Horváth vs Karácsony

Előválasztási vita: Az MSZP-től a Jobbikig mindenkire számít Karácsony

2019. január 21. 09:15

Az önkormányzati választáson kell a teljes ellenzéki egység, egyaránt fontos „az MSZP baloldalisága, az LMP zöld programja, a Momentum karcossága, a Jobbik nemzeti elköteleződése” – fogalmazott Karácsony Gergely a Horváth Csabával megvívott főpolgármesteri előválasztási vitán. A két politikus egyetértett abban, hogy a Liget-projektet le kell állítani, dugódíjra pedig nincs szükség. Az is elhangzott: „a választók bölcsebbek a politikusoknál”. Tudósításunk.

Volt gyakorlati haszna a Danubius Hotel Flamenco nagytermében megtartott baloldali előválasztási vitának, legalábbis abból az idős úrból kiindulva, aki a vita végeztével rögtön rávetette magát a vécé mellett található cipőtisztító gépre.

Igaz, a jelöltek – Karácsony Gergely párbeszédes és Horváth Csaba szocialista politikus – programjával kapcsolatban nem tudtunk meg sokkal többet, mint amit már eddig is tudtunk, de mindenért kárpótolt az, hogy a baloldal crème de la crème-jével tölthettük a vasárnap délutánt.

A Baja Ferenc, Lamperth Mónika, Gurmai Zita és Hiller István alkotta mágikus négyszög közepén ülni,

miközben Horváth Csaba NER-lovagokról beszél: különleges, bizsergető érzés.

A megjelent szocialista és párbeszédes notabilitásokról már beszámoltunk előzetesünkben. Ám nem csak politikusok jöttek el: feltűntek többek között a Murányi-testvérek, Ráday Mihály, valamint nagy örömünkre kiszúrtuk azt a kissé fanatikus tekintetű szélsőbaloldali fiatalembert is, aki a Baloldali Szigetfesztiválon a Karácsony-Hegyi Gyula-Vajnai Attila-vita hevében azt fejtegette, „a nyolcórás munkaidőt is az ötágú vörös csillag vezette be”.

A NER az erőtől fél

Miután elcsattantak az utolsó meghitt szociáldemokrata puszik (fun fact: Barabás Richárd és Komjáthi Imre ún. bro handshake-kel köszöntötték egymást, bár lehet, hogy Dorosz Dávid és Korózs Lajos voltak azok, elég nehéz megmondani), Szöllősi Györgyi moderátor megnyitotta a vitát.

Mire kérik pontosan a budapestiek bizalmát? – hangzott az első kérdés, elsőként Horváth kapott szót, aki öt pontban válaszolt, ezek a következők voltak: 1. ha megnyeri a főpolgármester-választást, együtt akar dolgozni Karácsony Gergellyel; 2. Orbán háborút indított Budapest ellen, Tarlós kiszolgálta; 3. kizárólag a fővárossal foglalkozik, ezért nem vállalt az elmúlt időben párttisztséget, és nem lesz rajta az EP-listán sem; 4. a budapestiek minden tizedik forintjának a fővárosban kell maradnia, nem „a megastadionokra vagy a Városliget tönkretételére” kell költeni őket; 5. olyan főpolgármesterre van szükség, aki „beleáll a küzdelembe”, és szóvá teszi, ha Budapestet sérelem éri.

Karácsony falusi gyermekkoráról mesélt,

a falusi emberközpontúságot akarja a fővárosba csempészni,

ami szerinte a világ legcsodálatosabb városa, nem tudna máshol élni. „Több zöld, jobb közlekedés, több kreativitás, több szolidaritás” – sorolta programja fő elemeit. Hozzátette azt is: az adatokból azt látja, hogy a változást akaró tömegeket ő tudja megmozdítani.

Szöllősi ezután arról kérdezte a jelölteket, hogyan dolgoznának együtt a kormánnyal. Horváth szerint „a NER-t csak erővel lehet legyőzni, kedvességgel, barátsággal nem”. A NER az erőtől fél, lásd internetadó, római-parti gát, hármas metró akadálymentesítése, Nolimpia – magyarázta.

Karácsony kifejtette: Orbán megalázza Tarlós Istvánt, ezt példázta azt a jelenet is, amikor a kormányfő és a főpolgármester együtt utaztak egy buszon, Orbán pedig megkérdezte, tényleg ilyen sebességgel mennek-e a buszok. „Nem halljuk! Följebb a mikrofont!” – zúgolódott a közönség,

Karácsony azzal szabadkozott, hogy túl magasra nőtt,

végül átállt Szöllősi mikrofonjához, „amúgy is az volt a célom, hogy középre álljak” – mondta. „Ideje, hogy Budapest a sarkára álljon, a vezetés bevonja a budapestieket a vitába, találják ki közösen a fővárost. Amikor az új Fővárosi Közgyűlés tele lesz baloldali polgármesterekkel, a kormány látni fogja, hogy a főpolgármester nincs egyedül” – jósolta.

A vita folyamán egyértelműen Horváth Csaba volt a kakaskodóbb, odaszúrt a zuglói önkormányzatban fideszes alpolgármesterrel együtt dolgozó Karácsonynak azzal, hogy megígérte: neki nem lesz fideszes polgármester-helyettese, nem fog „szakmailag bukott NER-lovagokat” alkalmazni, nem fog mosolyogva együtt dolgozni a kormánypártiakkal, miután a Kossuth téren ellenük tüntettek.

Karácsony szerint viszont Zuglóban éppen azt bizonyította be, hogy lehet ellenszélben önkormányzatot vezetni, Zuglóból nem lett Esztergom. 2022-ben „a kormány nyilvánvalóan meg fog bukni”, addig is viszont

az önkormányzati választáson kell a teljes ellenzéki egység,

ebben az együttműködésben pedig egyaránt fontos „ az MSZP baloldalisága, az LMP zöld programja, a Momentum karcossága, a Jobbik nemzeti elköteleződése”.

A pro-life Horváth és a családi pedigré

A következő téma a BKK volt, ezúttal Horváth mikrofonja döglött be, úgy hogy most ő állt oda a moderátor mellé. „Élet- és egészségpárti vagyok” – jelentette ki, a tömegközlekedésből közösségi közlekedést akar csinálni, ennek ismérvei, hogy „nyáron kellemesen hűvös, télen kellemesen meleg, kényelmes, komfortos, tiszta”. Elfogadhatatlan, hogy a BKK a főváros leginkább környezetszennyező vállalata, így évente közvetetten kétezer ember haláláért felelős, le kell cserélni az összes környezetszennyező járművet elektromos meghajtásúra – mondta. A fák helyett mindenhova szürke térkövet ültetnek, „még arra se veszik a fáradságot, hogy lefessék őket zöldre” – értekezett Horváth, kiemelve: megválasztása esetén

minden születendő baba után ültetnek egy fát,

ez évente 15 ezer fát jelent, valamint minden évben százezer négyzetméter parkot fognak kiépíteni.

Vitézy Dávid megítélésében volt némi nézetkülönbség a jelöltek között: Karácsony kiváló szakembernek tartja, nem érdekli, ki a rokona; Horváth szerint viszont felelőssége van az elektronikus jegyrendszer bukásában, ez a „családi pedigrén” túl elég indok arra, hogy ne alkalmazzák. Karácsony rámutatott: a jegyrendszer évekkel Vitézy leváltása után csődölt be. A BKK-t szerinte ki kell terjeszteni, hogy részt vegyen a regionális közlekedésszervezésben. Zuglóban vannak buszok, amik idősebbek nála, ezen is változtatni kell. A közösségi közlekedés nem ér el a város sok pontjára, pesti fonódó villamost kell építeni, a metrók meghosszabbítása is fontos, emellett csökkenteni kell a bérletek árát – jelentette ki.

A dugódíj bevezetése egyik jelölt szerint sem aktuális mostanában,

először meg kell építeni a P+R parkolókat, majd népszavazással dönteni róla. „A nagy projekteknél a főváros eddig szembement a fővárosiak akaratával, félnek a népszavazástól, mint ördög a tömjénfüsttől” – jegyezte meg Karácsony. Horváth úgy véli, le kell süllyeszteni a túlzsúfolt közlekedési csomópontokat a föld alá; ahol lehet, a rakpartokat zöld sétánnyá kell változtatni, illetve szükséges a négyes metró meghosszabbítása is, most „egy félkész valami”.

Karácsony és Horváth egyaránt leállítaná a Liget-projektet, a rozsdaövezetben létesítenének múzeumnegyedet. „Orbán a Várban járt, múzeumokat látott, nem tudta, hogy ott vannak, nem járt még bennük, ezért telepíti ki a múzeumokat a Ligetbe” – humorizált a párbeszédes politikus, majd elmondta: kezdeményezni fogja, hogy a Városligetben ne épülhessen semmi. „Mintha Orbán Viktor személyesen utálná a fákat és a füvet” – vélekedett Horváth, Trumpot és a New York-i polgármestert is elkergetnék, ha akár csak egy hotdogárusító pavilont akarnának közösen építeni a Central Parkban.

Nagyon történelmi

A jelöltek ezután egymástól kérdezhettek. „Gergő, mit tartasz a legfontosabbnak a programomból, amit megvalósítanál?” – kérdezte a közönség nagy derültségére Horváth. Karácsony szimpatikusnak tartja a faültetési programot, az utak lesüllyesztése viszont „pokoli nagy összeg lenne”, és a buszok lecserélése is hosszú távú terv lehet csak szerinte.

Csaba, hogy látod, hogyan tudod megszólítani a nem baloldali szavazókat, a bizonytalanokat, a jobbikosokat, akik nélkül nem lehetsz polgármester?” – kérdezett vissza Karácsony.

A szocialista politikus szerint „a választók bölcsebbek a politikusoknál”,

az országgyűlési választásokon is nagy volt az átszavazás, nem személyesen fogják őt vagy Karácsonyt szeretni a választók, de Orbán leváltásához az kell, hogy az egy az egy ellen fellépő jelöltet támogassák.

A bécsiek olcsóbban vásárolhatnak bérletet, mint a budapestiek. Fontosnak tartod, hogy ezt az aránytalanságot megszüntessék, és minőségivé tegyék a tömegközlekedést?” – szegezte ellenfelének a kérdést Horváth, el is akadt a nézők lélegzete. Karácsony igennel válaszolt. „Elborzaszt, hogy a Fővárosi Közgyűlés hogyan kommunikál a választókkal. Nyitott városházát szeretnék, létrehozni egy agórát, legyen benn az épületben a Transparency International, a Levegő Munkacsoport, a naptáromat is nyilvánossá tenném. Egyetértesz ezzel az elképzeléssel?” – fokozta szinte az elviselhetetlenségig a feszültséget Karácsony. Horváth igennel válaszolt.

Szöllősi a fővárosi polgárok által küldött kérdésekből is szemezgetett. Karácsony azt javasolja, hogy új repteret építsenek Budapest vonzáskörzetében, megtiltaná, hogy a kritikus napszakokban Ferihegyen leszállhassanak gépek, európai szinten pedig kezdeményezni kell, hogy újra versenyképessé tegyék a vasúti közlekedést. Horváth még idén elindítaná a főváros teljes akadálymentesítését. Karácsony a Római-parti gát kapcsán azt mondta, a Nánási útnál kell védekezni az árvíz ellen, a biztonság és az örökségvédelem szembeállítása hamis. Horváth kifejtette: az ellátórendszer fejlesztésével lehet hatékonyan küzdeni a hajléktalanság ellen. Karácsony kezdeményezi egy önálló kulturális alap létrehozását, amely a tao-rendszer kivezetésével károsult független színházakat támogatná.

A vita végén szót kapott a DK-s Gy. Németh Erzsébet, megszólalása leginkább arra volt jó, hogy kiderüljön, tíz-tizenöt méterről, félprofilból roppantul hasonlít Rangos Katalinra. (Ő sajnos nem volt jelen a rendezvényen. Legalábbis nem láttuk.) A „Tarlósverő” megtalálását emlegető Gy. Németh után a szolidaritásos Székely Sándor beszélt, tőle megtudhattuk, hogy ez

„egy nagyon történelmi pillanat”.

Az előválasztásos táblával fotózkodó Gurmai Zitát kikerülve hagytuk el a helyszínt.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141790

Ajánljuk még a témában