Mi folyik Brazíliában?

2018. október 27. 10:17

Írta: Illés Gergő
Kíméletlen leszámoláshullám, gazdasági liberalizmus, korlátlan Amerika-barátság és a jogállam eróziója vár Brazíliára Jair Bolsonaro elnökké választása esetén? A brazil tömegek annyira dühösek a csődöt mondott eddigi elitre és annyira óhajtják a rendet, hogy nagyon sok mindent eltűrhetnek majd Bolsonarótól, ha ő nyer. Bár Bolsonaro állítja, a demokratikus brazil alkotmány „szolgájaként” kormányozna a jövőben, eddigi tevékenysége és szólamai alapján nem erre lehet következtetni. Körkép az elnökválasztás második fordulója előtt.

Jair Bolsonarónak minden esélye megvan arra, hogy vasárnap, október 28-án Brazília, a világ ötödik legnagyobb országának elnökévé váljon. A mindent eldöntő voksoláson a jobboldali Bolsonaro a Munkáspárt csupán egy hónapja bejelentett elnökjelöltjével, Fernando Haddaddal mérkőzhet meg. Az utolsó felmérések 10-17 százalékos előnyt mérnek Bolsonaro javára.

Dél-Amerika legnagyobb gazdaságával kapcsolatban jelenleg senki sem a mérsékeltebb baloldali Haddadra, hanem az igen radikális jobboldali nézeteket hangoztató Bolsonaróra kíváncsi, valamint arra, hogy miként is kormányozhatna az egykori katonatiszt, ha megválasztanák.

Ki is az a Jair Bolsonaro, és hogyan jutott odáig a brazil társadalom elitellenessége, hogy az egykori katonai diktatúra egyik fő tisztelőjét válassza saját elnökének? Olvassa el a brazil elnökválasztás előtt készített elemzésünket is!

A Latin-Amerika folyamatait elemző Americas Quaterly folyóirat főszerkesztője, Brian Winter már régóta figyelemmel követi Bolsonaro munkásságát: készített már interjút vele, a szintén politizáló, közéletben szereplő fiaival, felemelkedéséről pedig már több cikkben is beszámolt. Winter emellett a kampány zárására személyesen is Brazíliába látogatott, hogy a legkülönbözőbb társadalmi rétegektől tudakolja meg, mire számítanak Bolsonaróval kapcsolatosan.

Vérontással a bűnözés ellen?

Egyvalami biztos: Bolsonaro Brazília legsúlyosabb gazdasági válságának kellős közepén kerülhet az ország élére, és az ország helyzetén nem segít az elburjánzó bűnözés és az erőszakos gyilkosságok számának növekedése – csak tavaly például 63 880 esetről számoltak be a hatóságok: ez annyit tesz, hogy minden 100 ezer emberből 30,8 gyilkosság áldozatául esik.

A bűnözési helyzet válságos: a térségben ennél magasabb értékkel csak a lassan polgárháborúba forduló Venezuela „büszkélkedhet”, a környező országokban ugyanakkor 100 ezer főre csak a brazil érték töredéke, körülbelül 4-8 gyilkosság jut.

Igény lenne az erőszakra: itt Bolsonaro-hívek gyújtanak fel egy szavazatszámláló gépet az első fordulót követően. Fotó: MTI/EPA/Sebastiao Moreira

Éppen ezért Brian Winter Bolsonaro elnökségével kapcsolatban ténylegesen vérontásra számít. Szerinte ez az, amiben a leendő elnök – aki maga is késeléses támadásban sebesült meg súlyosan a kampányban – támogatói és kritikusai is megegyeznek. A magát sokszor a katonai diktatúra támogatójaként pozicionáló elnökjelölt ugyanis nem a fegyverviselés szigorításának híve. Épp ellenkezőleg – Bolsonaro egyik legfontosabb beígért intézkedése, hogy lehetővé teszi a rendvédelmi szerveknek, hogy „először lőjenek, és csak aztán kérdezzenek”. A cél a drogdílerek, a tolvajok és a bűnözők elrettentése, és a brazil demokrácia 1985-ös újjászületése óta kibontakozó bűnözési hullám megállítása.

A „vérontás” szó használata pedig ha túlzónak is tűnhet, nem áll messze a valóságtól: ez ugyanis az, amit maga Bolsonaro is ígér. Egy augusztusi beszédében azt mondta, a rendőrséget nem büntetni, hanem jutalmazni kéne akkor, amikor 10-15 vagy 20 bűnözőt is megölnek egyszerre. Való igaz, a bűnözési rátákat figyelembe véve az elnökjelölt támogatóinak sirámai is érthetőnek tűnnek: ők a túlterjeszkedő emberi jogokat róják fel a hatóságoknak, és azt mondják, a bűnözők emiatt sokszor jobb ellátásban részesülnek, mint a hétköznapi polgárok. 

Sokan inkább az 1964 és 1985 között fennálló katonai diktatúra világát látnák viszont,

amikor az utcák még biztonságosabbak voltak.

Az ország lakosságának többsége még azzal az állítással is egyetért, miszerint „a jó tolvaj a halott tolvaj”, az ehhez hasonló radikális megszólalások pedig Bolsonaro által is táptalajt nyerhetnek a közeljövőben. Az elnökjelölt például kiállt már a kínzás és a halálbüntetés bevezetése mellett is, de egy kibontakozó fegyveres harcból a milíciák és a szervezett bűnözői csoportok is hasznot húzhatnak.

Etatizmus, vagy gazdasági liberalizmus?

Nehéz megjósolni azt is, mi jöhet a brazil gazdaságban Bolsonaro megválasztása esetén, emiatt a piacok is bizonytalanok. Egyrészről Bolsonaro a kongresszusban tanúsított viselkedése alapján erős támogatója az etatista, az állami szerepvállalást támogató gazdaságpolitikának. Másrészt az elnökválasztási kampányban igazán piacpárti irányba pozicionálta magát, támogatva a privatizációt, már-már neoliberális elveket hangoztatva.

Brian Winter szerint a két forgatókönyv közül csak az utóbbi fog megvalósulni, miután

Bolsonarót nem igazán érdekli a gazdaság

– a leendő elnököt inkább a „rend és fegyelem” politikája, valamint a rendszerszintű korrupció kigyomlálása izgatja. 

Jóllehet Jair Bolsonaro sok tekintetben radikális, de nem bolond: felismerte, hogy megválasztásához szüksége lesz a piacok és a nagyvállalatok támogatására is, gazdasági tanácsadójának pedig a Chicagói Egyetemen tanult közgazdászt, Paulo Guedest választotta, aki extrém piacpárti irányvonalat üt meg.

A gazdasági mintapéldát ugyanakkor még csak nem is Guedes, hanem Donald Trump adja Bolsonaro számára – az elnökjelölt mind az üzleti szférával való erős szövetséggel, mind a bűnözőkkel tanúsított álláspontjában, nacionalizmusában és gazdasági irányvonalával kapcsolatban osztja az amerikai elnök nézeteit. 

Támogatói nagygyűlés Bolsonaro mellett. Fotó: MTI/EPA/Leo Correa

Persze mindent még Guedessel és a trumpista gazdasági irányvonallal sem akar (és tud) majd privatizálni: Bolsonaro legalábbis egy videóban elárulta, a „stratégiai ágazatokat” meg fogja óvni a privatizációtól, és nem fogja hagyni, „hogy bármilyen ország csak úgy idejöjjön, és elvenye örökségünket”.

És amiben igaza van Bolsonarónak: nagyon is fel kell pörgetni a nemzetgazdaság motorját. Az elmúlt időszakban megugrott a brazil államadóssági ráta, a költségvetési deficit 8 százalék körül alakul, a 190 országot felölelő, befektetési környezetet vizsgáló Világbank-statisztikában is csak a 125. helyen áll az ország. Tehát még ha Bolsonaro hatalomra jutása komoly csapás is lehet a brazil demokráciára nézve, rövid távon a nagyvállalatok és a nemzetközi piacok dörzsölhetik a tenyerüket.

A Trump-Bolsonaro-tengely

A brazilok a következőkben totális Amerika- (vagy inkább Trump-)barátságra is számíthatnak. Az elmúlt évtizedekben politikai öngyilkossággal ért volna fel, amit tavaly Bolsonaro egy miami kampányrendezvényen művelt:

egy amerikai zászló előtt tisztelgett és „USA, USA!”-skandálásba kezdett.

Ugyanakkor mára az amerikai adminisztráció pont annak az ideológiai baloldalnak vált ádáz ellenfelévé, amely 2013 és 2016 között tönkretette Brazíliát – és amelytől a brazilok már annyira szabadulni akarnak.

Bolsonaro kampánycsapata olyan közel került a Trump-kormányzathoz, hogy annak már több tisztségviselőjével is találkoztak az elmúlt hónapokban, és világossá tették, tökéletesen lojális szövetségesek lesznek az elnökjelölt megválasztása esetén. Egy, a tárgyalásokra rálátó forrás pedig egyenesen addig merészkedett, a Bolsonaro-csapat szóról szóra olvasta vissza azt a listát, amit az amerikaiak eléjük tettek. Mit is jelenthet ez konkrétan? Venezuela- és Kuba-ellenes külpolitikát, Brazília izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe helyezését, valamint akár az ország Párizsi Klímaegyezményből való kilépését is.

Veszélyben a jogállam

Amerika szempontjából mindez persze remekül hangzik, de Bolsonaro elnökségének lesz egy másik, nagyon súlyos következménye is Winter szerint: a brazil demokrácia eróziója vagy akár megszűnése. Az elmúlt években Bolsonaro többször is ágált a Kongresszus megszüntetése mellett – melynek egyébként maga is évtizedek óta a tagja. Emellett kinyilatkoztatta, hogy a korábbi katonai diktatúra legnagyobb hibája az volt, hogy embereket kínzott meg ahelyett, hogy megölte volna őket.

A katona-politikus bizalmatlansága a civil politikusokkal együtt olyan mértékű, hogy kormányát minden bizonnyal katonai múlttal rendelkező emberekkel fogja feltölteni. Ennek egyik leginkább nyilvánvaló jele alelnökjelöltjének személye: Hamilton Mourão nyugalmazott tábornok annak a lehetőségét is felvetette,

„önpuccsot” hajtanának végre a hadsereggel karöltve,

mely után megnövelnék az elnöki jogköröket.

Bolsonaro-ellenes tüntetők nácizzák az elnökjelöltet Sao Paolóban. Fotó: MTI/EPA/Fernando Bizerra

Persze Bolsonaro tud egyensúlyozni: mindazt tagadja, hogy diktatórikus lépésekre készülne, korábbi kijelentéseit pedig azzal magyarázta, hogy azok csak retorikai elemek voltak. Kijelentette: demokráciáról alkotott nézetei már fejlődtek, valamint azt is állította, az 1988-as, demokratikus alkotmány „szolgájaként” fog kormányozni, autoritással, de nem autoriter módon. Ezt mindenesetre negyedszázados kongresszusi tevékenysége fényében nehéz elhinni. 

Ha megválasztják, Bolsonaro hatalma igen jelentős lesz, és nem biztos, hogy a brazilok egyes autoriter lépéseinél nem fogják támogatni. Brazíliában a demokrácia” szó ugyanis egészen más jelentést nyert, mint a nyugati társadalmakban:

a demokrácia mára a káosszal, a korrupcióval és a bűnözőknek való gazsulálással vált azonossá sok brazil számára.

Egy veterán diplomata Bolsonaro megválasztását egyenesen egy baloldali ikonéhoz, Hugo Chávezéhoz hasonlította: „a politikai elit iránti gyűlölet olyan méreteket öltött, hogy Chávez bármit megtehetett. Az embereket pedig nem érdekelte” – mondta a diplomata. Lehetséges, hogy Bolsonaro esetében is hasonló fog bekövetkezni. 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az emberölési ráta nagyon ellentmondásos adat Magyarország esetében. Évente ugyanis tényleges halott olyan 110 körül van nálunk. Tudniillik ennyi a befejezett emberölések száma. A hazai emberölési statisztikában a gyilkossági kísérlet is benne foglaltatik. Ezek szerint a százezer lakosra vetített emberölési ráta 1,1. A brazil ennek harmincszorosa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés