A CEU üdvözli Weber kezdeményezését, de jogi garanciát vár a kormánytól

2019. március 14. 15:54
A CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy Budapesten maradjon, de közben folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását is.

A Közép-európai Egyetem (CEU) üdvözli Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője közbenjárását az intézmény ügyében, de jogi garanciát vár működésének biztosítására a miniszterelnöktől.

Az egyetem csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a CEU hálás a bajor kormányának, amiért pénzügyi és gyakorlati támogatást ajánlott a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) kialakítandó hosszú távú együttműködéshez. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és Wolfgang A. Herrmann, a TUM elnöke megbeszélést folytatott az együttműködés lehetőségeiről azokon a területeken, amelyeken a két intézmény egymást kiegészítő kapacitásokkal rendelkezik, így a többi között a politikatudomány, a technológiakutatás, valamint a kognitív és hálózattudomány területén. 

A két intézmény további találkozókat tervez, hogy a megbeszélések alapján együttműködési megállapodásokat köthessenek.

Közölték: üdvözlik ezeket a fejleményeket, és azt, hogy lehetőség nyílt „a CEU Budapestről történő elüldözéséhez” vezető folyamat visszafordítására, de kiemelték, hogy a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják a felek, ha Orbán Viktor egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. 

Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét. A CEU és a TUM közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként való működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül.

Tudatták: a CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy abban a városban maradjon, amely több mint 25 éve az otthona, de közben folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását is.

Manfred Weber, aki kedden a Fidesz EPP-tagságának ügyében utazott Magyarországra, fontos problémának nevezte a Közép-európai Egyetem ügyét. Azt mondta, olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni amerikai diplomához. Közölte: ezért tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

Az EPP frakcióvezetője aznap tárgyalt a Közép-európai Egyetem rektorával is.

(MTI)

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nicsak, egy nap sem telt el, és kiderült:
Manfred Skorzeny kiszabadította a CEU-t a magyar kormány fogságából.
Bár a magyar kormány nem foglár, nem börtönőr, ez csak az önszegregáltak torz tudatában létezik.

Az önszegregáltak pofátlansága bámulatos...
A pofátlan önszegregációs mártírkodás röhejes...

Van egy magyar alapítványi Közép-Európai Egyetem, amelynek a nevét a NEW York-ban bejegyzett, de nem működő egyetem bitorolja, vagy fordítva.
A törvényből az következne, hogy más néven indítanak egy egyetemet New York államban, amelynek van kampusza - most csak krampusza van - és ez szerződést köt a magyarországi Közép-Európai Egyetemmel, ahogy ez történt a többi esetben is.

Miért nem felel meg ez? Talán azért, mert akkor a két egyetemet nem lehet összemosni?

Provokálnak.
Azért vannak itt, hogy kézbe tartsák a magyar értelmiség egy részét (sok pénzzel) és provokálják a magyar társadalmat.

Kiskapuk sorozata. Ennyi pénzzel és energiával az usa- ban is lehetne...

Magyarázza meg valaki!

Ha Michael Ignatieff úgy gondolja, hogy neki igaza van és a kormány jogot sért, akkor miért nem megy bíróságra?

A CEU fordítva ül a lovon: a jogi garancia már régen megvan, nekik csak be kellene tartani azt...

Megtisztelt válaszod!
Téged szarunk le, a fajtáddal együtt, menj a picsába!

Majd Bécsbe meg Münchenbe csinálnak krampuszt (nem elírás!) és beültetik a migránsokat, hogy hallgassák Michael Ignatieff előadását az EBTQ stb. fontosságáról. A migránsok meg hálálkodni fognak a felvilágosításért.

A CEU nevében ki kellene csrélni az utolsó két betűt I-re és A-ra, akkár az átlagember is értené a körülötte levő felhajtást.

Így már érthető, hogy miért takarta le a feje tetejét. Felforrt az agyvize és nehogy észrevegyék a párolgást, letakarta.

Csak nem azért ragaszkodnak Bp-hez, mert itt olcsóbban megélnek hallgatóik, mint Bécsben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés