Ismeretlen helyre szállított egy orosz riportnernőt az Ukrán Biztonsági Szolgálat

2017. augusztus 30. 18:46
Kitoloncolja Ukrajnából az orosz állami televízió egyik tudósítóját az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU. A szolgálat szóvivője szerint az újságírónő „lejárató anyagot" közölt Ukrajnáról, ezért kell távoznia Kijevből.

Elfogta Kijevben és ismeretlen helyre szállította az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Anna Kurbatovát, a Pervij Kanal orosz állami televízió tudósítóját – közölte szerdán a csatorna sajtószolgálata.

Már a negyedik kitoloncolt újságíró

A 29 éves Kurbatovát az ukrán főváros központjában található otthona közelében ültették autóba az SZBU emberei. A Pervij Kanal közleménye szerint

az újságírónőt korábban többször megfenyegették, egyebek között az ukrán függetlenség napjáról készített beszámolója miatt. Kurbatova az ukrán hatóságok az újságírókkal szembeni fellépéséről is tudósított.

Nem ez az első alkalom azonban, hogy Kijev orosz újságírókat toloncol ki: kiutasították Tamara Nyerszeszjant, az orosz állami rádió és televízió tudósítónőjét is, 2015-ben pedig az ugyancsak Pervij Kanal megbízásából dolgozó Alekszandra Cserepnyinát és Jelena Makarovát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az orosz vezetésnek nincs tudomása Anna Kurbatova hollétéről, de erőfeszítéseket tesz a helyzet tisztázására.

SZBU: Valóban kitoloncoltuk, de Ukrajna jogállam

Olena Hutljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője a Facebook közösségi portálon közölte, hogy Anna Kurbatovát kitoloncolják Oroszországba. Az ukrán hatóságok jelenleg az orosz újságírónő hivatalos kiutasításához szükséges dokumentumok összeállításán dolgoznak – tette hozzá.

Az SZBU szóvivője „ostobaságnak" nevezte az orosz újságírónő elrablására vonatkozó orosz híradásokat. Leszögezte, ez történik mindenkivel, aki megengedi magának, hogy Ukrajna lejáratásával foglalkozzon.

„Ukrajna jogállam, és rendvédelmi szervei kizárólag a hatályos jogszabályok keretein belül tevékenykednek” – fűzte hozzá.

Kurbatova szombaton felkerült az ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) elnevezésű ukrán nacionalista weboldalra, amely az állítólag Ukrajna biztonságát veszélyeztető személyek adatait tartalmazza. Az újságírónőt azzal vádolták meg, hogy ukránellenes propagandát folytatott, valamint manipulálta a társadalmi jelentőségű információkat és tendeciózus módon számolt be az eseményekről.

(MTI)

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami az "objektivitást" illeti, hallottál arról, hogy mi jár annak Oroszországban, aki megemlíti a Molotov-Ribbentrop paktumot és hogy anno Németország és a Szovjetunió szövetségesek voltak???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés