Vallomás

Herényi: Marha jól tették a magyarok, hogy a Fideszre szavaztak

2018. május 24. 10:00

A volt MDF-es frakcióvezető élő adásban szállt bele a teljes magyar ellenzékbe, kijelentéseivel még a szintén a stúdióban ülő Lendvai Ildikó sem tudott nagyon vitatkozni.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának voltak vendégei szerdán Lendvai Ildikó MSZP-s politikus és Herényi Károly, aki az MDF ideiglenes elnöke, majd 12 éven át, 2010-ig parlamenti frakcióvezetője volt.

A műsorban szó esett a Molnár Gyula által titokban a Liberálisokkal kötött alkuról, melynek keretében állítólag a szocialisták évi 60 millió forint támogatást biztosítanak Fodor Gáboréknak.

Lendvai leszögezte: szerinte a pártelnök hibázott, de tudja, milyen megfontolásból cselekedhetett: „Széles pártszövetséget akartunk, de senki nem merte vállalni, hogy 3 párt neve legyen a lista fölött, mert ahhoz 15 százalék kell. Ez eddig érthető. Igen ám, de állami támogatást csak az kap, aki önálló jelöltet indít a saját nevén, vagy szerepel a neve egy listán. A liberálisok azzal, hogy egy olyan listára jöttek, amin nincs ott a nevük, elestek az évi 75 milliós támogatásuktól” – ecsetelte. 

Herényi itt közbevágott, tisztázva, hogy a Liberálisok mindenképp elvesztették volna a támogatást, miután önállóan fél százalékot sem értek volna el. Lendvai ezzel egyetértett, ugyanakkor kifejtette, gondolhatták, hogy a Liberálisoknak is járjon valami kompenzáció.

Itt a volt MDF-es politikus őszinte eszmefuttatásba kezdett:

„Nagyon bölcsek a magyar választópolgárok. Nagyon nehéz ezt nekem kimondani, de marha jól tették, hogy a Fideszre szavaztak, mert amit ez a társaság produkál a választások óta; az LMP-ben összeverekedtek, (…) a Toroczkai az most szakítja szét a Jobbikot, az MSZP-ben meg borzasztó, amit a Fodor Gáborék csináltak, hogy megalakul, az a szerencsétlen Burány Sándor átül, oda, hogy rendben legyen ott minden, és akkor ezt így fölrúgják. Ilyen emberekre nem lehet az ország vezetését rábízni”.

Erre aztán Lendvai is őszinteségi rohamot kapott: elmondta, hogy ez ellen nem tud védekezni, mivel amit az ellenzék a választás után mutat, az még rosszabb, mint amit a választás előtt csinált. Szerinte az ellenzék már csak az optimizmusba kapaszkodik, ugyanakkor leszögezte:  „az a cserép, ami repedezik, az törjön szét. Ami balhé-gyanú van, az inkább most robbanjon ki, a ciklus elején, mint később. Hátha kialakul egy értelmesebb pártszerkezet, amiben lesz egy jobb, és nem buta alkukat kötő MSZP, egy nem verekedő LMP, és nem egy radikalizálódó Jobbik”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130093