Gruevszki-ügy: Macedónia kérte a kiadatást Magyarországtól

2018. november 22. 7:37
Nikola Gruevszki egykori kormányfő kiadását kérvényezték szerdán Macedóniában a helyi sajtó szerint.

Nikola Gruevszki kormányfő kiadatását kérte Szkopje a helyi sajtó szerdai jelentése szerint Budapesttől. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján az üggyel összefüggésben azt emelte ki, hogy a volt macedón miniszterelnök szabályszerűen jött Magyarországra.

A macedón kormány közölte: a kiadatási kérelmet elküldte Magyarországnak. Hozzátette: azt várja, hogy a budapesti hatóságok feltétel nélkül elfogadják a kérelmet, és európai uniós, illetve NATO-tagországként a nemzetközi joggal összhangban lehetővé teszik Gruevszki visszatérését Macedóniába, hogy letölthesse börtönbüntetését.

„Fogva tartott állam”

A macedón kormány közleményben reagált Gruevszki állításaira, miszerint hazájában az új szociáldemokrata kormány üldöztetésének lenne kitéve. Közölték: jogerősen ítélték el, nyilvános és átlátható eljárás során, ellene továbbra is több bírósági eljárás és nyomozás folyik. Szkopje szerint nincs bizonyíték arra, hogy politikai üldöztetésnek vagy életveszélyes fenyegetésnek lett volna kitéve, és egyetlen kormányzati intézmény sem fenyegette meg. „Ezért úgy véljük, hogy Gruevszki egyetlen célja az igazságszolgáltatás elkerülése volt” – olvasható a kormány közleményében.

Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter úgy fogalmazott: irónia és paradoxon, hogy egy európai uniós ország védelmet nyújt egy elítéltnek, mivel kormányzása alatt az Európai Bizottság „fogva tartott államnak” nevezte Macedóniát. Mint mondta, az ügy rendezése érdekében Macedónia a magyar hatóságoktól azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a jogállamiságot, mindazonáltal továbbra is arra törekednek majd, hogy fenntartsák a jó viszonyt Magyarországgal.

A macedón rendőrség őrizetbe vette Szaso Mijalkovot, az ország titkosszolgálatának az egykori vezetőjét, mert a hatóságok szerint fennállt annak a veszélye, hogy unokatestvéréhez, Gruevszkihez hasonlóan megszökhet az országból. A szkopjei Telma Televízió beszámolója szerint Szaso Mijalkovot egy szkopjei hotelben fogták el, és harmincnapos elzárást rendeltek el számára. A volt titkosszolgálati vezető ellen azért folyik eljárás, mert Gruevszki kormányzása idején tömegesen hallgatta le politikusok és közéleti szereplők telefonhívásait.

Várható következmények

Ha megerősítést nyer az, hogy Magyarország politikai menedékjogot adott Gruevszkinek, az EU alapos indoklást vár Orbán Viktor miniszterelnöktől – írta Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos Twitter-üzenetében. Aláhúzta: a jogállamiság továbbra is alapvető elv a tagállamok és az unióhoz csatlakozni kívánó országok számára egyaránt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitter-üzenetben emlékeztette Johannes Hahnt arra, hogy az Európai Bizottság egy 2018 tavaszi, Macedóniáról írt országjelentésében azt írta: fennáll az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás veszélye a nyugat-balkáni országban.

Szijjártó Péter azt mondta: három határt kellett átlépnie Gruevszkinek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt. A politikus kiemelte: a volt macedón kormányfő minden esetben átadta utazási dokumentumait, és azokat ellenőrizték a hatóságok. Visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle „csempészetben vagy menekítésben”.  Először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről – közölte. Kérdésre elmondta, nem tud arról, macedón belpolitikai háttéralku eredménye lenne az, hogy Gruevszki elhagyta Macedóniát. Elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik a macedón diplomácia irányítójával. Azt is mondta, tárcájának nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén adott tájékoztatáskor nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) – jelentette ki a belügyminiszter a testület szerdai rendkívüli ülése után. Pintér Sándor kiemelte: a bevándorlási hivatal precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Gruevszki menekültügyi eljárásáról. Hozzátette: a hivatal soha nem mondhatja el az eljárás részleteit, csak az ENSZ-nek. A menedékkérőt viszont nem köti ez a titoktartási kötelezettség, így akár a sajtón keresztül elmondhatja, például hogy milyen módon akar érvényt szerezni kérelmének.

Mirkóczki Ádám a testület jobbikos elnöke szerint azért hívta össze az ülést, mert a bizottság tekintélyét helyre kell állítani. A jobbikos politikus a Magyar Idők keddi számát is magával hozta, amely már kedd reggel beszámolt arról, hogy a BMH döntött Gruevszki menekültstátuszáról.

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke kiemelte: Gruevszkit a Soros György által támogatott szocialista kormány üldözi. Azt is tudni, hogy Magyarországnak van egy törvényes joggyakorlata arról, hogy a valóban üldözötteknek menedéket ad. A szocialista Molnár Zsolt elfogadhatatlannak nevezte a kormánypárti képviselők eljárását.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik a Gruevszki-ügyben - jelentette be maga a politikus.

Demeter Márta, az LMP társelnöke az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságainak együttes, rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az ügyben.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője kérdésekkel fordult Manfred Weberhez, az Európai Néppárt frakcióvezetőjéhez a Gruevszki-ügyben, többek között azt firtatva, hogy a jog érvényesülésének szellemében járt-e el a magyar kormány, amikor menekültstátuszt adott a korrupció miatt jogerősen elítélt Gruevszkinek.

(MTI)

 

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy hangfelvétel alapján ítélték el...
Mi meg már tapasztaltak vagyunk, olvastunk hamis Teller levelet, láttunk hamis bajai videót......

"Nem­zet­közi kö­rö­zést adtak ki Gyur­csány üz­let­társa és ba­rátja ellen. In­ter­pol: Vörös Ri­asz­tás
A kö­rö­zött bű­nö­ző­vel évek óta több cég­ben is, üz­let­társ­ként, ba­rát­ként a le­hető leg­szo­ro­sab­ban mű­kö­dik együtt Gyur­csány Fe­renc. Cve­tan Va­szi­lev ellen a le­hető leg­ma­ga­sabb, Vörös Ri­asz­tás fo­ko­za­ton adott ki el­fo­ga­tási pa­ran­csot az In­ter­pol. Bűn­tár­sa­i­val 600 mil­li­ár­dot lop­tak el."

Ez a Vaszilev lehet, hogy az Apró-villában bujkál:-)

Majd ha elítélik Zaevet, az új miniszterelnököt, polgármester korában kapott kenőpénzért.

Régen tudtuk már, hogy egy anarchista féreg vagy.

Szóval senki sem lepődik meg, ha téged a valóságnál jobban érdekelnek a vágyaid. És te vagy olyan hülye, hogy pár ezer forintért szolgálod a néped árulóit.

Igazi hazaáruló, akkor is, ha ez a fogalom nem a büntetőjogi kategória.

Vannak erre szabályok, kötelező utak, amiket be kell tartani.

Összefoglalás:
https://rollpress.hu/kulfold/s..

ha többet szeretnél olvasni, írd be a keresőbe a neveket.

A GyF féle hangfelvétel több száz ember előtt készült. Nem is tagadták a valódiságát, csak mást magyaráztak bele.

Úgy tudom, szerinte hamisítvány.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés