Sámi rólu námkülö: így sztrájkoltak a feministák az Astorián

2017. március 9. 12:04
Egészen szürreális, sztrájknak nevezett felvonulást tartottak jórészt külföldi feministák az Astorián. Alig találtunk pár résztvevőt, aki tudott magyarul nyilatkozni nekünk.

Nem volt könnyű dolgunk, mikor olyan nyilatkozókat kerestünk az Astorián kezdődő szerda esti Nemzetközi Női Sztrájkon, akiket nem kell külön feliratozni. Tízből egy ilyet is nehéz volt találni, aki pedig magyar volt, többségében nem akart nyilatkozni. 

Akik végül is szóba álltak velünk a szürreális rendezvényen, azok a jogtudomány mai állása szerint egyébként nem ismert női jogokat emlegették célként, és azt, hogy ne mondja meg nekik senki, ha túl rövid a szoknyájuk. Szerettünk volna „elnyomó férfiakat” is megszólaltatni, de nem mertek a kameránk elé állni.

Egyik megszólalónk – aki szervezőként mutatkozott be, de az interjú után a nevét nem volt hajlandó nekünk elárulni – sérelmezte, hogy tájékozatlanok vagyunk, és nem olvastuk el a tüntetésről szóló sajtóközleményt, ezért pótlásként idemásoljuk:

„Miért sztrájkolunk? Azért vonulunk, hogy felemeljük a hangunkat:

1. A nők döntési szabadságáért: Minden nőnek legyen lehetősége a saját testéről dönteni. Arról, hogy hogy nézünk ki, hogy miben leljük örömünket, és HA szeretnénk, MIKOR szeretnénk gyereket. Többek között ehhez hasonló döntéseket hozni a saját testünkről. Együtt törekszünk felépíteni a beleegyezés és önrendelkezés kultúráját. A mi testünk a mi döntésünk!

2. A gazdasági önrendelkezésért: Követeljük az egyetemes alapjövedelmet, hogy a nők szegénységtől, bizonytalanságtól, és férfiaktól való gazdasági függéstől mentesen tudjanak élni. Követeljük az egyenlő fizetést az egyenlő munkáért! Ne legyen többé ingyen házimunka és kihasználás! Szorgalmazzuk, hogy az állam segítse a szegény nőket ahelyett, hogy elveszi a gyermekét!

3. A meglévő jogi eszközökért: követeljük az azonnali ratifikálását az Isztambuli Egyezménynek, ami a nők elleni erőszak, és a családon belüli erőszak megelőzésének és leküzdésének érdekében született.

4.Reproduktív jogok: Követeljük az ingyenes és biztonságos abortuszt, elérést a megfizethető fogamzásgátláshoz, teljes elérést a sürgősségi fogamzásgátláshoz (esemény utáni tabletta), és egyetemes szexuális felvilágosítást. 
Megfelelő orvosi kezeléshez való hozzáférést kell biztosítani szegény és hajléktalan nőknek, akiket elhanyagolt az állam. 

5. Az oktatásért: Követeljük a sokszínű oktatást az óvodától az egyetemig. Azt akarjuk, hogy a közoktatási rendszer és a dolgozói legyenek befogadók az LMBTQI emberekkel, segítsék elő a kritikus gondolkodást, és váljanak kulcsfontosságú elemévé a megfélemlítés, szexizmus, rasszizmus, és nemi erőszak megelőzésének. 

♀ Azért vonulunk, hogy felemeljük a hangunkat:

1. A rasszizmus ellen: Nemet mondunk a nők bőrszín alapján történő intézményes elnyomására és megkülönböztetésére, külön kihangsúlyozva a roma lányokat és nőket.

2. A határok ellen: Minden nő rasszra, vallásra, és állampolgárságra való tekintet nélkül képes kellene legyen egyesülni a jogainkért való harcban. Követeljük a mozgás szabadságát és a menedékjogot! Tiltakozunk a rendőri és állami erőszak ellen a határon, és a menekülttáborokban egyaránt! Nemet mondunk a kitoloncolásra! Lebontjuk a kerítést! Az összetartó nőket sose lehet legyőzni!

3. A fasizmus ellen: Nem fog elhallgattatni minket a médiából áradó hangos fasiszta nyelvezet, a határ ellenőrzési rendszer, és a bevándorló ellenes politika. Itt vagyunk, hogy ellenálljunk! Nem hagyjuk a fasisztáknak, hogy utcára vonuljanak!

4. A transzfóbia ellen: Minden nőnek - a születéskor kijelölt nemére való tekintet nélkül - össze kell fogni! A mi feminizmusunk mindig transz-feminizmus! 

5. Az erőszak ellen: A nőgyilkosságok (többszáz nőt gyilkolnak meg naponta) és a szétterjedt nemi erőszak kultúrája (több ezer nő van kitéve szexuális zaklatásnak) nyomán gyakorolni fogjuk a jogunkat az önvédelemre! A mi testünk nem a ti harcteretek! Követeljük vissza a testünket és a bátorságot, hogy megvédjük az életünket!

Összesen 195 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Feladat: Hány leszbikust tudunk összeszámolni a felvételeken?

Képtelenség erre mit írni.
Vannak az ostobaságnak mélységes bugyrai.
Mitől nem lehet kifejteni azt az egyszerű dolgot, hogy mi miért van?
No, ha innen lenne közelítve az ügy, akkor rögtön rá kellene térni a realitásokra.
Bakó Bea kiemelte pöttyös napozóról a pöttyöket.
Enélkül a napozó fehér.
Az ész megáll!

Elolvastam a pontokba szedett követeléseket. Ne mondjátok, hogy ezt nem a Habonyárpi írta nekik! Ilyen unszimpatikus követeléseket ... ember nincs, aki ezek mellé beállna.

Azt figyeld meg kisanyám, az milyen lesz, ha
a férfiak fognak sztrájkolni. Vághatod a fát
hűvös halomba tenmagad. Tudod, balta, favágótönk.

A videót is végighallgattam. Szegények. Sajnálom őket. Ez az egész szörnyen bénára sikerült.

"Sámi rólu námkülö"

Ez egyébként mit jelent?

Ez nagyon jó volt! :)

Persze, ez az ő hasznuk. A nekik morzsákért dolgozó nők és férfiak!A nők munkába állításával 50%-al növelték a munkaerő kínálatot, vagyis csökkentették a béreket!

Ők az egyedüli nyertesei a feminizmusnak!

A sámli rólunk nem különbözik.

" Semmit rólunk nélkülünk" - alsówellingtoni tájszólásban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés