Novák Katalin: A kormány számára a család az első

2017. május 29. 15:25
A családügyi államtitkár szerint 2018 a családok éve lesz. Az MSZP szerint viszont nem a családok, hanem a választás éve lesz 2018. Az LMP szerint bizarr konferenciák helyett azzal kellene inkább foglalkozni, hogy 2011 óta megduplázódott a külföldön született magyar gyerekek száma. A Jobbik inflációkövető a családtámogatási rendszert szeretne.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfői parlamenti felszólalásában a múlt heti manchesteri terrortámadásról azt mondta, „nem nyugodhatunk, amíg le nem győzzük a terrort és amíg gyermekeink számára egy biztonságos Európát nem teremtünk”. A házelnök azt mondta, Magyarország nem hátrál meg, elkötelezett a terrorizmus felszámolásában. 

Az Országgyűlésben megemlékeztek arról is, hogy 87. életévében elhunyt Pintér István, aki 1990 és 1994 között előbb a Független Kisgazdapárt, majd az Egyesült Kisgazdapárt országgyűlési képviselője volt. A képviselők néma felállással adóztak az manchesteri áldozatok és az elhunyt képviselő emléke előtt.
    
EMMI: 2018 a családok éve lesz

Novák Katalin kijelentette: a kormány számára a család az első, amikor a magyar családokról gondoskodnak, akkor a jövőről gondoskodnak. Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten Budapesten tartották a Családok világtalálkozóját, „Budapest lehetetett a családok fővárosa”, több mint 50 országból érkeztek vendégek. Szerinte a konferencián meg tudták mutatni a magyar modellt, vagyis hogy a demográfiai problémákat a kormány nem a tömeges betelepítés, az illegális bevándorlás támogatásával képzeli megoldani, hanem a magyar családok támogatásával. Elmondta, 2018 a családok éve lesz. Hozzátette: 2010 óta folyamatosan a családok vannak a középpontban, a GDP közel 5 százalékát költi Magyarország a családokra. 

Novák Katalin felsorolta a tervezett intézkedéseket: elengednek a családok jelzáloghiteléből egy-egy millió forintot, ha harmadik, negyedik, ötödik gyermeket vállalnak. Hozzátette, kedvezményt kapnak a diákhiteles édesanyák: első gyermek esetén, a terhesség harmadik hónapjában felfüggesztik a törlesztést, a második gyermeknél elengedik hiteltartozás felét, a harmadik gyermeknél, a terhesség harmadik hónapjában a teljes hiteltartozást engedik el.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy duplájára emelik a diplomás gyed időtartamát, ezzel átlagosan 1,2 millió forintot adnak az érintett családoknak. Hozzátette, köldökzsinórprogramnak is nevezhetnék, hogy azon állampolgároknak is elérhetővé teszik az anyasági támogatást és a babakötvényt, akik nem Magyarországon vállalnak gyermeket.

MSZP: Nem a családok, hanem a választás éve lesz 2018

Dúró Dóra jobbikos képviselő további intézkedéseket javasolt, így azt, hogy legyen inflációkövető a családtámogatási rendszer. Megjegyezte, hogy a nyugdíjrendszer követi az inflációt, a családi adókedvezmény bevezetése óta azonban a gyes és a gyed értéke nem változott. Szorgalmazta a gyermeknevelési cikkek áfájának minimálisra csökkentését. Hozzátette: bérlakásépítési programra és kedvezményes hiteltámogatásra lenne szükség. Jelezte, ha a Jobbik kormányra kerül, akkor minden, a családokat segítő intézkedést továbbvisz. Úgy értékelte, hogy a demográfiai kérdés Magyarország legnagyobb problémája. Nyolc év alatt 90 ezer gyermek született magyarként külföldön, „hozzuk vissza őket Magyarországra” – mondta.
    
Az LMP-s Szél Bernadett arra hívta fel a figyelmet, hogy a legfrissebb adatok szerint ismét csökken a születésszám Magyarországon, a 2009-es szintet sem éri el. Az LMP-s képviselő is szólt a külföldön született gyermekekről, szerinte 2011-hez képest megduplázódott a számuk, vagyis „egy komplett évi élve születést” vesztett el az ország. Ezzel kellene foglalkozni, nem azzal, hogy „bizarr konferenciákat” hoznak Budapestre – mondta. Szél Bernadett szerint a Fidesz kormányzása úgy néz ki, hogy vannak családok, a Mészáros, a Vajna, a Rogán család, amelyek jól járnak. De mi lesz a családok széles tömegeivel? – firtatta. Szociális bérlakásprogramra van szükség 50 milliárd forintból és megélhetést biztosító bérekre - közölte. Azt kérdezte, miért engedték el az egyszülős családok kezét.

Bangóné Borbély Ildikó szerint 2018 a választás, az Orbán-kormány bukásának és nem a családoknak az éve lesz. Az MSZP-s képviselő kifogásolta, hogy 47 ezer gyermek esett ki az oktatásból a tankötelezettség korhatárának leszállítása miatt. A kormány legálissá tette a gyermekmunkát, mivel négyezer-ötezer gyermek dolgozhat közmunkában – közölte. Míg gyermeknap alkalmából a rászorulóknak ételt osztottak, közben a Facebookon azt látni, Andy Vajna felesége aranyat eszik - mondta. Szerinte, a kormánynak volt nyolc éve, hogy az országot rendbe szedje, nem sikerült. Senki nem avatkozhat bele egy ember életébe azzal, miért nincs gyereke – jelentette ki.
     
Fidesz: A kormány védi és támogatja a családokat

Selmeczi Gabriella megerősítette, a kormány védi és támogatja a családokat. „Komoly veszély leselkedik ránk”, legyen az a migráció vagy a családi kötelékek rombolása – mondta. Hozzátette, hazugság az, hogy az egyszülős családok nem kapnak támogatást, ugyanakkora támogatást kapnak, mint a kétszülős családok. Az MSZP most is támadja a családokat, mint amikor elvette az adókedvezményt - értékelt. 
    
A KDNP-s Hoffmann Rózsa jelezte, frakciója nagy tetszéssel és egyetértéssel támogatja a kormány családpolitikai intézkedéseit, büszke az elért eredményekre. A KDNP tudja, hogy évezredek óta a kétszülős család az, ami ideális – mondta, jelezve, hogy a kormány helyesen tette, hogy kiegészítette intézkedéseit.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés