A püspöki szinódus nem egyetemes zsinat

2018. október 12. 16:27

Gerhard Müller
Katolikus Válasz

A szinódusok mögött van egy olyan mozgalom, amelyik meg akarja változtatni az Egyház tanítását.

„A püspöki szinódus nem egyetemes zsinat, nincs ilyen felhatalmazása. Még amikor a pápa felhatalmazásról is beszél, ez nem tanítóhivatali tekintélyt jelent. A pápa nem változtathatja meg az Egyház alapvető felépítését, nem adhat új definíciót arra, mi a pápaság, mi Róma püspökének elsősége, és mit tehetnek a püspökök.

Ezek mögött a szinódusok mögött azonban van egy olyan mozgalom, amelyik meg akarja változtatni az Egyház tanítását. A tanításnak van fejlődése, de ha ma A-t mondasz, holnap meg B-t, az nem fejlődés, hanem minden bizonnyal ellentmondás. És ez teljességgel lehetetlen: ha valaki halálos bűnben van, nem részesülhet szentáldozásban addig, amíg nem gyónt meg, és nem kapott feloldozást. Nincs lehetőség megváltoztatni a szentségtannak ezt az alapját.

És a szexuális erkölcsre vonatkozó hatodik parancsolat alapján nem lehet elfogadni a homoszexualitást, mint gyakorlatot. Ez a hatodik parancsolat ellen van. Magának Istennek a törvényei szerint a szexualitás megélésének egyetlen legitim módja a számunkra, keresztények számára, a törvényes házasság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137023

Ajánljuk még a témában