Sojgu és Putyin

Sojgu: Súlyos következményekkel jár majd Európára nézve az amerikai rakéták telepítése

2018. október 29. 19:31
Komoly következményekkel jár majd Európára számára az INF-szerződés amerikai felmondása – Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Súlyos következményekkel jár majd Európára nézve a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) felszámolásáról szóló szerződés amerikai felmondása – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor hétfőn Moszkvában fogadta görög hivatali partnerét, Panosz Kammenoszt.

Érdekel bennünket Európa reagálása az Egyesült Államoknak arra a döntésére, hogy kilép az INF-szerződésből. Azt szeretnénk, ha Európa tudatában lenne, hogy milyen hatása lesz annak, ha közepes hatótávolságú rakétákat telepítenek Európába” – mondta.

Ami a közepes és rövid hatótávolságú rakétákat illeti, úgy tűnik nekünk, Európában távolról sem mindenki érti, hogy ez a döntés komoly következményekkel jár majd Európára számára is, pontosabban szólva, elsősorban Európa számára. És úgy tűnik nekünk, hogy nagyon helyes lenne ezt a döntést szélesebb körben megvitatni az EU-n és a NATO-n belül” – tette hozzá. 

Donald Trump amerikai elnök október 20-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok fel kívánja mondani az INF-szerződést arra hivatkozva, hogy Oroszország szerinte azt megsértette. Moszkvában magas rangú tisztségviselők a lépés veszélyeire figyelemeztettek. 

Az INF-szerződés, amelyet 1987. december 8-án Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára, három évtizede lépett hatályba. A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az egyezmény, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Az Egyesült Államok 2013 óta állítja, hogy Oroszország a Novator 9M729 típusú manőverező robotrepülőgépek telepítésével megsérti az INF-szerződést, mert a fegyver hatótávolsága meghaladja az 500 kilométert. Moszkva ezt tagadja, és a maga részéről azzal vádolja Washingtont, hogy a Lengyelországba és Romániába, valamint a Távol-Keletre telepített ballisztikusrakéta-elhárító rendszerének kilövőállásai Tomahawk típusú manőverező repülőgépek indítására is alkalmasak, ami ellentétes a megállapodással. Az orosz fél azt is kifogásolja, hogy szerinte az amerikai csapásmérő drónokra és a ballisztikus rakétaelhárítási gyakorlatok célpontjául kifejlesztett rakétákra szintén vonatkoznak a szerződésben foglalt korlátozások.

(MTI)

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kérdés nem az, hogy hová állnak az egyes európai országok, hanem az, hogy érdekes módon az USA-t még nem érte el egyik világégés sem, a milliók Európában haltak meg. S ez az amerikai szándék ma sem változott, a kataklizma, idősek, gyermekek halála ma is Európát érintheti elsősorban, Európát sorakoztatják fel az orosz fegyverek ellenében, néhány Európába telepített amerikai zászlóalj veszteséget bevállalva.

LOL

Te mint katonai és külpolitikai szagértő. Nem gondolod, hogy bő a mellényed?

A mostani hidegháborúnak a kezdeményezője az USA.
Oroszország önvédelből teszi azt amit tesz.

Az USA gazdasága bajban van. Nem először. Korábban is amikor valami probléma volt a gazdaságával elkezdte növelni a fegyverkezést. Úgy látszik most is ehhez kell találni egy ellenséget és akkor beindulhat a gazdasági növekedés.

Az USA költségvetésébe belefér az államadósság, ameddig a dollár lesz a világpénz. Vajon meddig tart ez ki? Mikor mondják a gazdaságilag és katonailag fejlett országok, hogy elég és ne tovább?

Az USA sem élvez védett a gazdasági és belpolitikai válság tekintetében és ahogy a Szovjetunió az USA is felbomolhat.

Miért kellene éltetnem?
Az egyik kutya a másik eb, vagy az egyik 19 a másik egy híján 20, ahogy a közmondás tartja.

Szerinted.
Éles fegyvertesztre Szíriába küldték az oroszok kísérleti fázisban lévő ötödik generációs vadászgépeit
http://www.korkep.sk/cikkek/fr..

Brutális tűzerővel rendelkezik a világ 10 legdurvább szupertankja
https://www.portfolio.hu/gazda..

Igen, az nem érdekel, ha az orosz rakéták először Bukarestet teszik a földdel egyenlővé, csak Erdélyt kíméljék meg, s persze Magyarországot. Lengyelország esetében ambivalensebb a helyzet. Az oroszoknak nem tudom megbocsájtani, hogy a varsói felkelést nem segítették, hagyták, hogy a mocskos nácik lemészárolják az ártatlan, védtelen embereket. A lengyel barátaink történelmi beidegződéseik alapján joggal félnek a németektől és az oroszoktól, s így egyedüli alternatívaként az USA-t tekintik egyedüli megbízható szövetségesüknek. A kérdés, mennyire él ezzel vissza Washington? Már Hofi is elmondta, hogy az oroszok előbb érnek ide....ismételten.

Európára nézve a legutóbbi súlyos következmény az volt, amikor a Vörös Hadsereg Berlinig elment. És maradt is hosszú időre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés