„Románia sosem fog bocsánatot kérni Magyarországtól Trianonért”

2017. június 6. 17:58
Ha Klaus Iohannis a román nép nevében bocsánatot kérne a magyaroktól Trianonért, egy napig sem maradhatna román államfő – állítja Marius Diaconescu. A román történész szerint a magyarok Mohács óta „frusztráltak, áldozatként állítják be magukat, a magyar kormány pedig reménytelenül sír”.

Ha Klaus Iohannis a román nép nevében bocsánatot kérne Magyarországtól a trianoni békeszerződésért, egy napig sem maradhatna román államfő – vélekedett Marius Diaconescu román történész az Adevarul.ro portálon kedden közölt véleménycikkében.

A bukaresti tudományegyetem oktatója, aki rendszeresen közöl aktuálpolitikai írásokat a liberális kötődésű Adevarul blogrovatában, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szombati, a nemzeti összetartozás napja alkalmából Szarvason elmondott beszédére reagált, revizionista propagandával vádolva a Miniszterelnökséget vezető minisztert, amiért igazságtalan békediktátumnak, a nyugati világ szégyenének nevezte Trianont.

A rendezvényen Lázár János kifejtette: a magyarok ma nem akarnak határrevíziót, etnikai feszültséget, vagy újabb háborúkat, de ez nem jelenti azt, hogy újabb száz évig eltűrik a provokációkat, nemzeti érzékenységünk újabb és újabb megsértését. „Mikor látunk végre szlovák kormányfőt vagy román elnököt részvétet nyilvánítani, együttérzést kifejezni június 4-én a magyar nagykövetségen? Mert olyan magyar miniszterelnököt már láttunk, aki a román nemzeti ünnepen pezsgővel koccintott Nagy-Románia születésnapjára” – idézte a szerző Lázár János szavait.

Diaconescu cikkében vitába szállt Lázár János azon megállapításával, hogy Románia Trianonban „érdem és jogalap nélkül” szerezte meg Erdélyt és Partiumot. A román történész azt állította, hogy az „egyesülésről” az erdélyi románok döntöttek 1918 december elsején, Gyulafehérváron, a jogalapot pedig a Woodrow Wilson amerikai elnök által meghirdetett önrendelkezési elv képezte.

A szerző szerint a magyarok Mohács óta „frusztráltak, áldozatként állítják be, és gyászolják magukat”, de „a magyar kormány reménytelenül sír”, Románia sosem fog bocsánatot kérni Magyarországtól Trianonért. Diaconescu megemlítette, hogy a román lapok Eva Balogh – a Yale egyetem volt tanára – angol nyelvű blogja alapján számoltak be Lázár János beszédéről, és úgy vélekedett: Balogh nem túlzott, amikor írásában a térség biztonságát veszélyeztető hadüzenetnek nevezte az „Igazságot Magyarországnak” jelszó újbóli hangoztatását.

Marius Diaconescu a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen történelem szakán szerzett oklevelet 1995-ben, és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) doktorált 2004-ben. 

(MTI)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A román történész szerint a magyarok Mohács óta „frusztráltak, áldozatként állítják be magukat, a magyar kormány pedig reménytelenül sír”. "

Románok... elnézem nekik, nincsenek szellemi képességük teljes birtokában.

Jaja. Most a híres Hungarian Spectrum nevű blogjában uszít a magyarok ellen.

Ha román lennék, én is seggbe rúgnám persze a miniszterelnökömet, ha bocsánatot találna kérni Trianonért. Ezt fölvetni is hülyeség, pontosabban magas labda. Minthogy viszont magyar vagyok, azt a tetűt rúgnám seggbe, aki magyar miniszterelnökként ténylegesen együtt iszogatott az oláhokkal.

Bocsánatkéréssel csak jóvátehetetlen dolgokat lehet lerendezni. Trianon ügye nem olyan.

Állítólag a Yale-n tanított, most nyugdíjas. Szerintem egy zsidó lehet, aki ugye a holokauszt idején megmenekült. Azóta utálja a magyarokat, mert őket tartja felelősnek, nem pedig a németeket. Nem ő lenne az első ilyen.

Bocsánatot kérni Trianonért? Ugyan ki vár ilyen nemes gesztust a mocsári franciáktól ?

A történész pedig elegánsan átsiklik a felett, hogy amikor ő ezt állítja, hogy "az „egyesülésről” az erdélyi románok döntöttek 1918 december elsején, Gyulafehérváron", elismeri, hogy a magyarok feje felett döntöttek róluk, vagyis a magyarokat senki nem kérdezte erről.
Vajon a második bécsi döntésről mit szól ez a "történész"??
Mert azt Magyarországon mindenki nagy örömmel fogadta.

..."a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) doktorált 2004-ben. "...

Nocsak, ott tett szert eme éleslátásra és tárgyi tudásra?

Gratulálok az ELTE BTK minden kedves dolgozójának és a kedves szüleiknek külön is, egyenként, különös tekintettel az anyukákra! Gyakran fogom emlegetni őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés