Az MTA feltétellel engedi pályázni a kutatóintézeteket Palkovicshoz

2019. február 12. 20:49
A feltétel pedig az, hogy az idei költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

A Magyar Tudománya Akadémia elnöksége többórás zárt körű vita után döntött: hozzájárulnak ahhoz, hogy az akadémiai kutatóintézetek benyújtsák idei támogatási igényeiket a Palkovics-féle minisztériumhoz – írja az Index.

Az elnökség azonban feltételhez kötötte a miniszter által kidolgozott pályázati rendszerben való részvételt: Lovász László MTA-elnök a kutatóintézet-hálózat igényeit csak abban az esetben továbbítja a miniszter felé, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

Az MTA honlapján a következő közlemény jelent meg:

Az Elnökség felkéri az ITM miniszterét, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását.

Az Elnökség felkéri a kutatóközpontok főigazgatóit és az önálló jogállású intézetek igazgatóit, hogy az NKFIH által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket terjesszék fel az Akadémia elnökéhez.

Az Elnökség felkéri az MTA elnökét, hogy – a Professzorok Batthyány Köre által tett és az ITM minisztere által is elfogadott javaslattal összhangban – a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

Az Elnökség felkéri az Akadémia elnökét, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az ITM miniszterével a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról.”

 

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

???
az akadémia főállású kutatóiról beszélsz. miért kéne nekik más bevételi forrás? neked hány állásod van?

ami meg a pályázást illeti: te mit szólnál, ha kétévente 10oldalas pályázatot kéne írnod hogy megtarthasd a munkádat? aztán vagy sikerül, vagy nem.
nem keresnél inkább olyan helyet, ahol nem szívatnak ilyesmivel?

a magyar közgazdaságtan csúcsa a ceun van, csak szólok.

légy szíves szólj, ha csak egy kőszegi botond-kaliberű kutatót találsz mondjuk a corvinuson:
https://scholar.google.com/cit..

Válaszok:
Berecskereki | 2019. február 13. 8:30

azért vagy zavarban, mert fogalmad sincs, mi az a tudomány, és hogy működik.
elárulom: nem úgy, hogy a tudósok bárkinek is tanácsot adnak, hanem hogy a témájukban felmerülő _tudományos_ kérdéseken/problémákon gondolkoznak, vizsgálódnak.

amikor kívülállók adják a problémát, azt nem tudománynak hívják, hanem alkalmazott kutatásnak. az is egy létező dolog, csak nem albert einsteinek csinálják, hanem palkovics lászlók.

elmagyaráznád mi hülyeség azon amit írtam?
arról van szó, hogy ha véletlenül megmarad valakinek az állása (mert a jóságos palkovics úgy dönt), akkor is csak 2-3 évre előre tud tervezni, hogy lesz állása?
tudod te az milyen? hogy 2-3 évente új állás után kell nézni? hogy tervezel úgy családot?

mert a tudósosok tudják: így indul a karrierjük, és ez az 5-10 év a tudóskarrier legutáltabb része. minden tudós arra vágyik, hogy végre legyen állandó állása. palkovics meg most elvenné ezt tőlük.

igen, ez szívatás.
és igen, el fognak menni. egyetemekre, külföldre, vagy az iparba.
az meg elsősorban az országnak lesz rossz.
aki egyetemre megy, annak a tudományos teljesítménye vissza fog esni a rossz körülmények miatt.
aki külföldre megy, azt elveszti a magyar tudomány
aki meg az iparba megy, azt általában a tudomány veszti el.

Volt alkalmam bepillantani az MTA nagyszerű munkájában és mint kívülálló az a véleményem, hogy ahogy az egészségügy, oktatás pazarló módon tevékenykedik és kialakultak a klikkek.
A korábban végrehajtott reformok inkubátorba helyezték az MTA-t és mára már állam lett az államban. Ezért szükséges a felülvizsgálat és egy új rendszer felépítése. Olyan rendszeré, amely összekapcsolja az oktatást-a kutatást - a gazdaság szereplőit.
Magyarország a technikai fejlettség tekintetében - ha nem vesszük figyelembe az idetelepült külföldi vállalkozásokat - lemaradásban van. Ezért ennek mind az oktatásban, mind az alap kutatásban, mind az alkalmazásban elsődlegességet kell, hogy kapjon. Ez növeli a termelékenységet, élő munkaerőt szabadít fel és rövid-középtávon végrehajtható.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. február 13. 8:49

"a magyar közgazdaságtan csúcsa a ceun van, csak szólok."

LOL

Tudsz még több ilyen vicces megfogalmazást?
Kik akik oktatják a CEU-n a közgazdaságtant?

Ehhez kapcsolható Orbán Viktor nyílt levele a Lendület-csoport nyílt levelére.
https://tinyurl.hu/kteC/

Az MTA-t fel kell oszlatni, s a kutatásokat teljes egészében egyetemi bázisokra kell helyezni, azokat finanszírozni, teljesítmény alapon.

Ez a szovjet örökség, amit az MTA struktúrájában és szellemiségében hordoz, idejétmúlt, haszontalan pénzpazarlás az állam részéről.

A reálgazdaság minden szegmensében a teljesítmény, a hasznosság a vezérelv. Néhány alapkutatást kivéve - a gender és egyéb baromságokra persze egy forintot sem szabad adni - ezt kell érvényesíteni az egyetemi bázisra épülő kutatóműhelyek esetében is.

Az MTA meghagyása mai avitt, dohos, versenyképtelen formájában csak rontja Magyarország versenyképességét.

Az, hogy kiviszik az Akadémia elé a hozzátartozókat, barátokat, senkit sem érdekel. Az idióta Kósa Judit sem. Kapitalizmus van.....

el vagy te tévedve. a közszférában nincsen kapitalizmus.
ha az lenne, nem lenne közmédia, nem lenne közoktatás, nem lenne parlament sem.

Épp a tehetségesek mennének ha nincsenek meg a kutatási feltételek. (Nagy részük egy kicsit megszállott, kutatni akarnak.) Ezekben másutt is látnak fantáziát, van egy rakás ajánlatuk, tényleg várják őket külföldön. Sajna a közepesek vagy lustácskák maradnának....( Tegnap véletlenül botlottam bele egy volt hallgatóm, aki harminc éve az USA-ban él, friss cv-jébe, négy-öt oldalon sorolta fel az eredményeit, publikációit Már annak idején láttam, hogy egy nagyon értelmes és szorgalmas lány, vesztettünk vele...)

Szerintem fogalmad sincs, hogy mit kérdeztem. Legalább is a válaszod erre utal.
A CEU-n pedig közgazdaságtanból is csak szakirányú továbbképzés történik. Többségében azok oktatnak, akik más magyar egyetemeken is oktatnak.

Ami pedig a személyemet illeti, az ötven éves munkaviszonyomban csak 5 év a banki. Egyébként pedig nincs köze a témához.

A te partnered vakhangya, alias huttinger, így a következőkben vele kommunikálj. Biztos jól megfogjátok egymást érteni, mivel hasonló szinten vagytok.

"Ez a három ember igen." Tízszer ennyi meg nem.

"Mesterképzés és doktori képzés történik." Vagyis nincs alapképzés. Az általad említettek sem a CEU-n végezték az alapképzést. Szerinted akkor az alapképzésük rossz, és csak a mesterképzésük, doktori képzésük a jó?

54411 bejegyzésemet jegyzi a Mandiner. Kb hasonló nagyságú volt a Heti Válasz fórumán. Ennek 70 %-a közgazdasági témájú. A végzettségem pedig közgazdász és az 50 évből 40 ilyen munkakörben dolgoztam. Több, mint a felét vezetőként, tanácsadóként.

Neked mennyi hozzászólásod van? 1533? Többsége mások ekézésből, másolgatásból, értékelhető tartalom nélküli.
Már írtam; a te eszme és szakmai társad vakhangya, alias huttinger. Vele beszélgessél, vele azonos szinten vagytok.

"Bölcsésszel meg gátat lehet építeni, mert másra nem lehet használni, annyian vannak feleslegben."

Mosogatónak jók lesznek Angliában, Ausztriában, Németországban.

"Mi a vidéki tahók"

Látom megvan az új nick neved.

A miniszterelnöknek címzett, fiatal kutatók által küldött levélben azt írták, a Lendület-program segítette őket abban, hogy külföldről hazatérve, vagy a programnak köszönhetően itthon maradva megszerzett tudásukat itthon kamatoztassák, és Magyarországon folytathassák tudományos karrierjüket. A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül - áll a levélben. Ezért a kutatók azt kérték, függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának "rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát."
Orbán Viktor válaszában az áll: "levelüket olvasva az a benyomás alakult ki bennem, hogy azonos fundamentumon állunk: mindannyian a magyar tudomány és a magyar emberek javát keressük. Ugyanakkor az is a dolgok rendjéhez tartozik, hogy adott problémákat olykor más nézőpontból, eltérő megközelítésből lát a tudós társadalom és másként a kormány. Éppen ezért fontos, hogy az egymással való párbeszéd során ne félinformációk irányítsanak minket, hanem az a közös cél, hogy munkánk révén egyszerre növeljük a magyar tudomány hírnevét és Magyarország versenyképességét."
A kormányfő szerint az vitán felül áll, hogy "a körülöttünk zajló változások ma olyan kihívásokat támasztanak, amelyek megoldásában a tudomány kiemelt szerepet játszhat. Egyetérthetünk abban is, hogy Magyarországon a tudományos munka feltételei érzékelhetően javultak, de még hiányzik a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerből az az elem, amely garantálná, hogy a tudásból közvetlen gazdasági haszon is keletkezzen. A nemzetközi innovációs rangsorok sajnos azt mutatják, hogy hazánk az európai országok között a gyengébben teljesítők között foglal helyet, érdekérvényesítő képességünk a jelentős tudományos és innovációs források megszerzésében acélosabb is lehetne. Ezért egy felelős kormánynak itt cselekednie kell" - szögezte le a miniszterelnök.
"Számunkra az látszik mindebből világosan, hogy a hazai ipar hozzáadott értékének növelése úgy lehetséges, ha kutatóintézeteink is összpontosítják erőforrásaikat az alapkutatások és az innováció területén egyaránt. Arra pedig, hogy mennyire olajozottan működhet egy olyan rendszer, ahol a kutatók egy-egy jól körülhatárolható kutatási témára kapnak állami támogatást, ma Magyarországon a Lendület-kutatócsoportok jelentik a legjobb példát" - írta.
Orbán Viktor emlékeztetett: a kormány 2018. október 4-én úgy határozott, hogy a források emelése mellett felülvizsgálja a teljes struktúra működését, ennek részeként az akadémiai kutatóintézeti hálózatot is. "A cél az, hogy akárcsak az egyetemek átalakításánál, úgy a kutatás-fejlesztés területén is egy optimális, adminisztratív kötöttségektől mentes, de felelősségteljesebb és átláthatóbban működő rendszer jöjjön létre. Érték tehát nem veszhet el, és a tudományos kutatás szabadsága sem sérülhet" - fogalmazott a miniszterelnök.
"Remélem, hogy az új működési elvekről mihamarabb megkezdődik a konstruktív párbeszéd. A kormány képviseletében Palkovics László miniszter úr készen áll a tárgyalások folytatására" - zárta válaszlevelét Orbán Viktor.
http://www.kormany.hu/hu/a-min..

Nálam nem kell fényeznie magad. Nagyon jól ismerlek. Ezt te is tudod.

Ülve nyalom a Holdat, ha értem, mi ebben a ráció. Ha jól értem
a betűket, az MTA megakadályozná, hogy bizonyos pályázatok
eljussanak az ITM pályázati rendszerébe?

Margiiit! Normááális?

Mécs Jani megírta, hogy a faluhely csak egy tudósok néküli
pusztaság, hol a túlélés eszköze nem a lila ködgyertya, hanem a
bozótvágókés. Ezért kell az MTA-nak pénzosztó pozícióban
maradnia.

Mi, faluhelyiek köszönjük a felvilágosítást.

A szabadalmi hivatalt kéne még kitrágyázni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés