Weber: Nem kaphatnak EU-s támogatást EU-ellenes pártok

2019. március 27. 11:48
„Az egész világon nincsen olyan intézmény, amely annyira naiv, hogy saját ellenfeleit finanszírozza (...) Európa-ellenes pártok EU-pénzből fizetik a választási kampányaikat, akcióikat és plakátjaikat, amelyek célja az EU felszámolása” – mondta Manfred Weber a Die Weltnek.

Nem szabad európai uniós (EU-) forrásból pénzt adni EU-ellenes pártoknak, és valamennyi pártnak nyilvánosságra kell hoznia pénzügyi forrásait Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje szerint. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Die Welt című lap hírportálján szerdán megjelent összeállításban kiemelte, hogy nem kaphatnak többé támogatást EU-s forrásból az EU „szétrombolására törő pártok”, mint a Nemzeti Tömörülés nevű francia és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német jobboldali ellenzéki párt.

Bírálni természetesen lehet Európát, „de az egész világon nincsen olyan intézmény, amely annyira naiv, hogy saját ellenfeleit finanszírozza” – mondta Manfred Weber, hozzátéve, hogy az „Európa-ellenes pártok EU-pénzből fizetik a választási kampányaikat, akcióikat és plakátjaikat, amelyek célja az EU felszámolása”. Aláhúzta, hogy az EU-ban működő valamennyi pártnak nyilvánosságra kell hoznia finanszírozási forrásait, és „törvénnyel kell tiltani, hogy európai pártok bármiféle pártfinanszírozást elfogadjanak az EU-n kívülről”.

Mint mondta, „nyomasztó és riasztó”, hogy egyes pártok politikája harmadik országokból - EU-n kívüli államokból – érkező anyagi támogatás hatására formálódik. Európának gondoskodnia kell arról, hogy ne határozzák meg politikáját „külső erők, mint az orosz és az iráni vezetés, vagy a venezuelai Maduro-kormány” – mondta Manfred Weber.

A Die Welt felidézte, hogy a Marine le Pen vezette Nemzeti Tömörülés elődszervezete, a Nemzeti Front a legutóbbi, 2014-es EP-választás idején 9,4 millió euró (3 milliárd forint) kölcsönt vett fel egy orosz banktól a választási kampány finanszírozására, miután francia bankoktól nem kapott hitelt. A Mediapart nevű francia oknyomozó portál szerint a kölcsön nagyobb összegű is lehetett, 40 millió eurót tehetett ki.  A lap hozzátette, hogy az észtországi hírszerzés egy néhány hete elkészített jelentése szerint a moszkvai vezetés valószínűleg megpróbál majd beleavatkozni az EP-választásba, azzal a céllal, hogy minél több képviselői helyet szerezzenek oroszbarát vagy EU-szkeptikus erők. Főleg németországi, franciaországi és olaszországi pártok lehetnek „érdekesek” a Kreml számára, mert ez a három ország állítja ki az EP tagjainak csaknem egyharmadát – írta a Die Welt.

(MTI)

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elolvastam a vastag betűset és abbahagytam. A demokráciákban a mindenkori ellenzéket anyagilag támogatja a mindenkori állam!

Mini ducse
Webert még meg sem választották, de már most úgy viselkedik, mintha ő lenne Európa hadvezére.
Nevetnék, ha május 26-án éjjel rájönnek, hogy a bilibe ér a keze.

Egyedül ilyen, vagy stáb is áll mögötte?

:-) nem erre gondolt
Őket támogatni kell név nélküli kártyával

Az európai pártok és alapítványaik finanszírozására vonatkozó jogszabályok
https://tinyurl.hu/1EBR/
Ahhoz, hogy ezt Weber megváltoztassa az egy szavazat kevés. Először is el kell fogadnia a Tanácsnak, azután a Parlamentek. A szabályok többsége minősített többséggel került elfogadásra.

Szerintem jelentéktelen. Valakiknek kell egy báb.

Eddig kaptak pártok uniós pénzt??

Nekem is ez jutott eszembe, mert emlékszem, régebben járkált itt.

Mert már nem pártokat, hanem ngo-k kat finanszíroz. Weber ki is hagyta őket az elszámoltatásból.

Olvasgattam a hvg- s hozzászólásokat. Érdekes, hogy ez eszükbe sem jutott, a demokráciát sem féltik. Hiába, másképp jár az agyunk- szerencsére

Az euroszkeptikus ők N az eu- akarják kidobni az ablakot. Egy eltérés van köztünk, annak megítélése, hogy ki számít ellenfélnek és ki ellenségnek. Az EU eddig minden ilyesmi szabályozást gumiból alkotott, hogy bárkire rá lehessen húzni. Az eu- ban a fogalmak és értelmük elvesztették az eredeti jelentésüket, biztos, hogy szándékosan.
Pl: ha a Fideszre és a szavazóikra azt mondják, hogy szélsőjobbos, ez nyilvánvaló hazugság.

"Éljen az EU és néppártiliberálisbolsevik neomarxista- anarchisták örök és megbonthatatlan barátsága!!!!!"
Hogy mondhatsz ilyesmit?
Az NGO-k, jogvédők és más potyalesők, azok kaphatnak bármennyit, bárhonnan, ez is az EU demokratizmusát mutatja.
Meg a Weberét.
Ez a f.szi ein idiot.

Egyedül a " sőt" - től nincs rendben, a többi teljesen demokratikus. Ez megint csak olyan, hogy valakire, aki nem tetszik, rá lehessen húzni a vizes lepedőt.
Nem akarok kilépni az eu- bólintott, az lenne jó, ha jobban működne, de a jelenlegi felállás eljátszotta a bizalmat. Azt hiszem, sokan vagyunk így.

És az EU-t tönkretevő pártok kaphatnak?

Nyugi Manfred, ha már ők is ezt írják:
https://neokohn.hu/2019/03/16/..
meg-iden-felbomlik-az-europai-unio/

A Néppártot, azt nem kell, az ostoba-debilek automatikusan Putyint szolgálják.

Miért siet ennyire a hülyüléssel, érthetetlen. Juncker mégiscsak okosabb lehet, mert megvárta, míg kineveződik, aztán mutatta meg a valódi isiaszat.

Es ha mi meg azt mondjuk hogy nem kaphatnak tamogatast meg vammentesseget azok az unios multik akik orszagai Magyarorszagot tamadjak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés