Kárpátaljai magyarok személyes adataival zsarol egy ukrán weboldal

2018. szeptember 22. 15:01
Egy nacionalista ukrán honlap nyilvános adatbázist nyitott a kárpátaljai magyar nemzetiségű kettős állampolgárok adataival. Az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint őket hazaárulónak minősíti a portál.

Egy ukrán nacionalista weboldal elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét - jelentette szombaton az UNIAN ukrán hírügynökség.

A Mirotvorec (Béketeremtő) nevet viselő ukrajnai portál a Facebookon is értesítette arról a követőit, hogy a Csisztiliscse (Tisztítótűz) nevű adatbázisában rögzítette az első öt kárpátaljai személy adatait, akik második (magyar) állampolgárság megszerzésével törvénysértést követtek el. 

Mindnyájan kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők, közülük háromról fényképet is közzétettek. A Mirotvorec megadta azt, hogy mikor születtek, melyik településen laknak, illetve egy személy esetében az utca neve is szerepel. 

Feltettük a Csisztiliscsébe Ukrajna alkotmányának és állampolgársági törvényének első öt megsértőjét. Megerősített minden adat a megjelölt ukrán állampolgárok törvénytelen magyar állampolgárságának birtoklásáról" – közli a Mirotvorec a Facebookon.

Az előzményekhez tartozik, hogy az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán közzétett egy videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter még aznap közölte, hogy nem zárja ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását. Péntek este egy rádióinterjúban ezt azzal egészítette ki, hogy Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult, ha Magyarország nem hívja vissza őt. Közölte: a tervek szerint szeptember 26-án tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel az ügyről New Yorkban. Ez nem konzuli, hanem politikai ügy; ahogy a minisztert az UNIAN hírügynökség idézte.

A magát függetlennek tartó Mirotvorec olyan emberek adatait viszi fel az adatbázisába, akik szerinte Ukrajna ellenségei, és veszélyeztetik az ország biztonságát. Több esetben a feltüntetett személyek neve mellett szerepel a „hazaáruló" minősítés. 

A weboldal 2015 áprilisában közzétette Olesz Buzina író és újságíró, illetve Oleh Kalasnikov oroszbarát parlamenti képviselő adatait is. Néhány napra rá mindkettejüket megölték. Miután újságírók adatai is felkerültek a honlapra 2016 júniusában a G7-tagországok kijevi nagykövetei közös közleményükben arra szólították a weboldal működtetőit, hogy távolítsák el a sajtósok személyes adatait. Másnap Petro Porosenko ukrán elnök sajtótájékoztatóján elítélte az adatközlést, de hangsúlyozta, hogy rendkívül korlátozottak a lehetőségei, hogy befolyást gyakoroljon a Mirotvorecre.

(MTI)

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az amerikai/izraeli allampolgarsag a kormanytagok eseten valahogy nem zavarja oket...

Azt kene neki mondani hogy minden allam annak ad allampolgarsagot akinek akar. Szive joga. Amit tehat a konzul tesz, azzal az egvilagon semmi gond nincs.
Azzal viszont hogy titkos felveteleket csinalnak a magyar konzulatuson viszont nem csak szemelyisegi jogokat sertenek az ukrok de durvan nemzetkozi jogot is. Ugyanis a konzulatus nemzetkozi jogilag a kuldo allam szuveren felsegteruletenek szamit!

Lusta vagyok elokeresni liberalisaink sipakolasat mikor a kuruc tett fel nehany nevet/cimet/telefont, hogy ez maga a hosszu kesek ejszakaja. Pedig a kurucistak nem voltak nalunk kormanyon mint Kijevben a mirotvorec-fajta...

Az ukran alkotmany Magyarorszagon nem ervenyes.
Szlovakia is tiltja a kettos allampolgarsagot. Ok viszont nem nekunk akarjak megmondani kinek adjunk es kinek ne allampolgarsagot. Hanem a sajat szlovak allampolgaraikat vonjak felelossegre a szlovak jog szerint ha felvesznek egy masik allampolgarsagot, amihez joguk van. Tetszik ez nekunk vagy sem (nyilvan nem, de ez van).
Viszont az ukrok abba akarnak belepofazni hogy mi mint orszag kinek adhatunk allampolgarsagot es kinek nem, amihez viszont SEMMI joguk.
Remelem eleg egyertelmu a ket eset kozott a kulonbseg.

Szlovakia is tiltja pl a kettos allampolgarsagot, megsem hallottam hogy a magyar konzult akarjak ezert baszogatni. A szlovak allampolgarral szemben eljarnak ha kiderul rola, a sajat torvenyuk szerint. Ehhez joguk van, akkor is ha nem tetszik nekunk. De ahhoz nincs hogy megmondjak hogy mi mint szuveren allam kinek adhatunk allampolgarsagot. Amit ok tehetnek az az, hogy a sajat allampolgarukat a sajat torvenyeik szerint felelossegre vonjak.

Azzal egyetertek hogy jobban kene szurni a konzulatuson, foleg a mostani feszult idokben. Ha valaki volt olyan hulye hogy felvette es nem vigyazott ra, arra meg nem tudok mit mondani...

A magyar konzulatus hivatalosan magyar teruletnek szamit, ott a magyar torvenyek ervenyesek. Azt meg tele szajjal hirdette minden balliberalis hogy minden orszagnak szive joga eldonteni ki lehet allampolgara es ki nem (persze ok ezt akkor tettek mikor a szlovakok vontak meg allampolgarsagot magyaroktol...).

Nem értem az ukránokat!
Szerintem jobb lenne nekik, ha békében, barátságban elfogadnák, hogy országukban élnek olyanok is, akik más identitással is rendelkeznek. Miért baj ez nekik?
Szerintem példát vehetnének rólunk. Itt is vannak magyar-szlovák, magyar-román, magyar-szerb, magyar- izraeli.....stb kettős identitással rendelkezők akik nem hazaárulók, hanem hasznos tagjai társadalmunkban.
Ukránok! Jobb lenne az életetek, ha pozitívan és békésen állnátok ezekhez!

A konzulatus nem sert torvenyt, adni nem tilos, csak felvenni (pontosabban egyidejuleg kettot birtokolni), az allampolgar aki felveszi esetleg az sert ukran torvenyt (amennyiben ezt eltitkolja es nem jelenti be hogy az ukrant leadja), de ahhoz meg a konzulatusnak semmi koze. Arrol nem o koteles meggyozodni hogy az az ukran allampolgar lemondott e a meglevo allampolgarsagarol vagy ezt meg szandekozik e tenni.
Ilyen alapon ha valaki tilosban parkol mikor a konzulatusra megy, arrol is a konzul tehet?
Ha veszel egy kest es azzal leboksz valakit arrol a bolt tehet aki eladta a kest?

Egyebkent ez a torveny nalunk tobb mint nyolc eve van mar. Ebbol mar tobb mint negy eve regnal Kijevben a puccsista junta. Pont most kezdte zavarni oket?

Hát, az ilyenek miatt kívánjuk az Ukrajnát elkerülő gázvezetékeket.
Minél hamarabb elkészül, annál jobb.

Pedig az orosz imperializmust sem szeretjük...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés