Lombikhúst ehetünk néhány éven belül
Három éven belül már éttermekben is felhasználják a mesterségesen, laboratóriumi körülmények között előállított húst – jelentette be kedden az a dán vállalat, amely öt éve a világ első olyan hamburgerét mutatta be, amelyhez a húst laboratóriumban hozták létre.
A Mosa Meat cégnek sikerült összegyűjtenie a fejlesztéshez 7,5 millió eurót (2,4 milliárd forintot). A két fő befektető a német M Ventures és a svájci központú európai húsfeldolgozó cég, a Bell Food Group volt.
A Mosa Meat 2021-től tervezi első termékei – főleg a burgerekhez való marhahús – piacra dobását. Az ipari méretű termelés beindulását 2-3 évvel későbbre időzítik. Számításaik szerint akkor egy dollárba (277 forintba) kerül majd egy átlagos hamburgerpogácsa.
Környezetvédők szerint a világ egyre növekvő húsigényét nem lehet fenntarthatóan kielégíteni, mivel a marha-, sertés- és baromfihús előállítása sokkal nagyobb forrásokat igényel, mint a növényi alapú fehérjéké. A marhák ráadásul nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez.
Az előállító szerint az nagy kihívás, hogy lombikhús kinézetre, érzésre és ízre is hasonlítson a valódi húshoz. A Mosa Meat a lombikeljáráshoz élő állatból vett kisebb sejtcsoportok mintáit használja. A sejteket laboratóriumban táplálják, hogy normális izomszövetté fejlődjenek. A vállalat - állítása szerint - egyetlen mintavétel sejtjeiből akár 80 ezer hamburgerhez való húst képes előállítani.
(MTI)
Összesen 15 komment
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászólás szerkesztése
Az a baj, hogy aki nem tudja megoldani az otthoni állattenyésztést, annak kb. a lombikhús lesz az egyetlen lehetősége, hogy nehézfémek, hormonok és antibiotikumok nélküli húst egyen.
"Lombikhúst ehetünk néhány éven belül"
A balliberálisok kerülnek kormányra?
Legfőképpen azért nem, mert nincs rá szükség, és pénzbe kerülne belerakni.
Persze valószínűleg lesznek más hátrányai (pl. hiányzó nyomelemek, enzimek, fehérjék), de ez még mindig a kisebb baj.
Hát nem tudom....aztán esetleg hány év múlva derül ki, hogy az emberi szervezet, hogyan reagál rá?
Mindenesetre gusztusosabb, mint a szintén a "jövő táplálékaként" emlegetett rovarok, és hernyók, kukacok. Brrrrr....
Bejelentkezés