Pelosi szerint a képviselőház nem szavaz meg pénzt a falépítésre

2019. január 31. 20:37
Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke teljesen elzárkózott az amerikai-mexikói határra építendő fal finanszírozásától.

Nem lehet szó arról , hogy a képviselőház pénzt szavazzon meg az amerikai-mexikói határon építendő falra – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke. 

A házelnök közölte, hogy folynak a kétpárti bizottság egyeztetései a kormányzat működéséhez szükséges költségvetésről, de a kidolgozandó megállapodásnak nem lesz része a Donald Trump elnök által kért összeg a falépítésre. 

„A törvényhozásban semmiféle fal építéséhez szükséges pénzről nem lesz szó" – szögezte le Pelosi, de hozzáfűzte, hogy amennyiben a republikánusok több határátjárót vagy modernebb és hatékonyabb technológiát szeretnének a déli határhoz, az tárgyalási alap lehet. 

„Az nem tárgyalás, hogy az elnök azt mondja, neki nem számít, mit mond a kongresszus" – fogalmazott a demokrata párti politikus. Hozzátette: álláspontja szerint ezzel az elnök azt jelezte, olyan kongresszust akar amely „teljesen jelentéktelen" az amerikai politika alakításában. 

Nancy Pelosi elutasította Donald Trump azon javaslatát is, hogy a falépítésre kért 5.7 milliárd dollár fejében három évig meghosszabbítaná az előző elnök, Barack Obama által életre hívott, úgynevezett DACA-programot, amely azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban hoztak az Egyesült Államokba. 

Trump Twitter-bejegyzésben és a Fehér Házban újságíróknak is azonnal reagált Pelosi sajtótájékoztatójára. 

Mikroblog-bejegyzésében az elnök a Mexikóban elkövetett gyilkosságok arányának növekedéséről írt, amely szerinte hozzájárul az Egyesült Államok déli határain uralkodó humanitárius válsághoz is. Egy másik bejegyzésében pedig megismételte: „a falat mostantól hívjuk falnak, hagyjuk abba a politikai játszadozásokat". Trump ezzel ara a korábbi álláspontjára utalt, miszerint nem elég acélkerítés, vagy a határvédelmet szolgáló hatékonyabb technológia, hanem falat kell építeni. A Fehér Házban újságíróknak Trump megerősítette: „a falra szánt pénz nélkül semmiféle megállapodás nem működik". 

A kongresszusban a részleges kormányzati leállás feloldása után létrehozott, 17 tagú kétpárti bizottság egyeztet a kormányzati működés finanszírozásának biztosításáról. A múlt héten kikovácsolt és a leállást megszüntető megállapodás értelmében ugyanis a kormányzat működéséhez csupán február 15-ig elégséges összeget szavaztak meg a törvényhozók, azzal a feltétellel, hogy addig tárgyalnak a falépítéshez szükséges összeg megszavazását is magában foglaló megállapodásról. Amennyiben ez az alku nem születik meg, Donald Trump újabb kormányzati leállást helyezett kilátásba.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés