Öt érv a köztársasági elnök közvetlenül választása mellett

2017. augusztus 23. 19:15

Momentum Mozgalom
Momentum Blog

A közvetlenül választott köztársasági elnök sokkal erősebb ellensúlya lehet a parlamenti többségnek, mivel nincs rajta pártpolitikai nyomás, megfelelési kényszer vagy elvárás.

„3. A közvetlenül választott köztársasági elnök sokkal erősebb ellensúlya lehet a parlamenti többségnek, mivel nincs rajta pártpolitikai nyomás, megfelelési kényszer vagy elvárás, megválasztása vagy esetleges újraválasztása nem a pártok kegyétől függ. Erre tekintettel alkalmazza az alkotmányossági és politikai vétót vagy kezdeményez népszavazást. A köztársasági elnök így az Alkotmánybíróság mellett valóban őrködne az alkotmányosság védelmén, számonkérve a szakmaiságot és a releváns érdekképviseleti szervekkel való egyeztetést.

4. A közvetlenül választott köztársasági elnök olyan témákat emelhet a politikai diskurzusba, amik a klasszikus pártpolitikai erőtérben háttérbe szorulnak, vagy áldozatul esnek a rövidtávú győzelmi gondolkodásnak. A közvetlen megválasztás mellett nem növeljük jelentős mértékben a köztársasági elnök hatásköreit. Ezzel elkerüljük azokat a helyzeteket, amelyekben egy köztársasági elnök–miniszterelnök konfliktus kormányozhatatlanná tenné az országot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/116584

Ajánljuk még a témában