Kutatás: jobban félünk a globális felmelegedéstől, mint egy újabb gazdasági válságtól

2019. március 16. 9:24
A megkérdezettek 64 százaléka első helyen említette a természeti erőforrások kimerítését.

A globális problémák közül az emberek jobban félnek a természeti erőforrások kimerítésétől, a világméretű felmelegedéstől, mint egy újabb gazdasági válságtól – derül ki a Cofidis Hitel Monitor kutatásából, melyet a cég juttatott el az MTI-hez. 

A kutatás eredményei alapján a félelemre okot adó világjelenségek közül a gazdasági válságot csupán a harmadik helyre rangsorolta a válaszadók 59 százaléka. A megkérdezettek 64 százaléka első helyen említette a természeti erőforrások kimerítését, 63 százalékuk a globális felmelegedést tette a második helyre.
 
A megkérdezettek 51 százaléka egyetért abban, hogy az újabb válság néhány éven belül bekövetkezik. Azok, akik személyesen tapasztalták meg a 2008-2009-es gazdasági krízis hatásait, még inkább aggódnak egy újabb válság kialakulásától. Így nem meglepő, hogy pénzügyi óvatosság jellemzi a válaszolók többségét: a megkérdezettek 72 százaléka minél előrelátóbban próbálja meghozni a pénzügyi döntéseit, 54 százalékuk  a megtakarításainál, a befektetéseinél inkább az alacsonyabb hozamú, biztonságosabb formákat választja.

A  Cofidis kutatása alapján a válaszadók több 52 százaléka személyesen, közvetlenül, 13 százaléka pedig közvetlen környezetén keresztül tapasztalta meg a 2008-as válság hatását, ami közel harmaduknál okozott életszínvonal-romlást. Bár bő 10 év távlatából a lakosság körében konszenzus van abban, hogy a válság két fő oka a devizahitelezés elterjedése (46 százalékuk) és a túlzott hitelfelvétel  volt (a válaszolók 38 százaléka gondolja így), ennek ellenére  a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján napjainkban a hitelszerződések száma stabilan emelkedik. 

A felmérés szerint a lakáshitel szerződések száma az elmúlt években jelentősen nőtt: míg 2014-ben 273 844 kihelyezés történt, addig 2018-ban már 460 518-ra emelkedett a számuk az MNB adatsorai szerint. 

Közölték: a Hitel Monitor historikus adatai is ezt a tendenciát támasztják alá, a hitelfelvétel elfogadottsága évről évre nő, a lakásvásárlásra szánt hiteleknél 64-ről 70 százalékra, lakásfelújításra felvett kölcsönöknél 46-ról  58 százalékra, az autóvásárlásra szánt külső anyagi segítség igénybevételének elfogadottsága pedig 27-ről 46 százalékra emelkedett az elmúlt években. 

A Cofidis Hitel Monitor kutatását az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végzi 500 fős mintán, online adatfelvétellel évente négy alkalommal, az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra nézve reprezentatívak.

(MTI)

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A gazdasági válságok az 1800-s évek közepétől bizonyos periodicitással jelentkeztek, de az emberek, ha megtépázva is, de mindig kimásztak belőle. A globális felmelegedés azonban függetlenül attól, hogy ez az emberiség hibája vagy bolygónk sajátossága, sokkal, de sokkal ritkább,nehezen jósolható meg, hogy milyen módon vészelnénk át egy ilyet ( vízszint emelkedések- parti városok), alapvető tengeri áramlatok leállása etc. Ijesztő népmozgások a lakhatatlanná vált területekről etc. Nagyon ismeretlen hatások, ezért félünk tőle.

Igen, de hova repülnénk haza a jégmentes sarkról. (Grönland is leolvadna.). Jobb esetben mai országunk lakosságának fele holland, rosszabban egyiptomi lenne.

Bár a Próféta szólna...De sajna globálisan kimutathatóan a Föld melegszik, nő a légköri széndioxid és metán koncentráció. A Venus csak valamivel lenne melegebb a Földnél a pályája miatt, ennek ellenére a felszini hőmérséklete van vagy 400C, a légköre zömmel széndioxid, ami nem engedi távozni a hőt. Az ózonlyuk és a freonok kapcsolatát a föld országai elfogadták, és az ózonpajzs megint elkezdett hízni. Itt nem lehet érezni azt, hogy mindenki komolyan venné a dolgot ( pl. Trump), pedig már a kínaiak is kezdenek mozgolódni.

A Föld 50 millió éve sokkal melegebb volt, még a Déli sarkon is volt növényzet. Ha a mostani melegedést is hasonló folyamatok okozzák, akkor van időnk. Ha viszont komolyan benne van az emberi tevékenység is ( minek kellenek pl.150-200 lóerős autók, én még egy 34 lóerős Fiattal is bejártam annak idején fél Európát,a mostani kocsim is csak 93 LE) és sorolhatnám a rövid élettartamú háztartási gépeket, az évente cserélt mobilokat, olyan felbontású TV-ket, amire adás sincsen etc. etc. Ha kimásznánk a (túl) fogyasztás bűvöletéből, előrébb lennénk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Az üvegházhatás nélkül a tudósok szerint csak kissé lenne magasabb a felszini hőmérséklete, mint a Földé. ( rengeteg széndioxid és kéntrioxid van a légkörében, a felszini nyomás 92 atm ) A Naphoz közeli Merkur felszini hőmérséklete úgy 420C, azaz a 310C soknak látszik. ( A számítást meg kellene ismételni a Merkurra és a Marsra is, egyiknél sincs üvegházhatás)

Nem hinném, hogy valamirevaló specialista egy képletbe Celsiust (fokot) írna Kelvin helyett. ( Már egy fizkém vizsgán kirugnák...) Egyébként a feltételezések szerint több százmillió esetleg egy-két milliárd éve folyékony víz lehetett a felszinén, azaz valamikor alig különbözött a Földtől. A széndioxid (vulkánosság) felhalmozódás miatt azonban más fejlődési irányba indult.

Három egymás mellett levő kőzetbolygó közül az egyik nagyon kilóg......A Földön és a Marson is (utóbbinál csak mély kráterekben) de van víz. ( A Holdon is...) Különben az angol wiki szócikkeit általában hozzáértők készítik. Van olyan tudományterület, ahol "hozzáértőnek" számítok, nem botlottam durva hibába ezen a területen sem.

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Kevés vízgőz van a légkörében. Erre különben már a Venyera-4 szonda is utalt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés