Munkaerőhiány a vasútnál: 35 ezret kap, aki beszervez valakit

2017. július 24. 8:31
A MÁV belső levelezéséből kiderült: a cégnél tapasztalható jelentős munkaerőhiány miatt akár 35 ezer forintnyi bónuszban is részesülhet az, aki új munkavállalót szervez be az állami vasúttársasághoz.

Hétfőn reggel a Magyar Idők egy, a laphoz eljuttatott belső MÁV-hírlevél alapján úgy értesült, akár 35 ezer forint bónuszt is kaphat az a munkavállaló, aki új alkalmazottat szervez be az állami vasúttársasághoz. Ehhez az alkalmazottnak csupán egy ajánlószelvényt kell kitöltenie, ezután kezdődhet is a toborzás az ismerettségi köréből.

A munkavállaló a bónuszt abban az esetben kapja meg, ha az általa ajánlott jelöltet felveszik, túlvan a próbaidején, és sikeresen teljesíti az elvárt munkaköri követelményeket. A Magyar Idők úgy tudja, 9 olyan munkakör van, melyre ilyen módon jelentkezni lehet.

A munkaerőhiány egyébként nem újkeletű probléma a MÁV-nál: az alacsony bérek miatt sokaknak a vasút nem volt versenyképes alternatíva. Ugyanakkor a Magyar Idők hozzáteszi, ez némileg változhat, miután a kormány jelentős béremelést jelentett be. Eszerint 15%-kal nő a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 25%-kal emelkedhet. Az állami cégeknél, mint például a MÁV-nál, ez első lépcsőben 12-14%-os növekedést jelenthet a dolgozók számára.

Az alacsony béreken kívül azonban más problémát is találunk: Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke szerint a vasútnál a munkavállalók többsége nyugdíjazás előtt áll, az utánpótlás megtalálása, és a toborzás pedig igen nehéznek bizonyul.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés