Szabad kultúrát, szabad színházakat!

2018. november 15. 13:16

Demokratikus Koalíció
Közlemény
Követeljük a kormánytól, hogy ne tegye tönkre a kulturális műhelyeket!

„A kormány az érintettek megkerülésével és egyeztetés nélkül tervezi a kultur-tao megszüntetését, ami a magánszínházak megszűnéséhez és a független társulatok megszűnéséhez vezethet. 

Október 25-én a kormány be is jelentette, hogy tényleg így tesznek majd, és  elveszik az előadó-művészeti szervezetek TAO támogatását. November 13-án, kedden pedig el is fogadták az erről szóló adótörvénymódosítást. A kulturális TAO támogatást még a Gyurcsány-kormány vezette be, ami láthatóan nagyon pozitív hatással volt a kulturális életre.  A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy a kormány lerombolná ezt a támogatási rendszert, és pár nap alatt beszántotta a kulturális-tao intézményét, ráadásul úgy, hogy erről egyáltalán nem egyeztetett az érintett szervezetekkel. 

Azt követeljük a kormánytól, hogy ne tegye tönkre a kulturális műhelyeket, előadóművészeket, alternatív színházi társulatokat, és magánszínházakat. A DK szerint nem közpénz milliárdokat kell önteni az ürességtől kongó stadionokba, és Orbán kedvenc felcsúti utánpótlásakadémiájába, hanem támogatni kell a kultúra és a színházak szabadságát. A DK ezért szerda este a Nemzeti Színháznál az egyik előadás előtt performansszal tiltakozott, hogy felhívja a figyelmet, szükség van a sokszínű kulturális életre.”  

(MTI-OS)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A TAO-val sokan trükköztek. Fiktív "színházak" és "produkciók" jöttek létre, illetve a jegyeladási statisztikák is érdekesen alakultak.

Ugyanakkor maga az elv, hogy tudniillik a társasági adó egy része a kultúrába, előadóművészetbe áramlik, szerintem helyes. Nem biztos, hogy érdemes a fürdővízzel a gyereket is kiönteni...

Az pedig, hogy a megmaradó TAO összeget az állam fogja elosztani "szigorú szakmai szempontok" alapján, elég sovány vigasz. Kormánypártiként kérdezem: mennyire tartanánk hitelesnek és objektívnek, ha mondjuk egy Gyurcsány-kormány "garantálná", hogy az elosztás "szakmai" alapon fog működni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés