Mondd, te kit választanál?

Publicus: Újra a Jobbik előtt az MSZP

2018. március 18. 15:53

Stabil Fidesz-előnyről, erősödő szocialistákról és LMP-ről és a bejutási küszöbön táncoló DK-ról számol be a Publicus vasárnap publikált közvélemény-kutatása.

Nem változtak lényegesen a pártok közötti erőviszonyok a Publicus a Vasárnapi Hírek számára készített heti közvélemény-kutatása szerint. 

A Publicus március 9 és 14 között készített reprezentatív felmérése azt mutatja, a Fidesz szavazóinak aránya kismértékben növekedett: a teljes népességen belül 27 százalékon van a kormánypárt, amely a múlt havi adatokhoz képest egy százalékpontos növekedést jelent. A biztos pártválasztók között 49 százalékon áll a Fidesz, magabiztos előnnyel vezetve a Publicus által második helyre mért MSZP-Párbeszéd előtt.

Karácsony Gergelyék annyiban örülhetnek az adatoknak, hogy hosszú idő után van olyan közvélemény-kutatás, amely a szocialistákat erősebbnek méri, mint a Jobbikot: a teljes népességben az MSZP-P 12 százalékos, míg a biztos pártválasztók között 18 százalékot kapnának. Ezzel megállapítható, hogy a Botka László távozása körüli mélypontról bár kimozdultak a szocialisták, de nagyon felzárkózniuk nem sikerült a Fideszre.

Erősödött a Jobbik is, szintén 12 százalékosnak mérik Vona Gábor pártját a teljes népességben, ugyanakkor a biztos szavazó, pártválasztók körében a Jobbik csupán 17 százalékot kapna. A Publicus megjegyzi, a Jobbik-szavazók aktivitása átlag alatti, a többi párt tábora jóval aktívabbnak tűnik.

A kisebb pártok között nincs nagy átrendeződés, az LMP 6 százalékos a teljes népességben, a biztos szavazók között viszont megelőzte a DK-t: míg Gyurcsányék 5 százalékos eredményükkel épp csak becsúsznának a parlamentbe, az LMP-Új Kezdet 8 százalékot kapna.

Szinte mérhetetlen a Momentum, az Együtt és a Kétfarkú Kutya Párt is, ők csak a biztos pártválasztók között tudták elérni az 1 százalékos eredményt.

(Borítókép: Publicus Intézet)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/126725

Ajánljuk még a témában