Megindulhat az Unió 7-es cikkely szerinti eljárása Magyarország ellen

2017. október 11. 22:21
Még sosem alkalmazták az uniós alapszerződés 7-es cikkét, most pedig Magyarország ellen indulhat meg az eljárás: az EU a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok helyzetének romlását kutathatja.

Megindulhat az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás Magyarország ellen – vagyis az Európai Parlament vizsgálja az európai értékek megsértésének veszélyét Magyarországon, adja köze az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája.

Az állampolgári jogi bizottság tagjai a következő hónapokban azt vizsgálják, hogy Magyarország kapcsán fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű veszélye. Ha a válasz igen, akkor az EP arra kérheti a Tanácsot, hogy tegye meg az ilyenkor szükséges lépéseket.

A demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok helyzetének romlása miatt az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye alapján a képviselők májusban arra utasították az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról. Ennek elfogadásához azonban az EP-ben kétharmados többség, vagyis 376 voks szükséges – áll a cikkben.

Miután a Parlamenten átmegy a döntés, a Tanács elé kerülhet az ügy: az megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű kockázata, és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállam számára a helyzet javítására. A Tanácsnak négyötödös többséggel kell döntést hoznia.

A jelentésről való szavazás még nincs a nyakunkon: az EP plenáris ülése erről csupán egy év múlva, 2018 szeptemberében szavazhat. Az állampolgári jogi bizottság ugyanakkor még az idei év vége előtt közmeghallgatást tart a magyar kormány és a civil társadalom képviselői, illetve szakértők részvételével – ismerteti a helyzetet a Tájékoztatási Iroda.

Egyébként az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkét, mely az uniós alapértékek betartását szolgálja, eddig még sosem alkalmazták. Annak is nagy a valószínűsége, hogy a közeljövőben ez nem fog megváltozni: ugyanis ennek megállapításához a Tanácsnak egyhangú döntést kell hoznia és az EP hozzájárulására is szükség van – Magyarország esetén nem látszik, hogy tudna ezen két feltétel is teljesülni. Ha azonban valamilyen oknál fogva elfogadásra kerül, a 7-es cikkely harmadik bekezdése a konkrét szankciókat indít el, ami a tagállam Tanács-beli szavazati jogának felfüggesztését is maga után vonhatja.

Forrás: Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

akkor mondd meg orbánnak, hogy lépjen ki az eu-ból.

Jövő szeptemberig még sok minden történik az EU-ban, várjuk ki a végét. Egy hosszú, bürokratikus eljárás végén, ahol a kormánynak is lesz szava, nem lesz meg az egyhangú határozat. De addig is lesz alkalma fontoskodni néhány Tavares szerű képviselőnek.

http://index.hu/kulfold/ep/201..

Most ez a kötelező mantra, ahogyan a kormány részéről a sorosozás. Mitől vagytok ti különbek? Ma mindenki korrupt, aki nem áll be a liberális trend irányába. Ezt mondogatjátok, mert az egyszerű lelkek ezt értik meg egyedül. A sorosozás ugyanez, mert végül is miért ne érvelhetne a kormány is ezen a színvonalon?

mi vagyunk az eu-ban és nem fordítva. az eu nem tud kilépni belőlünk, mégcsak kizárni sem. a 7-es cikkely a legtöbb, amit tehet ellenünk.

orbán szemlátomást kisebbségben van az eu-ban. olyan kisebbségben, mint a magyar parlamentben az lmp.
orbán sem úgy kormányoz, ahogy az lmp fütyül, nem tudom, miért várja el ezt az eu-tól.

viszont lényeges különbség, hogy nem kötelező eu-tagnak lenni. ha nem tetszenek az eu-s szabályok, akkor ki lehet lépni, és nem kell őket betartani.
orbánnak ez persze esze ágában sincs, hiszen úgy nem tudná lopni az eu pénzét.

Egy év múlva lesz valami, ha lesz...Ki lát ma annyira előre ( Brexit, Katalánok, migránsok etc.) Nem veszek be altatót az idegességtől.

Bolondok űrhajója

Hol van leírva és hol írtuk alá, hogy európai értéknek számít a kötelező migránsbefogadas?

A hosszú helyett bosszút olvastam.

Egyébként ebben a formában reménytelen Brüsszel kezdeményezese, mert a lengyelek vetozni fognak. Brüsszelben csak akkor van esélye, ha egyszerre indítja meg az eljárást a lengyelek ellen és ellenünk.

Méltó utódai a Kominternnek,Kominformnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés