Öt érv a köztársasági elnök közvetlenül választása mellett

2017. augusztus 23. 19:15

Momentum Mozgalom
Momentum Blog
A közvetlenül választott köztársasági elnök sokkal erősebb ellensúlya lehet a parlamenti többségnek, mivel nincs rajta pártpolitikai nyomás, megfelelési kényszer vagy elvárás.

„3. A közvetlenül választott köztársasági elnök sokkal erősebb ellensúlya lehet a parlamenti többségnek, mivel nincs rajta pártpolitikai nyomás, megfelelési kényszer vagy elvárás, megválasztása vagy esetleges újraválasztása nem a pártok kegyétől függ. Erre tekintettel alkalmazza az alkotmányossági és politikai vétót vagy kezdeményez népszavazást. A köztársasági elnök így az Alkotmánybíróság mellett valóban őrködne az alkotmányosság védelmén, számonkérve a szakmaiságot és a releváns érdekképviseleti szervekkel való egyeztetést.

4. A közvetlenül választott köztársasági elnök olyan témákat emelhet a politikai diskurzusba, amik a klasszikus pártpolitikai erőtérben háttérbe szorulnak, vagy áldozatul esnek a rövidtávú győzelmi gondolkodásnak. A közvetlen megválasztás mellett nem növeljük jelentős mértékben a köztársasági elnök hatásköreit. Ezzel elkerüljük azokat a helyzeteket, amelyekben egy köztársasági elnök–miniszterelnök konfliktus kormányozhatatlanná tenné az országot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem nem a választás módja határozza meg a közt elnök erősségét, vagy gyengeségét, hanem az, hogy mekkora mozgástere van törvény szerint.

ez se fog nagyot szólni

Én EGY érvet tudok ellene: a kettős legitimáció anarchiája. Ma Pest-Buda főpolgármestere a legnagyobb méltóság akit közvetlen vàlasztanak. Ezeket a diàkhiteles momentumos paprikajancsokat meg senki.

Akkor Fegyőr kérdezze meg : az általa minta-demokráciának tekintett Németországban milyen okok szólnak amellett , hogy nincs közvetlen elnökválasztás .

Féltik a hatalmukat a néptől ?????? Azok választották meg őket , s legkésőbb négy évenként újból számot kell adniuk a hatalom felhasználásáról !

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés