Előválasztási vita: Az MSZP-től a Jobbikig mindenkire számít Karácsony

2019. január 21. 9:15
Az önkormányzati választáson kell a teljes ellenzéki egység, egyaránt fontos „az MSZP baloldalisága, az LMP zöld programja, a Momentum karcossága, a Jobbik nemzeti elköteleződése” – fogalmazott Karácsony Gergely a Horváth Csabával megvívott főpolgármesteri előválasztási vitán. A két politikus egyetértett abban, hogy a Liget-projektet le kell állítani, dugódíjra pedig nincs szükség. Az is elhangzott: „a választók bölcsebbek a politikusoknál”. Tudósításunk.

Volt gyakorlati haszna a Danubius Hotel Flamenco nagytermében megtartott baloldali előválasztási vitának, legalábbis abból az idős úrból kiindulva, aki a vita végeztével rögtön rávetette magát a vécé mellett található cipőtisztító gépre.

Igaz, a jelöltek – Karácsony Gergely párbeszédes és Horváth Csaba szocialista politikus – programjával kapcsolatban nem tudtunk meg sokkal többet, mint amit már eddig is tudtunk, de mindenért kárpótolt az, hogy a baloldal crème de la crème-jével tölthettük a vasárnap délutánt.

A Baja Ferenc, Lamperth Mónika, Gurmai Zita és Hiller István alkotta mágikus négyszög közepén ülni,

miközben Horváth Csaba NER-lovagokról beszél: különleges, bizsergető érzés.

A megjelent szocialista és párbeszédes notabilitásokról már beszámoltunk előzetesünkben. Ám nem csak politikusok jöttek el: feltűntek többek között a Murányi-testvérek, Ráday Mihály, valamint nagy örömünkre kiszúrtuk azt a kissé fanatikus tekintetű szélsőbaloldali fiatalembert is, aki a Baloldali Szigetfesztiválon a Karácsony-Hegyi Gyula-Vajnai Attila-vita hevében azt fejtegette, „a nyolcórás munkaidőt is az ötágú vörös csillag vezette be”.

A NER az erőtől fél

Miután elcsattantak az utolsó meghitt szociáldemokrata puszik (fun fact: Barabás Richárd és Komjáthi Imre ún. bro handshake-kel köszöntötték egymást, bár lehet, hogy Dorosz Dávid és Korózs Lajos voltak azok, elég nehéz megmondani), Szöllősi Györgyi moderátor megnyitotta a vitát.

Mire kérik pontosan a budapestiek bizalmát? – hangzott az első kérdés, elsőként Horváth kapott szót, aki öt pontban válaszolt, ezek a következők voltak: 1. ha megnyeri a főpolgármester-választást, együtt akar dolgozni Karácsony Gergellyel; 2. Orbán háborút indított Budapest ellen, Tarlós kiszolgálta; 3. kizárólag a fővárossal foglalkozik, ezért nem vállalt az elmúlt időben párttisztséget, és nem lesz rajta az EP-listán sem; 4. a budapestiek minden tizedik forintjának a fővárosban kell maradnia, nem „a megastadionokra vagy a Városliget tönkretételére” kell költeni őket; 5. olyan főpolgármesterre van szükség, aki „beleáll a küzdelembe”, és szóvá teszi, ha Budapestet sérelem éri.

Karácsony falusi gyermekkoráról mesélt,

a falusi emberközpontúságot akarja a fővárosba csempészni,

ami szerinte a világ legcsodálatosabb városa, nem tudna máshol élni. „Több zöld, jobb közlekedés, több kreativitás, több szolidaritás” – sorolta programja fő elemeit. Hozzátette azt is: az adatokból azt látja, hogy a változást akaró tömegeket ő tudja megmozdítani.

Szöllősi ezután arról kérdezte a jelölteket, hogyan dolgoznának együtt a kormánnyal. Horváth szerint „a NER-t csak erővel lehet legyőzni, kedvességgel, barátsággal nem”. A NER az erőtől fél, lásd internetadó, római-parti gát, hármas metró akadálymentesítése, Nolimpia – magyarázta.

Karácsony kifejtette: Orbán megalázza Tarlós Istvánt, ezt példázta azt a jelenet is, amikor a kormányfő és a főpolgármester együtt utaztak egy buszon, Orbán pedig megkérdezte, tényleg ilyen sebességgel mennek-e a buszok. „Nem halljuk! Följebb a mikrofont!” – zúgolódott a közönség,

Karácsony azzal szabadkozott, hogy túl magasra nőtt,

végül átállt Szöllősi mikrofonjához, „amúgy is az volt a célom, hogy középre álljak” – mondta. „Ideje, hogy Budapest a sarkára álljon, a vezetés bevonja a budapestieket a vitába, találják ki közösen a fővárost. Amikor az új Fővárosi Közgyűlés tele lesz baloldali polgármesterekkel, a kormány látni fogja, hogy a főpolgármester nincs egyedül” – jósolta.

A vita folyamán egyértelműen Horváth Csaba volt a kakaskodóbb, odaszúrt a zuglói önkormányzatban fideszes alpolgármesterrel együtt dolgozó Karácsonynak azzal, hogy megígérte: neki nem lesz fideszes polgármester-helyettese, nem fog „szakmailag bukott NER-lovagokat” alkalmazni, nem fog mosolyogva együtt dolgozni a kormánypártiakkal, miután a Kossuth téren ellenük tüntettek.

Karácsony szerint viszont Zuglóban éppen azt bizonyította be, hogy lehet ellenszélben önkormányzatot vezetni, Zuglóból nem lett Esztergom. 2022-ben „a kormány nyilvánvalóan meg fog bukni”, addig is viszont

az önkormányzati választáson kell a teljes ellenzéki egység,

ebben az együttműködésben pedig egyaránt fontos „ az MSZP baloldalisága, az LMP zöld programja, a Momentum karcossága, a Jobbik nemzeti elköteleződése”.

A pro-life Horváth és a családi pedigré

A következő téma a BKK volt, ezúttal Horváth mikrofonja döglött be, úgy hogy most ő állt oda a moderátor mellé. „Élet- és egészségpárti vagyok” – jelentette ki, a tömegközlekedésből közösségi közlekedést akar csinálni, ennek ismérvei, hogy „nyáron kellemesen hűvös, télen kellemesen meleg, kényelmes, komfortos, tiszta”. Elfogadhatatlan, hogy a BKK a főváros leginkább környezetszennyező vállalata, így évente közvetetten kétezer ember haláláért felelős, le kell cserélni az összes környezetszennyező járművet elektromos meghajtásúra – mondta. A fák helyett mindenhova szürke térkövet ültetnek, „még arra se veszik a fáradságot, hogy lefessék őket zöldre” – értekezett Horváth, kiemelve: megválasztása esetén

minden születendő baba után ültetnek egy fát,

ez évente 15 ezer fát jelent, valamint minden évben százezer négyzetméter parkot fognak kiépíteni.

Vitézy Dávid megítélésében volt némi nézetkülönbség a jelöltek között: Karácsony kiváló szakembernek tartja, nem érdekli, ki a rokona; Horváth szerint viszont felelőssége van az elektronikus jegyrendszer bukásában, ez a „családi pedigrén” túl elég indok arra, hogy ne alkalmazzák. Karácsony rámutatott: a jegyrendszer évekkel Vitézy leváltása után csődölt be. A BKK-t szerinte ki kell terjeszteni, hogy részt vegyen a regionális közlekedésszervezésben. Zuglóban vannak buszok, amik idősebbek nála, ezen is változtatni kell. A közösségi közlekedés nem ér el a város sok pontjára, pesti fonódó villamost kell építeni, a metrók meghosszabbítása is fontos, emellett csökkenteni kell a bérletek árát – jelentette ki.

A dugódíj bevezetése egyik jelölt szerint sem aktuális mostanában,

először meg kell építeni a P+R parkolókat, majd népszavazással dönteni róla. „A nagy projekteknél a főváros eddig szembement a fővárosiak akaratával, félnek a népszavazástól, mint ördög a tömjénfüsttől” – jegyezte meg Karácsony. Horváth úgy véli, le kell süllyeszteni a túlzsúfolt közlekedési csomópontokat a föld alá; ahol lehet, a rakpartokat zöld sétánnyá kell változtatni, illetve szükséges a négyes metró meghosszabbítása is, most „egy félkész valami”.

Karácsony és Horváth egyaránt leállítaná a Liget-projektet, a rozsdaövezetben létesítenének múzeumnegyedet. „Orbán a Várban járt, múzeumokat látott, nem tudta, hogy ott vannak, nem járt még bennük, ezért telepíti ki a múzeumokat a Ligetbe” – humorizált a párbeszédes politikus, majd elmondta: kezdeményezni fogja, hogy a Városligetben ne épülhessen semmi. „Mintha Orbán Viktor személyesen utálná a fákat és a füvet” – vélekedett Horváth, Trumpot és a New York-i polgármestert is elkergetnék, ha akár csak egy hotdogárusító pavilont akarnának közösen építeni a Central Parkban.

Nagyon történelmi

A jelöltek ezután egymástól kérdezhettek. „Gergő, mit tartasz a legfontosabbnak a programomból, amit megvalósítanál?” – kérdezte a közönség nagy derültségére Horváth. Karácsony szimpatikusnak tartja a faültetési programot, az utak lesüllyesztése viszont „pokoli nagy összeg lenne”, és a buszok lecserélése is hosszú távú terv lehet csak szerinte.

Csaba, hogy látod, hogyan tudod megszólítani a nem baloldali szavazókat, a bizonytalanokat, a jobbikosokat, akik nélkül nem lehetsz polgármester?” – kérdezett vissza Karácsony.

A szocialista politikus szerint „a választók bölcsebbek a politikusoknál”,

az országgyűlési választásokon is nagy volt az átszavazás, nem személyesen fogják őt vagy Karácsonyt szeretni a választók, de Orbán leváltásához az kell, hogy az egy az egy ellen fellépő jelöltet támogassák.

A bécsiek olcsóbban vásárolhatnak bérletet, mint a budapestiek. Fontosnak tartod, hogy ezt az aránytalanságot megszüntessék, és minőségivé tegyék a tömegközlekedést?” – szegezte ellenfelének a kérdést Horváth, el is akadt a nézők lélegzete. Karácsony igennel válaszolt. „Elborzaszt, hogy a Fővárosi Közgyűlés hogyan kommunikál a választókkal. Nyitott városházát szeretnék, létrehozni egy agórát, legyen benn az épületben a Transparency International, a Levegő Munkacsoport, a naptáromat is nyilvánossá tenném. Egyetértesz ezzel az elképzeléssel?” – fokozta szinte az elviselhetetlenségig a feszültséget Karácsony. Horváth igennel válaszolt.

Szöllősi a fővárosi polgárok által küldött kérdésekből is szemezgetett. Karácsony azt javasolja, hogy új repteret építsenek Budapest vonzáskörzetében, megtiltaná, hogy a kritikus napszakokban Ferihegyen leszállhassanak gépek, európai szinten pedig kezdeményezni kell, hogy újra versenyképessé tegyék a vasúti közlekedést. Horváth még idén elindítaná a főváros teljes akadálymentesítését. Karácsony a Római-parti gát kapcsán azt mondta, a Nánási útnál kell védekezni az árvíz ellen, a biztonság és az örökségvédelem szembeállítása hamis. Horváth kifejtette: az ellátórendszer fejlesztésével lehet hatékonyan küzdeni a hajléktalanság ellen. Karácsony kezdeményezi egy önálló kulturális alap létrehozását, amely a tao-rendszer kivezetésével károsult független színházakat támogatná.

A vita végén szót kapott a DK-s Gy. Németh Erzsébet, megszólalása leginkább arra volt jó, hogy kiderüljön, tíz-tizenöt méterről, félprofilból roppantul hasonlít Rangos Katalinra. (Ő sajnos nem volt jelen a rendezvényen. Legalábbis nem láttuk.) A „Tarlósverő” megtalálását emlegető Gy. Németh után a szolidaritásos Székely Sándor beszélt, tőle megtudhattuk, hogy ez

„egy nagyon történelmi pillanat”.

Az előválasztásos táblával fotózkodó Gurmai Zitát kikerülve hagytuk el a helyszínt.

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Jobbik "nemzeti elkotelezodese", hallani ezt egy ballib szajabol LOL
ezt se hittem volna hogy megerem...
a szomoru az, hogy kettejuk kozul nem a ballib valtozott..

Válaszok:
ThunderDan | 2019. január 21. 12:38

"humorizált a párbeszédes politikus" Fajkashazi mestej legjobb tanitvanya?

Kicsit megijedtem, hogy ősszel megszorítják Budapesten Tarlóst.
Most már megnyugodtam.

"Karácsony és Horváth egyaránt leállítaná a Liget-projektet, a rozsdaövezetben létesítenének múzeumnegyedet."

NAGYON HELYES célkitűzés.

Sajnos azonban
Karácsony SEM és Horváth SEM az az alkalmas és megfelelő jelölt,
aki komoly ellenfele lehetne Tarlósnak.
(Puzsér és Sermer meg pláne nem.)

Horváth adott megvalósíthatósági tervet az ígéretei mellé? Vagy csak próbál rálicitálni a saját "ingyenbékávés" bejelentésére?
(szerintem az utak föld alá vitele olyan százévnyi teljes BP költségvetésbe kerülne, az elektromos tömegközlekedés talán már tízévnyiből is kijönne)

Rosszul látod. Nem Karácsony hívja a városházára ezeket a kívülről fizetett kommandókat, azok mondták, hogy ott akarnak lenni ellenőrizni, diktálni.

Ez a fazon egy Demszky 2.0 lesz. Semmihez nem értő, hátulról irányított báb.

Ezt írtad:
"arra lennék kíváncsi, hogy Karácsony hogyan tudná leállítani a Liget beruházást? Egy építési engedéllyel rendelkező munkák leállítás milyen jogszabály alapján lenne lehetséges?"

Törvény adta kötelezettség alapján.
A Városliget megújításáról szóló törvény ugyanis kötelezte Budapest Főváros Közgyűlését,
hogy rendelet formájában alkossa meg a Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ).
A VÉSZ-ben és annak munkarészeiben a főváros rögzítette
a Liget projekt megvalósításának részleteit.
A Fővárosi Közgyűlés viszont módosíthatja (többször már módosította is)
az általa hozott Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ),
abban pedig előírhatja például a max. 3%-os beépítettséget a városligeti parkban.
(Amit egyébként az OTÉK is megkövetel a közparkok esetében.)

A max. 3% beépítettség megkövetelésével pedig
lőttek a városligeti parkba erőszakolt
NM-nak, MZH-nak, ÚNG-nak, VSZ-nak, meg a MIH-nak.
(Akár van építési engedélyük, akár nincs – a Néprajzinak egyébként most nincs is
érvényes építési engedélye.)

Na persze, ehhez messze nem elég egy ellenzéki főpolgármester,
közgyűlési többség is kellene mellé.

Szóval, kedves panka45 nick, a dolog így lehetséges.

"A két politikus egyetértett abban, hogy a Liget-projektet le kell állítani, dugódíjra pedig nincs szükség."

A budapesti jobboldali szimpatizánsok remélem, hogy összeszedik magukat, és elmennek szavazni Tarlósra. Ez ebben a formában elfogadhatatlan. Ez már nem zöld-álmodozás, mint amit Puzsér művel, hanem konkrét fenyegetés.

Válaszok:
Schollander | 2019. január 21. 11:40

Hajh... mekkora tragédia is lenne a Liget projekt leállítása...
belefacsarodik az ember szíve.

Gondold csak el
– a Hősök teréről nem láthadnád a Műcsarnok mögött a Néprajzi Múzeum 22 (huszonkettő) méter magas (hat emelet magasságú) homlokzatát,
– ha a Néprajzi Múzeum nagy méretű kiállítási tárgyait (pl. szekereket) akarnád megnézni, akkor nem örvendezhetnél azon, hogy azok nem fértek el abban a hatalmas épületben és mehetsz a másfél km-t a Szabolcs utcai kiállításig
– a Magyar Zene Házában nem hallgathatnál koncertet az ÜVEGFALÚ koncertteremben (ami már csak azért is "naccerű", mert az üveg akusztikai szempontból az egyik legrosszabb választás)
– nem lehetne kiadni 250-300 milliárd forintot erre a projektre (amiben még nincs is benne a Kós Károly sétány autómentesítése)

De nem is érdemes tovább sorolni ezeket a borzalmakat...

Lol. A Város liget úgy jó, ahogy van. Kettévágja egy forgalmas sugárút. Ez kell a proliknak, ez a ő zöldjük.

Válaszok:
Schollander | 2019. január 21. 13:19

Ebben a mondatban minden benne van, köszönöm.

Azt írod, hogy te SEM építenél semmit BUDAPESTEN.
Mi az, hogy te SEM?
Ki az még – rajtad kívül –, aki semmit sem építene BUDAPESTEN?
Mondta/írta valaki – rajtad kívül – ezt az OSTOBASÁGOT?
Na... na?
Ugye, hogy csak te.

Karácsony a Városligetről mondta, hogy OTT ne épülhessen semmi.
Pontosabban kellett volna kifejeznie magát.
Azt kellett volna mondania,
hogy a közparki funkciókat kiszolgáló, max. 7,5 m magas épületeken kívül
ne épülhessen semmi a Városligetben
és max. 3% lehessen a városligeti park beépítettsége.

Ami pedig a magadfajta gyalázkodókat illeti,
fogadják meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének intését:
a "szóbeli gyűlölködés szélsőséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak: „aki szelet vet, az vihart arat”."

"A Város liget úgy jó, ahogy van. Kettévágja egy forgalmas sugárút. Ez kell a proliknak, ez a ő zöldjük."

Pimitív ráolvasás – hazugság –, amit írtál.
Bizonyítani semmivel sem tudod.

A Liget projekt ellenzőinek egyike sem akarja a Városligeten keresztülmenő gépkocsiforgalom fenntartását.
Ellenkezőleg:
a szakmai ellenzők és a projektet városlakóként ellenzők az átmenő gépkocsiforgalom MIELŐBBI megszüntetését szorgalmazzák (a Városliget KÖZPARKKÉNT való megújítása mellett).

Jobb, ha tudod, hogy a Liget projekt 250 milliárdjában NINCS is benne az átmenő forgalom megszüntetésének költsége (pl. a Szegedi úti felüljáró költsége sem).
2022 előtt nem is lehet számolni ezzel.

Egyik párt aktivistájaként SEM. Jellemző rád, fel sem vetődik benned, hogy egy projektet lehet szakmai alapon ellenezni. Ha a Liget projektet a mai ellenzék követte volna el, akkor is ugyanolyan káros lenne a Városligetre, mint most.

Az a "síkhülye",
aki nem, vagy egyoldalúan tájékozódik egy vitatémában de ugyanakkor szidalmazza a nála sokkal többet tudó hozzászólókat.

Nemcsak gondolom, hanem tudom. A "világhírű művészek" terveitől szakmabéliek nem esnek mindjárt hasra. De még szakmabélinek sem kell lenni ehhez. Itt van pl. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vez.ig., (jogász):
"...törekszünk arra, hogy a világ legjobb építészeivel dolgozzunk együtt. Esetükben a „starchitect” kifejezés nem véletlen: ezek az építészek sok esetben
(most figyelj, mit mond:)
popkulturális sztárok, és vízióikat sok esetben nem zavarja meg, hogy az épület funkcionalitása milyen."
Na,
ilyenek miatt kellett többször áttervezni a Magyar Zene Házát, meg az Új Nemzeti Galériát...

A többes használata ("tudtok") részedről nagy BAROMSÁG.
Én csak a saját nevemben írok.
Ami pedig engem illet, bírálni érvekkel bírálok, rombolni pedig nem rombolok.

Te viszont, ifjú nick, tájékozódj a témában,
mert a gyalázkodással csak magadat minősíted.

Ítélet egy "demokratától" 2006-ból

"Ha az embert megbántják, megsértik, rágalmakat szórnak rá, akkor az ember megrázza magát és megy tovább, ha valakik kóbor kutyákat kergetnek ki az utcára, akkor erre a válasz nem az, hogy mi pedig veszett rókákat, a válasz az, hogy a kóbor kutyákat befogjuk, és telepre visszük, a városokat és az országot megvédjük"

(Veszprém, 2006. február 25.)

Válaszok:
Berecskereki | 2019. január 21. 17:41

Elnézést. Nem ide szántam.

Azért kíváncsi vagyok, mennyien fognak elmenni erre az előválasztásra. Ami ráadásul, tudomásom szerint, kétfordulósra tervezik, ami totálisan érthetetlen számomra. Szerintem egyszer is nehéz lesz mobilizálni a szimpatizánsaikat, nemhogy négyszer! (EP, előválasztás 1, előv. 2, önkormányzati v.)

Ugyan már...
mi lehet "jogszerű" ott,
ahol a közparkokra vonatkozó 3%-os beépítettség helyett
7%-ot is megengedő külön szabályt kreáltak azért,
hogy a 200 éves parkba új épületeket erőszakolhassanak bele...

1.)
"Az az állat Karácsony leállítaná a több nemzetközi díjat nyert Liget projctet."

Az állításod HAZUG.

A "Liget projekt" NEM NYERT SEMMIFÉLE NEMZETKÖZI DÍJAT.
Felfogtad?
NEM NYERT!
Eszedbe ne jusson a 2017-es MIPIM-mel előhozakodni,
mert Cannes-ban a "Best Futura Mega Projekt" kategóriában a JAPÁN projekt nyert,
az utána következő sorrendről (hagyományosan) nem volt döntés,
a japán nyertesen kívül más pályázó nem kapott díjat.
A vesztesek között volt egy MOSZKVAI projekt is,
(Moszkva ugye – Budapesthez hasonlóan –, Európában van)
ezért Baánék "Európa legjobbja" szövege szintén HAZUGSÁG.

Megjegyzem, az egész Liget projektre jellemző
a ligeti Közlekedési Múzeum esete.
Először a BŐVÍTÉSÉRE írtak ki tervpályázatot. Győztest hirdettek, akivel kidolgoztatták a részleteket is. Jött az új igazgató, Vitézy. Javaslatára föld alatti szintekkel növelték a ligeti épület kiállítási területét, amihez már a régi épület teljes lebontásával, majd újraépítésével is számolni kellett. Megemelték a tervezési díjat is, aztán végre ráébredtek (ami minden józan ember számára már kezdetben is nyilvánvaló volt), hogy mínusz kettő és mínusz három pincei szinten hülyeség nagy méretű és nehéz járműveket (mozdonyokat, vagonokat, villamost, csuklós autóbuszt, stb.) kiállítani, és letettek a ligeti Közlekedési Múzeumról.

2.)
(Karácsony) "szeretné ha megmaradna a kosz, a szar a drogosok és csövesek tanyáin"

Ez primitív ráolvasás részedről. Bizonyítani semmivel sem tudod.

3.)
Az ezzel rokon cikk ("Mintha Orbán személyesen utálná...) alatt is
olyat írtál, ami nem igaz:
(Tarlós alatt) "sok új zöldterület újult meg és a Ligetben is több lesz."

OTT meg is válaszoltam neked,
hogy
Látszik, hogy alapvető fogalmakkal sem vagy tisztában.
Arról állítod, hogy "több lesz", amiről nem tudod, hogy micsoda.

A zöldTERület NEM LESZ TÖBB A LIGETBEN.
A "zöldTERület" ugyanis egy területfelhasználási egység neve,
mint pl. a "lakóterület", az "ipari terület", vagy a "mezőgazdasági terület".
A zöldTERület lehet közpark, vagy közkert. Mint ilyen, a növényzettel, tóval, utakkal, játszótérrel, épületekkel, mindezekkel EGYÜTT az.
Egy zöldTERület akkor lesz nagyobb, ha a határát kijjebb tolják.
A Liget esetében ennek épp az ellenkezője következett be:
a Liget, mint zöldTERület KISEBB lett, amikor – a Liget projekt keretében – a Dózsa György úttal párhuzamosan egy kb. 6 m széles sávot elvettek belőle.

Amivel te a zöldTERületet összekeverted, az a zöldFELület.
Az egészen mást jelent.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés