Miért adták a Krímet Ukrajnának? Hruscsov fia megszólalt

2017. szeptember 6. 22:21
Szergej Hruscsov szerint az 1954-ben Ukrajnához csatolt Krím-félsziget nem ajándék volt az országnak, csupán egy strukturális- és jogi döntés eredménye.

1954-től egészen a félsziget 2014-es orosz annektálásáig hatvan éven át a Krím egyértelműen Ukrajna területe volt – de miért került ideiglenesen mégis Ukrajna kezébe? Erről Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár fia, Szergej Hruscsov beszélt a „112 Ukrajna” csatornának.

Tudniillik a félszigetet még 1954-ben maga Hruscsov adományozta a Szovjetunió egyik tagjától a másiknak – történetesen az Orosz SzSzK-tól az ukrán tagköztársaságnak. Maga Hruscsov egyébként ukrán volt, ám fia szerint apja döntése mögött semmilyen politikai megfontolás nem volt: „Apám azért adta a Krímet Ukrajnának, mert az földrajzilag is Ukrajnához van kötve, és ha a gazdaságot, meg persze az azóta már elhagyott krími csatornát vizsgáljuk, az Állami Tervbizottság úgy látta jónak, ha a csatorna építését egy jogalany végzi, így a Krímet Ukrajnához csatoltuk.” Hruscsov itt arra az 1961-ben építeni kezdett, majd 1975-ben megynyitott észak-krími csatornára gondol, amely a félsziget keleti felét, Kercset kötötte össze a Dnyeper folyóval – és amelyet azóta már nem használnak.

„Szó sem volt politikai döntésről, ahogy arról sem, hogy az ukrán bürokratákat próbáltuk volna megnyerni, de az sem állja meg a helyét, hogy a Nyugat-Ukrajnában született édesanyámnak adták volna ajándékul. Csupán strukturális- és jogi döntés volt” – mondta a főtitkár fia.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Innen látszik, hogy a Pártfőtitkár és a Cár hatalma nem sokban különbözött. Egyik sem tartott volna népszavazást arró, hogy a krimiek hova szeretnének tartozni.

Csakhogy egy 62-ben epiteni kezdett akrami aligha lehetett hivatkozasi alap egy 54-es dontesre.
Az egy szimbolikus gesztus volt, mert akkor lett nemtudomhanyszaz eves Ukrajna.
Amugy meg nem volt semmi jelentosege (akkor meg).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés