Világszerte bemutatják az auschwitzi koncentrációs tábort

2017. november 30. 16:50
A nemzetközi vándorkiállítás pénteken nyílik meg Madridban, a tervek szerint idővel tizennégy országba jut majd el.

Az auschwitzi koncentrációs tábort bemutató nemzetközi vándorkiállítás nyílik Madridban pénteken. Az „Auschwitz. Nem régen, nem túl messze” című tárlat több mint 600 darabból álló anyaga nagyrészt az auschwitzi múzeumból származik, emellett találhatók közöttük magánygyűjteményből és túlélőktől kölcsönkapott tárgyak is.

A belvárosi Centro de Exposiciones Arte Canal de Madrid nevű kiállítási központban helyet kapott egy vasúti vagon, amelyben az embereket szállították a koncentrációs táborba, és felépítettek egy barakkot is, épp olyat, mint amilyenben fogva tartották őket, mielőtt a gázkamrákba kerültek. Az áldozatok személyes tárgyai, ruhák, cipők, fényképek is részei a kiállított anyagoknak, amelyek 25 teremben, 2500 négyzetméternyi területen láthatók.

A kiállítás a következő hat évben a tervek szerint bejárja a világot, 14 országban lesz megtekinthető. Ezek közül az első állomás Madrid, ahol június közepéig tart nyitva. „Megérteni lehetetlen, emlékezni szükséges” – mondta Luis Ferreiro a kiállítás igazgatója a sajtóbemutatón, idézve egy túlélőt. Épp ezért a madridi autonóm közösség úgy döntött, hogy diákjainak ingyenes lesz a kiállítás, és arról minden iskolának levelet küldött a helyi kormányzat. Az egykori náci haláltáborban legkevesebb 1,1 millió ember halt meg az előtt, hogy 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg katonái felszabadították, akik mintegy 7500 végsőkig legyengült foglyot, többségükben nőket és gyerekeket találtak ott.

(MTI)

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudod, egy jóérzésű ember számára egyetlen ártatlan ember élete is felháborító.

A számháború helyett, inkább menj el egy egykori haláltáborba, hogy képet alkoss az emberi aljasságról, a bűnök bűnéről. S talán meg fogod érteni mit jelentett az, amikor Édesanyáktól vették el a gyermekeiket, a testvéreket a testvérektől, a gyermekeket a nagyszülőktől, gyermekeket szüleiktől. Vannak olyan emberi tragédiák, történések, amelyek felett egy olyan ember, akit anya szült, nem tud gúnyolódni, nevetni.

A kiállítás mellékleteként azért bemutatnám azt is, hogy az angolok és az amerikaiak hogyan tették lehetővé a népirtás zavartalanságát, miért nem tettek semmit sem például a vasútvonalak felrobbantása érdekében. Eredendően miért nem fogadták be a hitleri Németországból menekülő zsidóságot náluk, s Palesztinában.

Az a Churchill, akinek az ország szégyenére szobra áll Budapesten, hogyan reagált a londoni lengyel ideiglenes kormány azon információira, , amelyek a haláltáborok működésére vonatkoztak, S Churhill, ez a gazember miként állította le a londoni lengyel ideiglenes kormány vezetőjét, amikor az a vasútvonalak bombázását kérte. Churchill számára fontosabb volt a Sztálinnal való szövetség zsidók százezreinek életénél.

Minden iskolást el kell vinni az egykori haláltáborok egyikébe.

A többi 55 millió halála sem mehet feledésbe.

nagyon helyes. kapja csak. egyébként emlékeim szerint az a néni ezelőtt 5 éve is 95 éves volt.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés