Elég nagy cirkuszszag van most Európában

2018. november 6. 22:41

Tátrai Tibor
888
A zenészek számára pedig ez egyfajta hajtóerő vagy vonzerő is, hogy jobb akarsz lenni, mint a többiek, ki akarsz emelkedni vagy nagyon jól meg akarod csinálni. Interjú.

„Kultúra az, ami a lelkedből jön, nem pedig az, amit el lehet adni - mondja a legendás magyar gitáros a 888-nak. 16 évesen egy Radics-bulin ismerkedett meg a rockzenével, ezután pedig már soha semmi máson nem törte a fejét, csak a zenén. Így vált élő legendává és a magyar zene egyik legmeghatározóbb figurájává. Kultúrjobb rovatunk folytatásában Tátrai Tiborral beszélgettünk a magyar kultúráról, a hazaszeretetről, valamint arról, hogy milyen az igazán jó szóló.

HJGY: Sokat beszélgetek a zenészkollégákkal arról, hogy éppen aktuálisan ebben vagy abban ki a legjobb a világon vagy Magyarországon. Legjobb gitáros, dobos, énekes, legütősebb album, stb. Én úgy látom, hogy általános konszenzus a zenészek között, hogy Hendrix óta nincs a világnak legjobb gitárosa, Magyarországon meg természetesen ki más lehetne a legjobb? Hát persze, hogy a Tátrai. Ez a kérdés engem mindig nagyon foglalkoztatott. A zenében, vagy éppenséggel a gitárzenében lehet-e, vagy kell-e arról beszélni, hogy valaki a legjobb? Egyáltalán van-e olyan a fogalom zenében, hogy legjobb?

Tátrai: Nincs. Ez a közönség alapjelleméből adódik, hogy szüksége van sztárokra, szüksége van hősökre, akár a sportban, bármiben, mindenben. Az átlagember szívesen beszélget arról a kocsmában, hogy mekkora gólt lőtt a Szőke, vagy milyen jó buli volt a Nagy Feróék koncertjén, mekkora őrület volt. Szükségük van az embereknek arra, hogy amit szeretnek, azt misztifikálják, belehúzzák az egyént a zenébe. Ez egyébként szerintem egy dicsőséges dolog, mert hogyha valaki megcsinálta, és arra fel lehet nézni, akkor legalább adott valamilyen példát. A zenészek számára pedig ez egyfajta hajtóerő vagy vonzerő is, hogy jobb akarsz lenni, mint a többiek, ki akarsz emelkedni vagy nagyon jól meg akarod csinálni. Ez például bennem megvan elég mélyen, az egészen biztos. Hogy magad előtt hogyan bizonyítasz, az nem feltétlenül hiúság, hanem valami más.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egész interjú jó - bölcs válaszokkal egy nagyon jó gitárostól.

Válaszok:
hátakkor | 2018. november 7. 7:47

Egyedül a Kowalsky lóg ki a sorból. Azt nem értem miért púderolja :) De belefér. A Hobót értem :)

Jól látja: "Magyarország mollban van."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés