Fejetlenség a Nemzeti Frontban

Teljes dilettantizmussal vádolják Marine Le Pent

2018. január 16. 20:47

Tévévitára készületlenül érkező elnök, klánok közti versengés, a régi és az új párttagok belharca: nem fest túl hízelgő képet a francia Nemzeti Frontról néhány napvilágot látott dokumentum.

A Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Front számos szervezeti problémájáról tanúskodnak azok a dokumentumok, amelyek az elmúlt napokban jelentek meg a francia sajtóban, s amelyek kapcsán a pártelnök volt munkatársai szerint „teljes amatőrizmus" jellemezte az elnökválasztási kampánystratégiát. Marine Le Pen nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

A Mediapart tényfeltáró hírportálnak Mickael Ehrminger, aki 2011-ről 2017 augusztusig volt a Nemzeti Front logisztikai felelőse, elmondta: a pártnak nincsenek tapasztalt középvezetői, a klánok közötti versengés és a teljes szervezetlenség jellemezte az elmúlt éveket, amelynek következménye volt Marine Le Pen „teljesen amatőr" elnökválasztási kampánya. A volt párttag szerint a kampányban minden az utolsó pillanatban dőlt el és készült el, a szórólapoktól kezdve a rendezvényekig.

A volt logisztikai felelős szerint (aki a Nemzeti Front korábbi alelnökének és Marine Le Pen stratégiai igazgatójának, Florian Philippot-nak a stábjában dolgozott), az elnökjelöltnek nem volt stratégiai irányvonala, Philippot befolyása alatt állt, aki sokszor egész más tanácsot adott reggel, mint este, miután az elképzelései a közvélemény-kutatási eredmények függvényében változtak. 

Mickael Ehrminger szerint a kampányt jelentősen meghatározta a párton belül csoportok közötti rivalizálás, amelyek mind hatást akartak gyakorolni Marine Le Penre.

Szembenállás volt a régi frontosok és Florian Philippot tábora között. A legkisebb probléma is konfliktushoz vezetett, és Marine Le Pennek kellett mindig beavatkoznia" – mondta a volt párttag, aki szerint a pártelnök közvetlen tanácsadói között is olyan jelentős volt a rivalizálás, hogy az utakról, a sajtótájékoztatókról, a kampányrendezvényekről is mindig az utolsó pillanatban született döntés.  

Az elnökválasztási kampányban Mickael Ehrminger feladata volt előkészítenie Marine Le Pen jegyzeteit az elnökjelölti tévévitára. Azokba azonban szerinte az elnökjelölt a vita előtt egyszer sem tekintett bele. 

Az elnökválasztás két fordulója közötti május 3-i tévévitában, ahol Marine Le Pen Emmanuel Macronnal mérkőzött meg, a Nemzeti Front elnöke a gazdasági és politikai témák lényegi kérdéseit illetően teljesen felkészületlennek mutatkozott. 

A Mediapart által közzétett dokumentumok szerint Le Pen a tévévitát megelőző nap kapta meg a stábjától a Macronnal szemben követendő stratégiai elképzelést, amelyek lényege Macron imázsának lerombolása volt, még akkor is ha az hitelvesztést okoz. Az egyes témákról készített jegyzeteket Marine Le Pen csak a tévévita előtti órákban kérte el. 

Ekkor tettem fel magamban a kérdést, hogy minek dolgoztam. Semmiről nem tudott (Marine Le Pen), amit előkészítettünk neki. Megcsináltuk a jegyzeteket, mert tudtuk, hogy szükség lesz rájuk, de 24 óra azok átnézésére és elsajátítására nem elegendő" – mondta Mickael Ehrminger, aki szerint Marine Le Pen „kiváló rétor, de más jelöltekkel szemben, akik egy kicsit is készültek, tudatlan volt ... Marine Le Pent 2011-ben választották meg a Nemzeti Front elnökének, hat éve volt felkészülni a gazdaságból, a társadalmi kérdésekből. A második forduló előtt nem tudta, hogy nem minden orvos közalkalmazott, nem tudta, hogyan működik egy valuta, nem ismerte az intézményeket, a jogot, pedig egyébként ügyvéd" – mondta a volt logisztikai felelős, aki a Marine Le Pen legfőbb bizalmasának számító Florian Philippot-val együtt szeptemberben kilépett a Nemzeti Frontból.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/123715