Antiliberalizmus

Orbán zsarnokságáról írt Heller Ágnes a New York Timesban

2018. szeptember 17. 13:34
Magyarországon sosem volt valódi liberális demokrácia, hiszen évszázadokig királyok kormányozták az országot – írja Heller Ágnes a New York Timesban. A magyar filozófus szerint Európában nem sikerült „marginalizálni” a nemzeti identitást, a modern diktátorok pedig a demokratikus többség segítségével diktátorkodnak.

Mi történt Magyarországgal? – teszi fel a kérdést a New York Times hasábjain megjelent cikkében Heller Ágnes a Sargentini-jelentés megszavazása kapcsán.

„Sosem volt Magyarországon liberális demokrácia” – szögezi le a lukácsista filozófus annak kapcsán, hogy Orbánék harmadik választási győzelmükre és kétharmados legitimációjukra hivatkoznak. 

Heller szerint Magyarország „évszázadokig monarchikus, tekintélyelvű, despotikus és totalitárius kormányok” uralma alatt állt, amit néha forradalmak szakítottak meg, és végül csak 1989-ben született meg a viszonylagos stabilitás. A szabadság azonban ekkor is a mennyből érkező ajándék volt, nem az emberek akaratának eredménye. Heller szerint független értelmiségiek kis csoportját leszámítva senki nem dolgozott ezért a szabadságért, ezért sokan nem is értékelték. Mind a kormányok, mint a nép tapasztalatlan volt a demokráciában, a nép hagyta, hogy a feje fölött kormányozzanak, a kormányok pedig kihasználták, hogy az embereknek „szükségük van egy tekintélyelvű központra”.

Az orbáni populizmushoz az is hozzájárult ugyanakkor a filozófus szerint, hogy az osztálytársadalmat felváltotta a tömegtársadalom, hiszen egy osztálytársadalomban az osztályérdekek korlátozzák a „despotát”, egy tömegtársadalomban nem.

„A modern diktátorok és autokraták a szavazók többségének támogatásával biztosítja antiliberális, antidemokrata rendszerét” – vélekedik Heller Ágnes, Putyint, Erdogant és az egyiptomi elnököt hozva fel példának. Ugyan ahol mély gyökerei vannak a liberális demokráciának, ott még hatással van az emberekre a szabadság eszméje, de Európában a legcsábítóbb ideológia a magyar filozófusnő szerint továbbra is a nacionalizmus. 

„Az Európai Unió nem tudott egy olyan európai identitást létrehozni, ami felváltotta vagy marginalizálta volna a nemzeti identitást” – lamentál Heller Ágnes a New York Times hasábjain, hozzátéve, hogy a populisták háborút vívnak az európai integráció ellen. Ezek a populisták egy hagyományos demokráciában kisebbséget alkotnának, ezért nem értik sokan Európában, miért ilyen meghatározóak Közép-Európában – írja Heller. 

Heller Ágnes kijelenti: „Azzal érvelnének, hogy mivel Orbán Viktor nyerte a helyek kétharmadát a parlamentben, nem lehet zsarnok. De, ténylegesen, mégis az”. Mégpedig azért, mert semmi sem történhet anélkül, hogy ő bele ne egyezne, s nincs semmiféle ellenállás, még a pártján belül sem, a fékek és egyensúlyok eljelentéktelenedtek. 

A filozófus végül kifejti, szerinte hogy néz ki Orbán illiberális demokráciája, amit meghatároz a propaganda, akárcsak az áprilisi választásokat, elnyomják a civil szervezeteket és a szabad sajtót, a migránsokat teszik meg bűnbaknak az EU-val és Soros Györggyel együtt. Amíg pedig az ellenzék nem tudja magát megszervezni, addig Orbán tovább formálja az alkotmányt a maga képére.

Összesen 177 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szellemileg teljesen leépült. nem csak ez a gonosz boszorkány, hanem az egész internáci ballib csapat. Totális szellemi leépülés tanúbizonysága, hogy állandóan ugyanazokat a faszságokat hajtogatják.

Ezt is a New York Times-nak írta?
"Mint az MSZMP tagja kommunista kötelességemnek érzem, hogy a Párt tudomására hozzam, hogyan látom ma utolsó három éves tevékenységemet, hol látok ebben olyan hibákat, melyekkel szembe kell néznem s melyeket ki kell javítanom. […]

Szeretném politikai hibáimnál kezdeni. Mindenek előtt: az 1956-os évben rendkívül alábecsültem az ellenforradalmi veszélyt. Ugy láttam, hogy egyenlőre a főprobléma a régi hibák leküzdése s csak ez után kerülhet sor a feltámadt jobboldal elleni harcra. […]"

Nem ezt az MSZMP KB-nek 1959-ben. Miután az elvtársak kitombolták gyilkos kedvtelésüket a kezökbe került kivégzendőkön.

"
Az orbáni populizmushoz az is hozzájárult ugyanakkor a filozófus szerint, hogy az osztálytársadalmat felváltotta a tömegtársadalom, hiszen egy osztálytársadalomban az osztályérdekek korlátozzák a „despotát”, egy tömegtársadalomban nem.
"

Ezen okfejtés alapján a demokrácia csak addig jó, amíg "osztálytársadalmak" vannak. Whatever it means. Akkor viszont a "tömegtársadalmak" haladták meg a demokráciát, tehát a demokráciák bukása a fejlődés normál menete.
...
Már feltéve, ha hihetünk ennek a rothadó lelkű, alantas és gonosz lénynek.

Mennyire nem ismeri ez Magyarországot, a magyarokat!

"Heller szerint független értelmiségiek kis csoportját leszámítva senki nem dolgozott ezért a szabadságért, ezért sokan nem is értékelték."

„A modern diktátorok és autokraták a szavazók többségének támogatásával biztosítja antiliberális, antidemokrata rendszerét” - úgy bizony. Ezért le kell váltani a népet, mondjuk migránsokkal.

Lányom hozzad az hánytálat!

Most nem értem. Killer Anyó szerint az ideális társadalmi
berendezkedés az értelmiségiek kis csoportja által koordinált
anarchia?

A vasorrú bábának elromlik a seprűje. Elmegy Harry Potterhoz, hogy megcsináltassa. Az közli vele, hogy csak úgy lehet megcsinálni, ha egy vasorrú bába vasorrát levágják, felolvasztják és belemártják a végét. Na azt már nem !
De ahogy telik az idő, egyre jobban hiányzik a seprű, úgy dönt vállalja a műtétet. Amikor kész van, pattanna a seprűre, de az még mindig nem működik.
- De hát ez még midig nem jó !
- A seprű tökéletes, de csak vasorrú bába alatt működik...

Heller típusú filozófia rövid összefoglalója
Miért?
Csak!

Szóval, Heller szatyor tudományosnak álcázott retorikával ismét lehülyézi a magyar népet

Heller: Én nem vagyok diktátor de aki másként gondolkodik az antiszemita, náci, autokrata.

"a modern diktátorok pedig a demokratikus többség segítségével diktátorkodnak"

es nem erzi az ellentmondast... ha a "demokraciat" csak a tobbseg akarataval SZEMBEN lehet megvalositani, akkor az megis mi a banatos fasztol lesz "demokracia"? Tessen mar utananezni mit jelent a szo.
Es forditva, aki a demokratikus tobbseg segitsegevel, tamogatasaval "diktator" az NEM diktator.

probalta volna ezt meg egy kedves "osztalyerdekek altal korlatozott" demokrata vezeto idejen mint pl Rakosi...

A cionizmus élt, él, élni fog:
HELLERNEK IS MEG KELLETT SZÓLALNIA, elvégre, nem hallgathat, amikor az izmus tombita recseg.

"Nagyon aggasztó, hogy a tory EP-képviselők megvédték a magyar kormány szégyenletes bizonyítványát" – hangsúlyozta Marie van der Zyl, a brit parlament zsidó képviselőit tömörítő szervezet elnöke. " Az élénk antiszemitizmus is aggasztó, amelynek része volt a zsidó származású George Soros elleni támadássorozat is. – mondta van der Zyl.
MI TÖRTÉNNE, HA HELLER EZT MONDJA:
MARIE VAN DER ZYL, a brit parlament zsidó képviselőit tömörítő szervezet elnöke: FOGJA BE A POFÁJÁT, VAGY MOSSON FOGAT, HA MAGYARORSZÁGOT A SZÁJÁRA VESZI...
Van ennek 1%-nyi esélye, Heller mondana ilyet, hasonlót?
Nem, nem, ilyet Heller soha nem mondana.
Ami bizonyítja: SEMMIFÉLE IZMUS - FŐKÉNT A CION - NEM HAT HELLERRE, Ő ÖNÁLLÓ, AUTOMÓM SZEMÉLYISÉG!

Ezeket a mocskokat a gyűlölet élteti.

"a  modern diktátorok és autokraták a szavazók többségének támogatásával biztosítja antiliberális, antidemokrata rendszerét” ....

Tehát nincs is szükség választásokra.
A szavazók többsége úgyis diktátort választana.
Az a jó ha a választói akarattal szemben minden esetben egy liberális kormány alakulna.
Ez a Heller féle demokrácia.
Anyád.

"A magyar filozófus szerint Európában nem sikerült „marginalizálni” a nemzeti identitást"

Lőwinger elvtárs megpróbálta..

Válaszok:
Berecskereki | 2018. szeptember 17. 16:13

Heller Ágnes még az ötvenes években lenyelte Rákosi Mátyás lemezét és az idők folyamán a lemezről a gyomorsav lemarta az imperialista szót, így most enélkül tör felszínre.
Egyesek szerint a lemez tartószert is tartalmazott.

"Európában nem sikerült „marginalizálni” a nemzeti identitást"

Heller Ágnesban beleivódott a nemzeti gyűlölet.

Ki mondta; ”Mi sokkal jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket.”

Ugye nem Kornis mondta?

Én szabadnak érzem magam és nem érzem magam és nem értem, miről beszél ez a volt kommunista öregasszony!

Válaszok:
Megtalálta | 2018. szeptember 17. 16:23

Kacsamesék – A múmia bosszúja

Nem mert átmenni Új-Lipóciából a hídon Budára, mert befixálódott, hogy a Dunába lökik. A villamoson is félt, hova visz a kattogó zaja. Zazrinál nyugodott meg kicsit. Róluk tudta nem dobják bele a Dunába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés