Szögek a koporsóban

2017. augusztus 24. 6:27

Bihari Tamás
Népszava
Ha egyszer visszatérünk Európába, könnyebb lesz a jogállamot helyreállítani, mint visszaszerezni az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat.

„Nincsenek könnyű helyzetben a bíróságok. Polt Péter a legfőbb ügyész, a bírói szervezet vezetője pedig a Fidesz alapító Szájer József felesége. Ennek ellenére szép számmal akadnak a testületben olyan bírák, akik védik a független ítélkezés jogát.

Megannyi szöget jelentenek a jogállamiság koporsójában a személyre szabott törvények is. Felszámoltak egy ősi foglalkozást, amikor megtiltották a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizekben, mert a horgászok keveslik a kapást. Maga a köztársasági elnök és a horgász szövetség fideszes országgyűlési képviselője szorgalmazta a jogszabályt. Személyre szabták az egykori amerikai nagykövet és a győri polgármester kinevezését lehetővé tevő törvényt; az agrárkamara fideszes elnöke egyéni képviselői javaslattal önmaga számára kedvező törvényjavaslattal állt elő; lazították a közbeszerzést, mert így vezető fideszes politikusok családtagjai is pályázhatnak.

Ha egyszer visszatérünk Európába, könnyebb lesz a jogállamot helyreállítani, mint visszaszerezni az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szocialista jogallamot akarjatok visszaallitani? Hat abbol nem kerunk, ismerjuk, nem birjuk!

"Ennek ellenére szép számmal akadnak a testületben olyan bírák, akik védik a független ítélkezés jogát."

Pontosan. Az ilyen "független" bíráknak köszönhető, hogy Hunvald, Gyurcsány, Demszky vagy Hiszékeny továbbra is szabadlábon vannak.

Éppen miattuk nehéz visszaszerezni az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés