Több légitársaság is tervezi a harmadik nem bevezetését a jegyfoglalásnál

2019. február 21. 19:19
Mr. és Mrs. helyett jön az „Mx".

Több nagy légitársaság is tervezi utasai számára a férfi és a női nem mellett egy harmadik nem bevezetését is a jegyfoglalásnál. A British Airways és az Air New Zealand szerdán jelentette be, hogy a nagyobb amerikai légitársaságokhoz hasonlóan ők is készülnek egy harmadik opció bevezetésére azon utasok számára, akik nem férfiként vagy nőként határozzák meg magukat.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) a közelmúltban iránymutatást adott ki azoknak a légitársaságoknak, amelyek utasaik számára további lehetőségeket kínálnának fel a biológiai nem megjelölésénél. 

Az iránymutatás szerint e célra alkalmazható például az „X", a „nem meghatározott" vagy pedig a férfi Mr. és a női Mrs. helyett a semleges „Mx" jelölés az angol nyelven történő foglalásoknál.

Több nagyobb amerikai légitársaság – köztük például a United, az American Airlines és a Delta – megerősítette, hogy készülnek az új opciók bevezetésére a nem megadásánál, ahogyan már a British Airways és az Air New Zealand is.  „Tudjuk, milyen fontos összes utasaink számára az, hogy jól és szívesen fogadva érezhessék magukat" – mondta a British Airways egyik szóvivője szerdán. A brit légitársaság jelenleg a foglalási rendszer módosításán dolgozik, hogy eleget tudjon tenni ennek az igénynek. 

Az Air New Zealand vizsgálatokat jelentett be azzal kapcsolatban, hogy a vállalat hogyan tud harmadik nemként további opciókat bevezetni a különböző digitális rendszereibe. 

A Lufthansa-csoport (ide tartozik a Lufthansa mellett a Swiss és az Austrian Airlines is) azt közölte, mérlegelik a további opciók bevezetésének lehetőségét. A döntést azonban minden repülőjárat számára egységesen kell meghoznia a vállalkozás-csoportnak.

Az ENSZ szerint az emberek mintegy 1,7 százaléka születik interszexuálisként, ez azt jelenti, hogy olyan biológiai nemi jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyek nem sorolhatóak be kizárólagosan női vagy férfi kategóriába. Ez okozhat nehézségeket például az utazás közbeni ellenőrzések során is.

(MTI)

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elképzelem, amikor egy magát férfinak tartó nő csak férfinak engedi, hogy motozza, vagy fordítva.

A világon csak töredéket képviselő személyiség zavarosok úgy tűnik, jelentős lobbi erőt képviselnek. Pontosabban szólva felhasználják őket.

Az üzlet az üzlet, avagy: a pénznemnek néha nincs neme...

"Az ENSZ szerint az emberek mintegy 1,7 százaléka születik interszexuálisként, ez azt jelenti, hogy olyan biológiai nemi jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyek nem sorolhatóak be kizárólagosan női vagy férfi kategóriába."

Anyátok picsáját. Aki nem XX vagy XY kromoszómákkal rendelkezik, azok aránya nem éri el az egy ezreléket sem.

Válaszok:
lynx | 2019. február 21. 21:50

Nekik akkor mi van? Z? Vagy ZZ? Top.

Válaszok:
Megtalálta | 2019. február 21. 22:24

Turner-szindrómánál hiányzik az egyik X nemi kromoszóma.
Klinefelter-szindróma esetén XXY. Jacob-szindrómánál, vagy dupla Y-szindrómánál XYY. Létezik tripla XXX kromoszóma is. Ezek a gyakoriabbak.

Vannak egyéb kromoszóma-rendellenességek, de azok sokkal ritkábbak.

A papír sok mindent elbír. Ez a "harmadik nem", úgy látszik, egyfajta kortünet. Ebben a "harmadik nem"-ben benne van a modern ember minden nyomorúsága.

Tisztelt egybegyűltek?

Arról nem is beszélve, hogy a gender egy "spektrum". Whatever that means.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés