Dave Grohl 50

2019. január 14. 21:53
Kerek születésnapot ünnepel mindenki legjobb rocker haverja, a nirvanás, Foo Fighters-es Dave Grohl.

Ötvenéves lett Dave Grohl, a Nirvana egykori dobosa, majd az általa alapított Foo Fighters frontembere. Az 1969. január 14-én az amerikai Ohio állambeli Warrenben született Grohl sokfelé élt gyerekkorában, majd a Washington DC-beli punk és hardcore szcéna fiatal zenésze lett. A Scream nevű hardcore bandában zenélt 1986-1990 között, majd rátalált a Nirvana dobost kereső két tagjaa, Kurt Cobain és Krist Novoselic.

A többi innentől (pop)történelem: a már a Grohl által feldobolt Smells Like Teen Spirittel és a Nevermind albummal a Nirvana a kilencvenes évek meghatározó rockbandája lett.

1994-ben, Cobain öngyilkossága és a Nirvana feloszlása után a lesújtott, helyét nem találó Dave Grohl fogta magát és elkezdte fölvenni saját dalait, amiken minden hangszeren ő játszott és ő is énekelt. Végül zenésztársakat keresve megalakította a Foo Fighters-t. 1995 nyarán adta ki első kislemezét, majd első albumát is.

A Foo Fighters még kevéssé ismert zenekarként fellépett az 1997-es Szigeten is, a rákövetkező években viszont világsztárokká emelkedtek. A kétezres években a világ legnépszerűbb rockzenekarainak egyike lettek, miközben Dave Grohl a saját bandája mellett a rocktörténet végtelen számú kisebb és nagyobb legendájával is zenélgetett.

Grohl pár hónapja hobbiból, a zene szeretetének, a zenélés örömének a kölykök felé való átadása céljából fölvett egy több mint 20 perces, több tételes instrumentális rockszámot Play címmel, amin ismét minden egyes hangszeren ő játszott.

Dave Grohl zenekarával 2017-ben lépett fel a budapesti Arénában, idén nyáron pedig visszatérnek a Szigetre.

A Mandiner 2017-es koncertkritikáját itt olvashatják.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés