és 749 kilométer magasan kering.

Ellenséges radarokat felderítő műholdat bocsátott fel India hétfőn, egyidejűleg 28 másik, külföldi műholdat is Föld körüli pályára állítva – jelentette az NDTV indiai hírtelevízió. A 436 kilogrammos EMISAT műhold, amelyet az India déli részén lévő szriharikotai űrrepülőtérről indítottak, a Föld felett 749 kilométeres magasságban kering – számolt be róla az indiai űrkutatási szervezet (ISRO). Brahma Csellenei védelmi elemző azt mondta, hogy az alacsony Föld körüli pályán mozgó EMISAT műhold katonai és titkosszolgálati feladatokat lát el. Ellenséges radarokat figyel majd meg, miközben meghatározza helyzetüket.

A kémműholddal együtt az Egyesült Államok 24, Litvánia két, Spanyolország és Svájc egy-egy műholdját is Föld körüli pályára állították a mostani űrműveletben.  A hétfői műholdfelbocsátásra első alkalommal hívtak meg civileket, hogy az űrközpontból követhessék a fejleményeket.

Néhány napja, március végén India egy hadgyakorlaton rakétával sikeresen megsemmisített egy alacsony Föld körüli pályára állított, 300 kilométeres távolságban lévő műholdat, amivel az Egyesült Államok, Kína és Oroszország után a negyedik ország lett a világon, amelynek sikerült elérnie ezt a haditechnikai eredményt.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés