A kormány nyíltan támadja a kutatás szabadságát

2018. szeptember 25. 15:45
A kormány hazugságokat terjeszt az adófizetők pénzén.

 

„Képzeljük el, hogy egy kormány kiad egy közleményt, hogy a Föld egy lapos korong. Teleszórja plakáttal a várost egy hazugság kampánnyal, ami tele van a laposföld hívők grafikáival. Péntek reggel a rádióban a miniszterelnök rendszerint elmondja, hogy a Föld alakját tekintve a NER álláspontja eltér az ortodox tudományos konszenzustól, szerintük a gömb alakú Föld egy ideológia konstrukció, a nyugat és a felvilágosodás gondolati terméke, és ők szakítanának ezzel a konszenzussal. A tévében lemennének a Tudta? reklámok az új tanításról, a fodrásztól a közértig mindenki a Föld alakjáról beszélne: ez lenne az aktuális politikai téma, amit sokmilliárdos kampányból tartanának hónapokon keresztül napirenden.

Egy ilyen helyzetben az akadémikusok elmondanák, hogy a Föld alakja mégsem lapos. Mit mondana erre Palkovics? A fenti logikával mondhatná, hogy az akadémikusok ne politizáljanak, a tudósok feladata nem az aktuálpolitizálás. Az érvelés cinikus lenne, miután egy ilyen helyzetben a fizikát és földrajzot tanítók is aktuálpolitizálnának, amikor a Föld alakjáról kell tanítaniuk. Egy ilyen helyzetben nem a földrajztanár döntése lenne, hogy az órákon aktuálpolitikával foglalkozik-e, hanem a kormány teremtene egy olyan helyzetet, amiben a tudományos konszenzus elmondása lehetetlen lenne úgy, hogy az ne legyen egyben aktuálpolitika is.

A NER körüli ideológusok tagadják, hogy van egy, a politikai valóságon túli valóság is. A tudományos szakterületek függetlenségét tagadják, amikor kormányzati szinten tudományos kérdésekben foglalnak állást. Mellékesen sértik ezzel a saját maguk által írt Alaptörvényt is, ami kimondja, hogy tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások kérdésében kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

(...)

A laposföldes példát lehet abszurdnak nevezni, de ha kicseréljük ezt a globális felmelegedést vagy az evolúciót tagadókra, akkor már nem is annyira abszurd a példa. Az is tény, és nem pedig vélemény, hogy a kormány hazugságokat terjeszt az adófizetők pénzén. A plakátokon többnyire olyan állítások vannak, amik könnyen ellenőrizhetően nem fedik a valóságot, miközben  gyűlöletkeltésre alkalmasak.”

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olimpia lesz-e; vagy sikerult megakadalyoznotok, taplok?

Végső soron a kutatóintézetek hovatartozásáról van szó. Az egyetemekhez vagy egy tudós társasághoz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés