A felminősítés előszobája

2017. augusztus 29. 7:06

Putsay Gábor
Magyar Hírlap
Manapság bizonyos körökben hiába képezi nevetség tárgyát annak ismételgetése, hogy a gazdaság jól teljesít – ez tényleg így van, jól teljesít.

„Manapság bizonyos körökben hiába képezi nevetség tárgyát annak ismételgetése, hogy a gazdaság jól teljesít – ez tényleg így van, jól teljesít. Persze ne felejtsük el, hogy a piac meg a politikai érdek alapve­tően két külön tényező. Ha a gazdaság jól teljesít, szigorú és következetes az állam a költségvetéssel, csökken az államadósság, azt a piac nagyon hamar, a hitelminősítők pedig előbb-utóbb elismerik. Nem történt ez másképpen most sem, azzal együtt, hogy az S&P leginkább a banki hitelezés élénkülését értékelte. Ez pedig főleg arra vezethető vissza, hogy az ország megerősödésével egyidejűleg mérséklődtek a bankadók, és emelkedett a pénzintézetek nyeresége. Emellett stabil a lakossági és a vállalati piac, ennélfogva a hiteleket is könnyebben lehet törleszteni, vagyis csökkennek a bankok nem teljesítő kintlévőségei. Érdemes tekintetünket például Itália felé fordítani, amely az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága, mégis az egész bankszektor létét fenyegetik a nem teljesítő hitelek.

A következő lépés várhatóan az újabb felminősítés lesz, valamikor az országgyűlési választások után, úgy 2018 szeptembere körül. Ebben sokat segít, hogy fokozatosan épül le az államadósság, 2020-ra, ha fennmarad a jelenlegi gazdasági növekedés, és nem emelkedik számottevően az államháztartási hiány, azaz az elcsúszási kockázat hibahatáron belül marad, a hitelminősítők sem lesznek tétlenek. Bár nagyon szigorúak, hosszabb távon azt is górcső alá veszik, hogy az európai uniós támogatások nélkül mire lesz képes az ország, hogyan működik akkor a gazdaság. Az viszont már egy másik történet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jelenlegi kormány egyik legfőbb versenyelőnye az ellenzékével szemben az, hogy a gazdasági teljesítményét nemcsak a hitelminősítők, de a szavazó polgárok is értékelik. Ez akkor is így van, ha a "bizonyos körök" szolgálatában álló, bár természetesen "független" és "szakértő" sajtótermékek már arról vizionálnak, hogy hazánk a 15 millió koldus, a 8 millió éhező gyermek országa, amely mellett a Száhel övezet is rohamléptekben halad el.

Az élet azonban mást mutat. Nyilván nincs itt a Kánaán, de az átlagpolgárok helyzete jobb, mint a "demokrata" időkben volt.

Ezt olyan intézkedések segítették például, mint a családi adókedvezmény, a gáz- és villany árának csökkentése, az ingyenes tankönyv és gyermekétkeztetés. Vagy említhető a pedagógusok, egészségügyben dolgozók béremelése is.

Az emberek meg már csak olyan "vidékiek" és "populisták", hogy a saját szemüknek, pénztárcájuknak hisznek. És ezért még a valóban létező korrupciót (ami természetesen ugyanúgy jelen volt a "szakértői" időkben is, csak gazdasági teljesítmény nélkül) is könnyebben viselik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés