Reméljük és elvárjuk, hogy a CEU Budapesten folytathassa tevékenységét

2017. szeptember 14. 12:32

David J. Kostelancik
Corvinus Média
Külön üdvözöljük a kormány nyilatkozatait, hogy felpörgetik a kiadások növelésének tervezett ütemtervét. Interjú.

Üdvözli az amerikai adminisztráció Magyarország kötelezettségvállalását, hogy a NATO által elvárt szintre emeli a védelmi kiadásait?

Üdvözöljük a magyar kormány döntését, hogy betartja a walesi NATO-csúcson elfogadott követelményt, miszerint a GDP 2%-át kell védelemre fordítani. Külön üdvözöljük a kormány nyilatkozatait, hogy felpörgetik a kiadások növelésének tervezett ütemtervét, hogy mielőbb elérjék a 2%-os célt.

Számít az, mire költik el ezt a 2%-ot?

Igenis számít, hogyan költik el ezt a 2%-ot. Ami azt illeti, a cél az, hogy a tagországok egy bizonyos (magasabb) százalékot fordítsanak olyan új technológiák beszerzésére, melyek növelik az interoperabilitást, az összekkapcsolódási képességet a magyar haderő és a többi NATO-tag között. A döntés a védelmi kiadásokról végső soron az egyes országok önálló döntése. Az a fontos, hogy hajlandóak vagyunk szövetségesekként gyakorlatozni, együtt kommunikálni, és – ha úgy hozza a helyzet – együtt harcolni. Ennek érdekében szükséges az országok közötti koordináció. Ezt teszi a NATO, a védelmi, katonai személyzetén keresztül. A magyar képviselők, az Egyesült Államok képviselői és a többi fél között folyamatos a párbeszéd, ki mit tud tenni a különböző területeken, mire koncentrálnak annak érdekében, hogy javítsák a kapcsolatokat a szövetségeseikkel.

Mi az USA álláspontja egy közös európai hadseregről?

Az Egyesült Államoknak az a legfontosabb, hogy a NATO képességei ne essenek áldozatul egy európai uniós haderőfejlesztésnek. Azaz, azokat az erőforrásokat, pénzeket és személyzetet, amit az Európai Unió védelmi struktúrájához rendelnek, ne a NATO struktúrájától vegyék el és csoportosítsák egy EU-s zászló alatt. Mi régóta támogatjuk az erősebb védelmi együttműködést az uniós tagországok között, sőt, a NATO maga is együttműködik számos uniós, de nem NATO-taggal – közülük kiemelkedik Finnország és Svédország.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... a cél az, hogy a tagországok egy bizonyos (magasabb) százalékot fordítsanak olyan új technológiák beszerzésére, melyek növelik az interoperabilitást, az összekkapcsolódási képességet a magyar haderő és a többi NATO-tag között..."

Nem lennék meglepve, ha ezek az "új technológiák" véletlenül amerikai cégek által forgalmazottak lennének.

"A döntés a védelmi kiadásokról végső soron az egyes országok önálló döntése". Mintha ennek kicsit ellentmondana, hogy NATO csúcson elfogadott KÖVETELMÉNYről van szó.

És zárásul: ha minden állam ezt a 2%-ot a szegénység megszűntetésére vagy mondjuk a környezetvédelemre fordítaná, talán jobban járnánk. Persze az "új technológiák" forgalmazói meg rosszabbul.

Kedves Ábel!

Nem tudtam, hogy ilyen komoly fegyverzeti szakértő vagy, az pedig pláne meglep, hogy ilyen militáns világképű, ami egy magadfajta "toleráns" "befogadó" karaktertől kissé meglepő.

Ami pedig a "határon átgyűrűző erőket" illeti: ha a NATO ennyire barátja a hadi kiadások növelésének, tehetne arról, hogy ne kelljen kerítésre és mögötte álló fegyveresekre költeni itt a kontinens közepén, hanem már Európa határainál vessen véget az inváziónak.

Invázió = menekültügy a liberális-humanista narratívában.

Nem rég küldtem a CEU-nak egy emailt, javasolva, hogy hadd tartsak előadást náluk "Gravitáció és tömegvonzás feminista szemszögből" témakörében. Még várom válaszukat.

Nem azért kellene Európát megvédeni, mert mi kérjük, hanem azért, mert ez a természetes. Szomorú lenne, ha egy rendőr csak akkor mentene meg egy áldozatot, ha az kéri. Egyéb esetben szemlélődik, és "elvárja" a rendőrség finanszírozását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés