Az angyalok is itt vannak közöttünk, nemcsak az ördögök

2018. december 27. 7:22
Nem önszántamból lettem csavargó. Interjú.

„Az életműved központi figurája a csavargó, maga hobo karaktere is eleve csavargó. Mit szólsz a hajléktalan törvényhez? 

A szegények és az elesettek megsegítése őskeresztény dolog. A kommunisták is erre hivatkoztak, nekem is ezt lökték gyerekkoromban. Kétféle csavargó van. Az egyik meg akarja ismerni a világot, a másik azért megy, mert menekülnie kell.  Mint sokszor elmondtam már, nem önszántamből lettem csavargó.. Akkor még nem ismertük Jack Kerouac Útonját, csak Jack London Négyszáz vagányát olvastam a hobók hadseregéről. Lehettem úgy tizenöt, amikor Eger felé stoppoltam és eljutottam Kerecsendig. Ködös idő volt, szembe jött velem egy nagykalapos paraszt bácsi biciklin és rám köszönt: Jó napot idegen! Nem válaszoltam, majd húsz méterre onnan leültem egy kőre és sírva fakadtam, annyira szégyelltem magam. Volt, hogy a 60-as évek elején csavargás közben bekopogtam egy házba, egy pohár vizet kérjek. Leültettek, majd adtak két szelet zsíros kenyeret és egy pohár tejet… Tíz év múlva máshol már rámeresztették a kutyákat. Ma is sokszor veszek fel stopposokat is, és látom rajtuk, hogy milyen jól esik nekik, mert manapság ez nem szokás. Szóval, van véleményem a változóban lévő szolidaritásról.

»Mindenhol tombol a gyűlölet«, »hízik a bunkó nomenklatúra«… Mit szólt Vidnyánszky, amikor ezeket a szövegeket olvasta? Beférnek a Nemzeti Színházba?

Vidnyánszkyval korábban sem volt és most sincs szövegekből adódó problémám. Ugyanakkor még soha az életében meg nem dicsért, és ez is rendben van. Az a dicséret, ha azt mondja, mehet a dolog. Ha már az Új Magyarország című dalt kiemelte, – amit nem kellene, és amelyben elhangzanak az előbb idézett sorok –  el kell mondanom, hogy sem az album, sem a színházi est nem erről szól. Sokkal inkább a lelkiismeret-furdalásról, a felelősség vállalásáról, a bűntudatról, Isten kereséséről, vagy a kitaszítottságról, de kétségtelen, hogy itt-ott visszatükrözi a jelenlegi magyar társadalmat. A lemez  Magyar Joe életrajza, aki nagy bűnt követett el, vezekelt, aztán kijött a börtönből és nem fogadta vissza a társadalom, mégis talált egy aprócska reményt, mert az angyalok is itt vannak közöttünk, nemcsak az ördögök.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nem önszántamból lettem csavargó."
Apuci kényszerített, igaz?

1. Nekem nem csajom van.
2. Nem dug félre.
3. Én nem gyűlölöm Hobót. Kicsit sajnálom őt, hogy ennyire tehetségtelen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés