Visszautasították a tálibok az afgán kormány tűzszüneti javaslatát

2018. augusztus 20. 14:36
Kabul tűzszüneti javaslatára nemet mondott a tálib vezetés – jelentették hétfőn.

Az afgán kormány ellen harcoló tálibok elutasították Kabul tűzszüneti javaslatát – közölték hétfőn tálib illetékesek. A radikális iszlamista tálibok legfőbb vezetője, Hajbatullah Ahúnzáda sejk nem hirdet tűzszünetet a kedden kezdődő iszlám áldozati ünnep, az íd al-adha alkalmából – tudatták a tálibok. Az afgán kormány elleni harc folytatódik – idézték a tálib források Ahúnzádát.

Asraf Gáni afgán elnök vasárnap az ünnepre tekintettel kezdeményezett fegyvernyugvást. Azt üzente a táliboknak, hogy a tűzszünet hétfőn kezdődik, és addig tart, amíg a tálibok tiszteletben tartják.

Az országot 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító vallási szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A múlt héten több katonai tábort lerohantak, és általános támadást indítottak Gazni városa ellen, amely stratégiai helyen, a Kabult az ország déli részeivel összekötő autópálya mentén fekszik.

Az íd al-adha idején a muszlimok arra emlékeznek, hogy a zsidó-keresztény kultúrkörben Ábrahámként ismert Ibráhim, Isten parancsának engedelmeskedve hajlandó lett volna feláldozni saját fiát. A zsidó-keresztény hagyományokkal ellentétben azonban az iszlám vallás követői szerint nem Izsák, hanem az elsőszülött Ismáél lett volna az áldozat.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés