Közlemény

2018. június 14. 20:21

LMP
MTI-OS
Újabb merénylet a tudomány függetlensége ellen, Széchenyi István foroghat a sírjában.

„LMP: Újabb merénylet a tudomány függetlensége ellen, Széchenyi István foroghat a sírjában.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatási támogatásának államosításával az Orbán-kormány újabb lépést tesz a teljes állami kontroll felé: a gazdaság, az agrárium és a kultúra igába hajtása után most a tudomány jön. Az LMP kiáll az MTA, a tudomány és a kutatások függetlensége mellett és követeli, hogy a kormány vonja vissza ezt a tervét.

Ha nem lenne elég, hogy az idei költésvetés legnagyobb vesztese az oktatás, hiszen reálértéken kevesebb pénzt szán e területre a kormány, Orbán Viktor ezt a Magyar Tudományos Akadémia ellehetetlenülésével is megfejeli. Nem lehet másképp értelmezni azt, hogy az MTA szakmai döntései helyett a jövőben a Palkovics-féle innovációs minisztérium döntene a kutatásokról, nyilvánvalóan politikai alapon. A kormány ezzel az elvonással azokat a független tudósokat bünteti, akik az elmúlt években feketén-fehéren kimutatták, hogy Magyarország rossz irányba tart, gazdasága fenntarthatatlan, társadalma pedig szétszakad.

Az LMP meggyőződése, hogy Magyarország sikerességének útja a kiváló oktatáson és a magas hozzáadott értékű munkahelyeken keresztül vezet. Nem kivonni kell a pénzt az oktatásból, innovációból, kutatás-fejlesztésből, hanem növelni. Ebben a munkában az egyetemek, kutatóintézetek és az MTA a legfontosabb partnerek, nem pedig ellenségek.”

MTI-OS

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A t. fórumtársak az LMP ekézése közben
azért figyelemmel lehetnének
ERRE:

"Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke rendkívüli elnökségi ülést hívott össze június 15-én 9:30-ra.

Az ülés témái a 2019. évi költségvetési törvénytervezet MTA-t érintő javaslata, illetve a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény (MTAtv.) módosítási javaslata lesznek.

Az ülésen várhatóan részt vesz Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.

Az MTA az ülést követően közleményt ad ki."

http://mta.hu/mta_hirei/rendki..

Ne türelmetlenkedj!
Majd meglátjuk, mi van a közleményben.

Válaszok:
Schollander | 2018. június 15. 19:11

Hihihihahaha.
Hogy tudsz ilyen ellenállhatatlanul vicces lenni?

"Az Akadémia ragaszkodik a függetlenségéhez és a kutatás szabadságához

A 2019. évi költségvetési törvény és az MTA-törvény módosításának előkészítése a Magyar Tudományos Akadémiával való előzetes konzultáció nélkül történt, ezért az MTA azt kéri a Kormánytól, hogy ezek a törvényjavaslatok ebben a formában ne kerüljenek az Országgyűlés elé – többek között ezt szavazta meg 100%-os egyetértésben az MTA Elnöksége június 15-ei rendkívüli ülésén. A határozatot Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke terjesztette az Elnökség – két közgyűlés között az MTA legfőbb döntéshozó szerve – elé. Az ülésen részt vettek a kutatóközpontok és -intézetek vezetői."

Teljes közlemény:
http://mta.hu/mta_hirei/az-aka..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés