Tabumentes Országmentés

„Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek” – Hadházy és Hollik vitázott

2018. július 18. 15:18

Kereszténység, korrupció, bevándorlás és még a korrupció. Na meg a foci. A Tabumentes Országmentés Csoport rendezvényén jártunk a Grundban. A vendégek: Hadházy Ákos és Hollik István. Tudósításunk.

Kereszténység, korrupció, bevándorlás és még a korrupció. Na meg a foci. A Tabumentes Országmentés Csoport negyedik rendezvényén jártunk, amely a „Belopták magukat a szívekbe” címet viselte. A beszélgetésre két jól ismert országgyűlési képviselőt, az LMP-ből nemrég kilépett Hadházy Ákost és a kormánypárti Hollik Istvánt hívták meg. 

Mesélnek a Facebook posztok 

A rendezvény helyszínéül a Grund szolgált, nagyjából 30-40 fős – jobbára fiatal – közönség gyűlt össze. A vita moderátora könnyedebb témát dobott fel kezdésként: mivel a két vendég közzétette gondolatait a foci világbajnoksággal kapcsolatban a Facebookon, így először ezeknek a posztoknak a tartalmát kezdték felolvasásuk után boncolgatni. 

„Nehéz” – jelentette ki Hadházy Ákos, miután megkérték, reagáljon Hollik István posztjára (melyben a politikus azt írta: „egy bevándorlóország játszik egy nemzeti identitására büszke, keresztény országgal.”). Megkérdezte beszélgetőpartnerétől, hogy „ezt komolyan gondolta-e”, illetve felvetette, mégis mit tekint keresztény országnak. Hadházy kifejtette, hogy a keresztény ország definíciójával szerinte óvatosabban kellene bánni, és a délszláv háborút, annak keresztény országok által elkövetett bűneit említette példaként. „Attól még, mert sok templom van, meg picit átlagosnál többen mennek el templomba”, az nem feltétlenül definiálja a keresztény országot. 

Hollik István elmondta: a futball-világbajnokság legfontosabb üzenete az, hogy „a franciák tizenegy játékosa abban a 90 percben jobban játszott a horvátok tizenegy játékosánál”, bár a focinak több jelentése is van.

Nem szánta sértésnek, hogy Franciaországot „bevándorlóországnak” nevezte,

nem kíván a belügyeikbe beleszólni – és szerinte elvárható, hogy más országok se szóljanak bele a mi belügyeinkbe. Szerinte tény, hogy Franciaországban 12 millió bevándorló hátterű ember él. Nem tartja helyénvalónak, hogy a liberálisok a sokszínűségből külön értéket gyártanak, mert maga az élet is sokszínű és sokfélék vagyunk. Kifejtette: Európát, Magyarországot kereszténynek szeretnék megőrizni.

Úgy folytatta: Nyugat-Európa a keresztény kultúrára épül, amelynek alapja a szabadság, egymás és a munka tisztelete, és e vallás alapértékei átszövik mindennapjainkat. Hollik szerint a kormánypárt és az ellenzék álláspontja ott válik el, hogy ez a keresztény életforma veszélyben van-e, és a kormánypárt úgy látja: igen. Véleménye szerint a kultúrák keveredése olyan társadalmi feszültséggel jár, amelyet nem éri meg felvállalni, az integrációs modell nem működik.  

Hadházy Ákos posztjával kapcsolatban hamar a korrupcióra terelődött a szó. Az ellenzéki politikus úgy vélte: a magyar labdarúgás eredménytelenségét is ez szüli. Holliknak azt mondta: „Nem a korrupciót tartom a legnagyobb bűnötöknek, hanem a semmittevésetek”, ezután pedig a felnőttképzés hiányára terelte a szót. 

Korrupció és sajtószabadság

A moderátor a beszélgetést saját gondolataival is kiegészítette, miszerint a korrupcióból következik a független média és a független bíróságok felszámolása. Hollik István tagadta, hogy az igazságszolgáltatás ne lenne független, az Alaptörvény elfogadásakor szerinte ezt a kérdést rengetegen vizsgálták, köztük az EU is, és megállapították: nem sérül a jogállamiság. Úgy folytatta: független újságírás viszont nem létezik, bármennyire is vannak az újságírásnak szakmai kritériumai. A helyzet Hollik szerint nem csak Magyarországon ilyen, elég az amerikai lapokat vagy épp a német médiát megfigyelni, amely négy napon keresztül hallgatott a kölni szilveszteri eseményekről. „A független intézményeket nem kell belerángatni a pártpolitikába, mert ezzel veszítik el függetlenségüket” – vélekedett. 

„Az a lényeg, hogy az ember sokat lopjon, mert akkor meg fogja úszni”

– vette át a szót Hadházy Ákos. Kifejtette: azt az embert, aki három méter lécet lopott, két nap alatt megfogták a rendőrök, de például Farkas Flóriánt a mai napig szabadon láthatjuk mosolyogni. Hadházy itt kijelentette: Magyarországon nincs sajtószabadság. Mert a sajtószabadság szerinte azt jelenti, hogy nem a kormány dönti el azt, hogy egy róla szóló kritika hol jelenhet meg és azzal hány embert lehet elérni. A kormánypropaganda egy „ocsmányság”, és úgy folytatta: diktatúrává válni egy folyamat, nem hirtelen következik be. 

Diktatúra?

Hollik István nem értette, hogyan lehet diktatúrának minősíteni Magyarországot, ahol a legolvasottabb internetes portál ellenzéki, a legnézettebb híradó ellenzéki hangvételű, és a legnagyobb példányszámban eladott hetilap szintúgy ellenzéki. „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek” – jelentette ki. A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet az Avaaz nevű külföldi szervezet akciójára, amelynek szerinte választást befolyásoló hirdetéseivel szinte mindenki találkozhatott a választások előtti napokban.

Ez szuverenitási kérdés is, ne kívülről mondják meg, mit kell gondolnunk a belügyeinkről

 – jelentette ki Hollik István. 

Hadházy Ákos szerint azért nehéz a sajtószabadságot kritizálni, mert ameddig vannak olyan újságok, amelyekben az ellenzéki oldal is megjelenhet, addig a hatalom mindig velük fog példálózni – és szerinte egyébként sem igaz, hogy az ellenzéki médiumok a legolvasottabbak és legnézettebbek. Újra hangsúlyozta: a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy mindenki azt írhat le, amit akar, a lényeg, hogy az hány helyre fog eljutni. Az Avaazra reagálva elmondta: a Facebook addig számított versenyelőnynek, ameddig a diktatúrák nem vették észre, milyen fegyvert jelent, meg egyébként is pénzkérdés a közösségi portálon való megjelenés. Az is közismert, hogy a Facebook tudja, mit szeretnénk látni, „valószínűleg a te Facebookod folyamatosan menekültekkel tömött hajókat és nőket erőszakoló négereket mutogat” – vetette oda Hollik Istvánnak. 

Hadházy végül kifejtette: hiányolta a kormánypárti politikus őszinteségét, főleg a korrupciós témákat illetően, viszont kamerák és újságíró jelenlétében nem is feltételezi az őszinteséget. Hollik erre úgy reagált: „Annyi személyeskedést engedj meg nekem is Ákos, lehet, hogy ti a kamerák kereszttűzében máshogy beszéltek, és máshogy, ha nincsenek ott, de én ugyanúgy beszélek”.

Hollik István zárszavában leszögezte: hisz a jogállamiságban és tudja, hogy a jelenlegi rendszer sem tökéletes, ahogyan semmi sem az; de törekedni fognak arra, hogy minél több választónak elnyerjék a bizalmát. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/132790

Ajánljuk még a témában