Lombikhúst ehetünk néhány éven belül

2018. július 18. 11:19
Éttermekben is felszolgálhatják három éven belül a lombikhúst.

Három éven belül már éttermekben is felhasználják a mesterségesen, laboratóriumi körülmények között előállított húst – jelentette be kedden az a dán vállalat, amely öt éve a világ első olyan hamburgerét mutatta be, amelyhez a húst laboratóriumban hozták létre.

A Mosa Meat cégnek sikerült összegyűjtenie a fejlesztéshez 7,5 millió eurót (2,4 milliárd forintot). A két fő befektető a német M Ventures és a svájci központú európai húsfeldolgozó cég, a Bell Food Group volt. 

A Mosa Meat 2021-től tervezi első termékei – főleg a burgerekhez való marhahús – piacra dobását. Az ipari méretű termelés beindulását 2-3 évvel későbbre időzítik. Számításaik szerint akkor egy dollárba (277 forintba) kerül majd egy átlagos hamburgerpogácsa.

Környezetvédők szerint a világ egyre növekvő húsigényét nem lehet fenntarthatóan kielégíteni, mivel a marha-, sertés- és baromfihús előállítása sokkal nagyobb forrásokat igényel, mint a növényi alapú fehérjéké. A marhák ráadásul nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Az előállító szerint az nagy kihívás, hogy lombikhús kinézetre, érzésre és ízre is hasonlítson a valódi húshoz. A Mosa Meat a lombikeljáráshoz élő állatból vett kisebb sejtcsoportok mintáit használja. A sejteket laboratóriumban táplálják, hogy normális izomszövetté fejlődjenek. A vállalat - állítása szerint - egyetlen mintavétel sejtjeiből akár 80 ezer hamburgerhez való húst képes előállítani.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a baj, hogy aki nem tudja megoldani az otthoni állattenyésztést, annak kb. a lombikhús lesz az egyetlen lehetősége, hogy nehézfémek, hormonok és antibiotikumok nélküli húst egyen.

"Lombikhúst ehetünk néhány éven belül"

A balliberálisok kerülnek kormányra?

Legfőképpen azért nem, mert nincs rá szükség, és pénzbe kerülne belerakni.
Persze valószínűleg lesznek más hátrányai (pl. hiányzó nyomelemek, enzimek, fehérjék), de ez még mindig a kisebb baj.

Hát nem tudom....aztán esetleg hány év múlva derül ki, hogy az emberi szervezet, hogyan reagál rá?
Mindenesetre gusztusosabb, mint a szintén a "jövő táplálékaként" emlegetett rovarok, és hernyók, kukacok. Brrrrr....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés