Ki az Isten valójában?

2017. július 17. 18:44

Hodász András
777
Ha meg akarjuk ismerni az igazi Istent, hogy milyen is Ő valójában, és ezután beszélgetni arról, hogy mit tenne ő egyik vagy másik helyzetben, akkor nem klaviatúrára és internetelérésre lesz szükségünk, hanem egy Bibliára.

„Sőt: a nagy egyházatyák, akiknek az első századok teológiai megalapozását köszönhetjük, gyakran olyan emberek voltak, akik hetente végigolvasták az újszövetséget. Ha meg akarjuk ismerni az igazi Istent, hogy milyen is Ő valójában, és ezután beszélgetni arról, hogy mit tenne ő egyik vagy másik helyzetben, akkor nem klaviatúrára és internetelérésre lesz szükségünk, hanem egy Bibliára. (Egyébként nagyon pöpec: sose merül le, nem kell se tölteni, se frissíteni, és nincs szükség vírusírtóra sem.)

Egyszer felvettem egy stoppost, és ahogy beszélgettünk, kiderült, hogy pap vagyok. Erre ő csak annyit mondott: »Nem olvastam a Bibliát, de azt mondják a szeretetről szól.« Ez olyan, mintha azt mondanám: »Nem olvastam a Háború és Békét, de azt mondják az oroszokról szól.« Ezzel a tudással nem lennék ötös az érettségin, az biztos. Ha valaki a Bibliából csak azt az egy szót ismeri, hogy »szeretet«, legyen szíves vegyen elő egy Bibliát, és nézzen rá: anélkül, hogy kinyitná, a vastagságából gyanús lehet, hogy jóval többről szól. (Ez ugyanígy áll azora is, akik csak a »bűn« és az »ítélet« szavakat olvasták ki a Bibliájukból.)

Mi mással zárhatnám ezt a blogot, mint a leginkább ideillő igehellyel, ami egy sokak által idézett, de kevesek által olvasott könyvből van:

»Vigyázzatok, nehogy félrevezessenek benneteket! Sokan jönnek az én nevemben, s mondják: Én vagyok. És: Elérkezett az idő! – Ne kövessétek őket!«(Lk 21,8)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami innen kimaradt:
"Léteznek bárgyúan naív, vagy épp szinte ördögien zsarnoki képzetek arról a valakiről, akihez imáinkban fordulunk. Ez a kép egyáltalán nem indifferens, hiszen többek között már az ima hangvétele is ettől függ. Tudjuk, hogy az istenképünk kialakulásában vastagon benne van a szüleinkkel való kapcsolatunk (bensőséges vagy éppen rideg), a felnőttek, akik hatással voltak ránk gyermekkorunkban (tanárok, hittanárok, papok stb.), és természetesen a saját (Isten)élményeink, tapasztalataink is (vagy azok hiánya). Azonban felnőtt keresztényként van némi felelősségünk abban, hogy ezt a képet hozzáigazítsuk a valósághoz (imádsággal és a Szentírás tanulmányozásával). Az elmúlt hetekben olvasott viták kapcsán felmerült bennem, hogy lassan le kéne szögezni: Jézus nem egy kitűző, amivel felvonulhatok, és nem is egy joviális nagypapa, aki igazságot szolgáltat civakodó unokái között, de legfőképp pedig nem egy politikai termék, akire licitálni lehet, hogy szavazókat nyerjünk meg. Jézus az élő Isten, a megtestesült második személy, akihez éppannyira alázattal, mint szeretettel, barátsággal (sőt imádással) kell közelítenünk."

Szent Benedek olvastatta végig az Újszövetséget hetente.

Fontos, hogy a Biblia legyen a mindennapi kenyerünk.

"Ki az Isten valójában?" - a Világegyetem tudata.

Nem is a Bibliáról volt szó, hanem a Háború és békéről.

Csakhogy ezeknek az egyházatyáknak a Biblia értelmezése volt a feladatuk, a hitvitákkal kapcsolatosan.

Tévedés, de majd bizonyítod ugye?

Igen más minőség.
Mindkettőnek híres a szerzője, ill. szerzői. Mindkettő izgalmas olvasmány.
De azért a Biblia ismertebb népszerűbb. A legnagyobb példányszámban kiadott könyv. A könyvek könyve!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés