CEU

A CEU üdvözli Weber kezdeményezését, de jogi garanciát vár a kormánytól

2019. március 14. 15:54
A CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy Budapesten maradjon, de közben folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását is.

A Közép-európai Egyetem (CEU) üdvözli Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője közbenjárását az intézmény ügyében, de jogi garanciát vár működésének biztosítására a miniszterelnöktől.

Az egyetem csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a CEU hálás a bajor kormányának, amiért pénzügyi és gyakorlati támogatást ajánlott a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) kialakítandó hosszú távú együttműködéshez. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és Wolfgang A. Herrmann, a TUM elnöke megbeszélést folytatott az együttműködés lehetőségeiről azokon a területeken, amelyeken a két intézmény egymást kiegészítő kapacitásokkal rendelkezik, így a többi között a politikatudomány, a technológiakutatás, valamint a kognitív és hálózattudomány területén. 

A két intézmény további találkozókat tervez, hogy a megbeszélések alapján együttműködési megállapodásokat köthessenek.

Közölték: üdvözlik ezeket a fejleményeket, és azt, hogy lehetőség nyílt „a CEU Budapestről történő elüldözéséhez” vezető folyamat visszafordítására, de kiemelték, hogy a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják a felek, ha Orbán Viktor egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. 

Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét. A CEU és a TUM közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként való működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül.

Tudatták: a CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy abban a városban maradjon, amely több mint 25 éve az otthona, de közben folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását is.

Manfred Weber, aki kedden a Fidesz EPP-tagságának ügyében utazott Magyarországra, fontos problémának nevezte a Közép-európai Egyetem ügyét. Azt mondta, olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni amerikai diplomához. Közölte: ezért tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

Az EPP frakcióvezetője aznap tárgyalt a Közép-európai Egyetem rektorával is.

(MTI)

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"hogy lehetőség nyílt „a CEU Budapestről történő elüldözéséhez” vezető folyamat visszafordítására"
Nem arról volt szó, hogy mennek Bécsbe? És hogy már meg is van, hová?

Nyilván nincs még egy olyan naiv és hosszútűrő állam Európában, ahol úgy garázdálkodhatnának a fake amcsi diplomájukkal, Magyarország.

Undorító ez az összevissza hazudozó, terelő trükközés. A kanadai Ingatieff egy ócska politikai hamisjátékos. Semmi köze a tudományhoz, tisztán politikai küldetésben rontja a levegőt itt, Európában.
A CEU kárára, egyébként, mármint azok kárára, akik a CEU-n valóságos és értelemes kutatómunkát végeznek, illetve tanulnak.

Nicsak, egy nap sem telt el, és kiderült:
Manfred Skorzeny kiszabadította a CEU-t a magyar kormány fogságából.
Bár a magyar kormány nem foglár, nem börtönőr, ez csak az önszegregáltak torz tudatában létezik.

Az önszegregáltak pofátlansága bámulatos...
A pofátlan önszegregációs mártírkodás röhejes...

Van egy magyar alapítványi Közép-Európai Egyetem, amelynek a nevét a NEW York-ban bejegyzett, de nem működő egyetem bitorolja, vagy fordítva.
A törvényből az következne, hogy más néven indítanak egy egyetemet New York államban, amelynek van kampusza - most csak krampusza van - és ez szerződést köt a magyarországi Közép-Európai Egyetemmel, ahogy ez történt a többi esetben is.

Miért nem felel meg ez? Talán azért, mert akkor a két egyetemet nem lehet összemosni?

Provokálnak.
Azért vannak itt, hogy kézbe tartsák a magyar értelmiség egy részét (sok pénzzel) és provokálják a magyar társadalmat.

Kiskapuk sorozata. Ennyi pénzzel és energiával az usa- ban is lehetne...

Magyarázza meg valaki!

Ha Michael Ignatieff úgy gondolja, hogy neki igaza van és a kormány jogot sért, akkor miért nem megy bíróságra?

A CEU fordítva ül a lovon: a jogi garancia már régen megvan, nekik csak be kellene tartani azt...

ok, elnézést kérek: ZSENI!

Megtisztelt válaszod!
Téged szarunk le, a fajtáddal együtt, menj a picsába!

Majd Bécsbe meg Münchenbe csinálnak krampuszt (nem elírás!) és beültetik a migránsokat, hogy hallgassák Michael Ignatieff előadását az EBTQ stb. fontosságáról. A migránsok meg hálálkodni fognak a felvilágosításért.

A CEU nevében ki kellene csrélni az utolsó két betűt I-re és A-ra, akkár az átlagember is értené a körülötte levő felhajtást.

Így már érthető, hogy miért takarta le a feje tetejét. Felforrt az agyvize és nehogy észrevegyék a párolgást, letakarta.

Csak nem azért ragaszkodnak Bp-hez, mert itt olcsóbban megélnek hallgatóik, mint Bécsben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés