Ferenc pápa: Isten ajándéka a szexualitás

2019. január 29. 9:50
A migráció „realista” megközelítéséről, valamint „álszent” katolikusokról is beszélt többek között 26. külföldi látogatása után a katolikus egyházfő.

Az iskolákban szükség van a szexuális nevelésre – mondta Ferenc pápa az Olaszországba tartó repülőúton hétfőn az őt kísérő újságírók kérdéseire válaszolva. A pápához intézett első kérdés arra vonatkozott, hogy a közép-amerikai országokban nagyon sok fiatal lány esik teherbe, emiatt sokan a szexuális oktatást ellenző helyi egyházat tartják felelősnek. Az egyházfő kijelentette, hogy az iskolákban szükség van a szexuális nevelésre. „A szexualitás Isten ajándéka, nem szörnyeteg” – mondta a pápa, aki szerint a szexualitásra való oktatásnak „tárgyilagosnak, ideológiai gyarmatosítás nélkülinek” kell lennie.

Megjegyezte, ezért nem mindegy, milyen oktatókat és milyen tankönyveket választanak ki erre. „Van, ami érettebbé teszi a személyiséget, más viszont kárt okoz". "Az ideális az, ha a szexuális nevelés a családokban kezdődik, de ez nem mindig lehetséges” – mondta Ferenc pápa.  A venezuelai válsággal kapcsolatban az egyházfő azt mondta, az egész szenvedő venezuelai néppel van. Hangsúlyozta, nem állhat egyik politikai fél oldalára sem, de „igazságos és békés” megoldást szorgalmaz erőszak és vérontás nélkül.

„Ott kell segíteni, ahol a gond van”

Ferenc pápa másik válaszában nagyon összetett problémának nevezte a migrációt. Megjegyezte, mindig fel kell tenni a kérdést, hogy egy adott országot vajon nem a bevándorlók teremtették-e meg. Emlékeztetett, hogy honfitársai, az argentinok és az Egyesült Államokban élők is „mind migránsok”. Ferenc pápa az óvatos politika példájaként Svédországot említette, ahol korábban sokakat befogadtak, de a svédek tavaly azt mondták, megállnak egy kicsit, mivel „már nem tudták teljesíteni az integrációt”.

„Realistán kell gondolkodni (..) a migrációk problémájának egyik megoldása azoknak az országoknak a segítése, ahonnan a migránsok jönnek” – jelentette ki Ferenc pápa. Kifejtette, hogy a migránsok éhezés vagy háború miatt érkeznek, ezért „ott kell befektetni, ahol éhezés van, és Európa képes ezt megtenni”.

Felfújt problémának tartja az egyház válságát

Arra, hogy a templomoktól eltávolodott fiatalokat miként lehet visszacsábítani, Ferenc pápa kijelentette, a pásztoroktól függ, hogy a nyáj ne szóródjon szét. Szólt a szerinte „álszent” katolikusokról is, akik minden vasárnap templomba járnak, de aztán feketén fizetik munkásaikat, kizsákmányolják embertársaikat, és a Karib-szigetekre mennek vakációzni.

Ezek rossz példamutatása is eltávolítja az embereket az egyháztól – mondta a pápa. A szexuális visszaéléssel vádolt papokkal kapcsolatban, amiről februárban a Vatikánban püspöki tanácskozást tartanak, Ferenc pápa azt mondta, először is az egyháznak tudomásul kell venni a történteket, és tudnia kell, mit kell tennie. A pápa szerint gyakran az egyházmegyékben nem tudják, mit kell tenni, ezért egyértelmű "protokollra", vagyis intézkedés-rendszerre van szükség.

Kijelentette, „felfújtnak” érzi az egyházzal szembeni elvárásokat, mivel a visszaélések problémája ezután is fennmarad, hiszen – mint fogalmazott – „emberi problémáról” van szó. Emlékeztetett, hogy a statisztikák szerint az egyházon kívüli szexuális visszaélések feljelentett elkövetőinek 5 százalékát ítélik el. Hozzátette azonban, hogy ha az egyház tudomásul veszi és megoldja az egyházon belüli visszaélések problémáját, ezzel segítheti a társadalomban és a családokban elkövetett erőszak problémájának megoldását is.

A pápa Panamában a 34. Ifjúsági Világtalálkozón vett részt, ez volt a 26. külföldi látogatása.

(MTI)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy hírlik? Te tartottad a gyertyát? Vagy kukkoltál?
Úgy látszik, hogy nem láttad a róla készült filmet.
És egyébként is, nem volt kötelező belépnie a jezsuita rendbe.
Dönthetett volna másképp is.

Van erről valami dokumentumod, hogy a cölibátus eltörlésével több férfi vállalná a papi szolgálatot?

Ha egy meleg a paphoz fordul segítségért, akkor segíteni kell rajta. Erkölcsteológia tananyag! Pszichológia tananyag!

Ezt az aljas rágalmat kitől hallottad?

Abból, amit Ferenc pápáról a lapok lehoztak, ez a megszólalás az, amellyel 100%-ban egyet lehet és kell értenünk.

Szerinted hiteles ez a nő?
Egy jó párszor leírta már itt a pápával kapcsolatban ezt az aljas rágalmat.

Azt, olvashattad, hogy szerelmes lett és viszont szerették, de akkor már a papi pályára készült.
Közölte a lánnyal, hogy nem lehet köztük kapcsolat.

Vannak papok, akik előbb tanulnak valamelyik egyetemen, és csak utána engednek a hívásnak.
7 évig tanul egy kispap, mire felszentelik. Elvárás, hogy előtte szerelmes legyen. A lányokkal szemben biztos, hogy nem gátlásosak, mert együtt járnak gimibe, egyetemre, sőt ahol tanulnak a szemináriumban, oda is járhatnak nappali tagozatra nők.
A nők sokszor félreértik, egy pap kedvességét, pláne, ha a férje rosszul bánik vele.
Na meg a tiltott gyümölcs, vonzó számukra és hajtanak a papokra.
Igen, van pálya elhagyó, de inkább hagyja el, mint szenvedjen, ha már nem találja a hivatásban az örömét.

Azt akarod mondani, hogy a családodnak a takarítónőjét vittétek a raktárba?

Egy paptól, egy katolikus meleg simán kér tanácsot, segítséget.
Azért mondta a Hodász atya, hogy több meleget ismer, akik segítséget kérnek.
Ha elmegy pszichológushoz, az azt mondja, hogy élje ki.

Final e küldött pár éve egy videót, ahol gyógyultak beszélnek.
Aki ezzel szembesül, nem akarja először elfogadni, változtatni akar rajta, mert érzi, tudja, hogy ez nem normális állapot.

Nem arról van szó, hogy a nős férfiak ne tudnának jó papok lenni.
A görög katolikusok sem nősülhetnek a felszentelésük után.

Te tudod, hogy Galileivel mi volt a probléma?

Nem is tudnák mindet kigyógyítani, mert ha nem fordul orvoshoz, vagy ahhoz, aki tudna segíteni.
Akik itt a mandin vannak, azok meg nem mondták el, legalábbis nem olvastam tőlük, hogy mikortól, és tettek-e valamit, ellene, vagy el tudták fogadni így magukat.
Szerintem nincs olyan meleg, aki "zokszó" nélkül tudomásul vette az állapotát. Ha kamaszkorban kezdődik, úgy tudom, hogy igen, hát, nincs könnyű dolga az osztálytársai körében.

Fontos, hogy a saját családja elfogadja. Andreát nem fogadja el, meg is látszik rajta. Utálja a szüleit.

Ezt te érted az alatt, mert te foglalkozol ezzel a témával.
Egyébként pedig szégyelld magad!

Igen vennék tőle. Ő a Katolikus Egyház feje. Ha a Szentháromságos Egy Istennek megfelelt akkor nekem is.
Ferenc pápát háromszor láttam reálban.

Viszont Annamannát még nem láttad.
Akinek ilyen sötét a lelkivilága, ilyen bomlott az elméje az milyen lehet kívülről szerinted?

El fog jönni? Na arra még várhatsz! Egyelőre tömegével jelentkeznek és csodák csodája simán bevállalják a cölibátust, ami neked miért olyan nagy probléma, hiszen elfordultál az Egyháztól is, nem hogy pap lennél.

A pápáról bővebben erről az útjáról, amit kimazsoláztak, mert olyan bőséges.

Elképzelhető-e, hogy a Katolikus Egyházban a keleti rítust követve Ön házas embereknek is megengedi, hogy papok legyenek?

Ferenc pápa:
– A Katolikus Egyházban, a keleti rítusban, lehetnek házas papok, a diakonátus előtt el kell dönteniük, hogy nőtlen vagy házas életet élnek-e.

Caroline Pigozzi:
– De most, a latin rítusú Katolikus Egyházban elképzelhető, hogy Ön meghozza ezt a döntést?


Ferenc pápa:
– A latin rítusban… Eszembe jut Szent VI. Pál egyik mondata: „Inkább az életemet adom, minthogy megváltoztassam a cölibátus törvényét.” Eszembe jutott ez a mondat, és azért akarom felidézni, mert egy bátor mondat, az egyik legnehezebb időszakban, 68-70 körül… Személy szerint azt gondolom, hogy a cölibátus ajándék az Egyháznak. Másodszor, nem értek egyet a választható cölibátus engedélyezésével, nem.

http://www.magyarkurir.hu/fere..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés