Szenszej Vona és a zsidó karatésok

2017. március 6. 17:02
A fajgyűlölet és kirekesztés ellen küzd a második kerületi Jobbik, azért fúrná meg a Budapestre tervezett „zsidó olimpiát”! Az ő szájukból igazán fergeteges ez az amcsi libi egyetemeken divatos social justice warrior-tempó. Kiakadt a cinizmusmérőnk.

Jaj, ezek a fránya jobbikos helyi szervezetek!

Még meg sem száradt a tinta a vecsésiek lázadását letörni hivatott etikai bizottsági dokumentumon, újra jőnek, kopogtatnak, és most aláírást is gyűjtenek: immár a második kerületben. Zsidós téma ez is: láthatóan nehezen megy le a borzalmas tagság torkán a Vona-féle fordulat.

A vecsésieké még tiszta képlet volt: hé, elnök úr, a mi identitásunk meghatározó eleme, hogy rühelljük a zsidókat, ez nem veled indult, nem is veled ér véget, nagyobb ez az érzés holmi választási ciklusoknál és stratégiáknál, hát leszel kedves nem küldözgetni nekik hanuka-üdvözletet! 

Ez a mostani kicsit cizelláltabb, egyúttal sunyibb is, mint egy miniszterelnöki Vona-buzizás. Most épp a budapesti Maccabi Játékok megrendezése ellen gyűjt aláírást a Jobbik a második kerületben. A zsidó olimpiaként is számon tartott játékok budapesti megrendezésére 2,1 milliárd forintos támogatást ígért a magyar állam, a jobbikos petíció pedig azt követeli, hogy vonják vissza ezt az ígéretet és költsék szociális, kulturális célokra. 

Ezzel még nem is lenne gond, ha a Jobbik is nagy olimpia-ellenes lett volna. Mármint igaziolimpia-ellenes. De nem volt. Akkor nem sajnálták volna az ezermilliárdokat sem, most sajnálják a 2,1 milliárdot. De nem ám azért, mert zsidókról van szó! Nem! A fajgyűlölet ellen küzd a második kerületi Jobbik, azért fúrná meg a Budapestre tervezett „zsidó olimpiát”! Hiszen köztudomású: a második kerületi jobbikosok bakancsot bakancs után rakva meneteltek a fajgyűlölet-mentes szebb jövőért, amióta csak az eszüket tudják. 

„Álláspontunk szerint a Maccabi Games, amely közkeletű nevén a zsidók európai olimpiája, súlyosan kirekesztő, fajgyűlölő rendezvény. Ellentétes az olimpiai eszmével, mert származási alapon különbözteti meg az embereket, csak zsidó sportolók részvételét teszi lehetővé” – írják a felhívásban.

Cinizmusmérőnk kiakadt, feladta, vége, s bár a kárunk nagy, mégse legyünk igazságtalanok a kerületi jobbikosokkal csupán azért, mert az ő szájukból igazán fergeteges ez az amcsi libi egyetemeken divatos social justice warrior-tempó. Abban ugyanis van valami, hogy a hogy a lábtempó nem függ származástól, kultúrától: csinálhatja jól magyar, magyar zsidó, izraeli zsidó, palesztin, hottentotta meg üzbég is. 

Ergo: elég értelmetlennek látszik sportszempontból származási vagy bármilyen más, testi adottságokon túli alapon meghatározni a részvételt. Mondjuk nemiidentitás-alapon, ahogy az LMBTQ(stb.)-sportegyesületek teszik. A „zsidó olimpia”, „meleg sportegyesület”, vagy „keresztény színházi találkozó” jelzői nagyjából annyit jelentenek a valóságban, amit a „népi demokráciában” szereplő jelentett: nem valódi. Nem valódi olimpia, nem valódi sportegyesület, nem valódi színházi találkozó és nem valódi demokrácia.

No de az ember már csak ilyen: nem pusztán racionális lény, hanem érzelmi és közösségi is. Szeret a vele egyívásúakkal együtt lenni, sportolni, színházazni, urambocsá': gárdamezben masírozni.

Ezen bizony nem fog változtatni a második kerületi Jobbik, de nem is kell neki, mert nagy gond nincs a dologgal: az ország népe és a világ közvéleménye elég jól lövi be ezeknek az eseményeknek a rangját, helyét. A Maccabiról például senki sem hiszi, hogy valódi olimpia. Nem nézik annyian, nem követik világszerte, messze nincs benne annyi pénz. A megrendezéséhez meg nem kell ezermilliárd. Nagyjából kettő kell. 

Hogy azt adhatná másra is a magyar állam? Hogyne. Adhatná. Erről vitázni teljesen legitim is. Csak hát az időzítés... Akkor kezdenek petíciózásba a kerületi jobbikosok, amikor épp visszavonták a nagy, valódi olimpia pályázatát. Ettől olyan émelyítő, amit tesznek. Ettől a „ha nem lesz a magyarnak, ne legyen a zsidónak se!”-üzenettől. 

Voltak persze ilyen arcok mindig, én például gyerekkori karate-táborokból emlékszem a típusra: ha Barnabás kikapott egy kumitében, azzal vigasztalta magát, hogy ebédszünetben félrevont egy nála jóval kisebbet és a budi mögött jól elkalapálta. Ettől Barnabás még nem győzött a valódi meccsen (Budapesten sem lesz valódi olimpia attól, ha megfúrjuk a zsidó játékokat), de valakit elvert suttyomban, ettől aztán jobban is érezte magát. Mondjuk amikor ez kiderült és az edző lerúgta a fejét, akkor már nem érezte jól magát. 

Hogy aztán a hétpróbás és sok danos Szenszej Vona is yoko-gerivel tervezi-e megoldani a helyzetet, azt ezekben a percekben még nem tudni, ahogy azt sem, megér-e Magyarországnak 2,1 milliárdot, hogy itt legyen a zsidó olimpia. Félénk felvetés: egy folyamatosan antiszemitázott ország szempontjából mindenesetre talán nem baj, ha vendéglátóként is rácáfol a gyakran vérlázítóan aljas vádakra. 

De nem csak ezért lehet igen a válasz.

A 24 karátos nemzeti érzületünkön ugyanis nemhogy nem esne csorba: még fényesedhetne is. Van rá esély, a tapasztalatok szerint pedig nem másban, hanem épp karatéban: 2013-ban a mieink két egyéni aranyat is hoztak Izraelből! Micsoda móka lenne, ahogy egy emberként szurkolunk Pesten a magyar zsidó versenyzőknek: kalapálják el rendesen a máshonnan jött zsidókat! 

Kétmilliárdot ez egy második kerületi jobbikosnak végképp meg kell, hogy érjen.

Összesen 203 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Félénk felvetés: egy folyamatosan antiszemitázott ország szempontjából mindenesetre talán nem baj, ha vendéglátóként is rácáfol a gyakran vérlázítóan aljas vádakra. "

FejVagyÍrás akaratlanul is ráhibázott a lényegre:
az antiszemita vád egyik fontos indítéka, lehúzni
néhány milliárdra a gazdaszervezetet.

Felesleges a szófacsarás, Stumpf:
R. Lauder úr a végén megvonja az engedélyt, hogy egy hírhedett kalandor antiszemita ország a Maccabinak "kedvébe járhasson".

Ebből a történetből nem lehet jól kijönni, a magyaroknak le kell nyelni a zsidó 'olimpia' békáját, ami nagyon kellemetlen a valódi olimpia megrendezésének elkszálása után, kétszersen megalázó.

Eleve rossz ötlet volt a rasszista játékok megrendezése Magyarországon, ilyet nem szabad támogatni.

Trump kezében jó helyen vannak, nem hiszem, hogy okuk volna aggódni, de legyen ez az ő problémájuk.

Stumpf a pártatlan, korrekt újságíró szerepében tetszeleg, ki-ki megítélheti milyen sikerrel.

Ha már itt tartunk, a Makkabeus-fölkelés többek között azért tört ki, hogy a Szentföldön ne legyenek hellén stílusú sportrendezvények.

"Ettől olyan émelyítő, amit tesznek. Ettől a „ha nem lesz a magyarnak, ne legyen a zsidónak se!”-üzenettől. "

Ebben az uzenetben en MAGYARorszagon az egvilagon semmi kivetnivalot nem talalok. ITT elobb legyen a magyarnak olimpia, ingyenebed, ingyenszallas, barmi mint a zsidonak/migransnak/stb-nek.

A viszonosság jegyében mikor lesz Kururultáj Tel Avivban megrendezve?

Válaszok:
Senye Péter | 2017. március 7. 18:40

A momentben van az mszp-s evangélikus lelkész Donáth László lánya, és szintén mszp-s Baja Ferenc Gyereke is. Mécs ki tudja hová tartozik, talán még maga sem.

András, ha ez igaz, akkor Heisler András hazudott egy velőset, mert azt nyilatkozta, hogy ez az olimpia nem kerül a magyar államnak egy fillérjébe sem, mert mindent ők állnak.
"A zsidó olimpiaként is számon tartott játékok budapesti megrendezésére 2,1 milliárd forintos támogatást ígért a magyar állam,"

Tudod András, nálunk, - állítólagos antiszemitáknál - rendezték nemrégiben a zsidó világkongresszust.
És jobb magyarok lettünk ettől még a zsidók szemében?
Hát nem!
Pedig azért rendezték nálunk, mert Franciaországban és máshol sem merték, féltek! a nagyfokú antiszemitizmus miatt. Hát eljöttek az "antiszemiták hazájába" és itt mocskoltak bennünket, a saját hazánkban, büntetlenül, a konferencia ideje alatt is.
Merthogy továbbra is antiszemiták voltunk a szemükben, hiába találtak otthont nálunk a kongresszusuknak.

"folyamatosan antiszemitázott ország szempontjából mindenesetre talán nem baj, ha vendéglátóként is rácáfol a gyakran vérlázítóan aljas vádakra."

Bocs, de én tudom, hogy ki volt Jézus a Krisztus.
De azért köszi.

A kérdésem költői volt és Jézus zsidóságára vonatkozott.

Szektás vagy ugye ?:

Akkor miért nem vagy tidztánan azzal hogy Jézus zsidó és rabbi volt?

Valamit félreértettél. A zsidók nem Jézus zsidóságát utasítják vissza, hanem azt, hogy ő lenne a Megváltó.
Nagy prófétának tartják, de nem Isten Fiának.

Jézus, nem járt rabbi iskolába, bizonyára ezt nevezed formálisnak.
A prófétákat a tanítványai rabbinak, mesternek szólították, akárcsak a tanítókat.
"Mester követlek, bárhová mégy is" Mondta Jézusnak egy írástudó.
Jézus nem utasítja el a mester = rabbi megszólítást. Mt 8,18-22
Bár Jézus nem tanult rabbik mellett, de tanítóként lépett fel, tanít a zsinagógákban, magyarázza az Írásokat, és tanítványi köre van. Ő maga is elismeri, hogy kijár neki a rabbi cím. Jn 13,13
Máténál, Márknál, Jánosnál összesen 13-szor fordul elő ez a cím.

Jézus azonosítja magát a prófétával, a próféták sorsával. Mt 23, 37-39

legyen elég ennyi, bár... lenne még mit.

Valóságos Isten és valóságos ember volt Jézus, nem úgy nevezzük, hogy "Istenember"!
És bizony zsidó volt. Születésétől fogva, Mária kiválasztásánál fogva, József nevelőapa kiválasztásánál fogva, névválasztás, körülmetélés, vallási előírások, ne kelljen már ilyen evidens dolgokat felsorolnom egy katolikus embernek.

Abban igazad van, hogy az arabok tekintik nagy prófétának, de a mai híres rabbik már nem határolódnak el ilyen szavakkal, amiket írsz.
A kommunisták terjesztették róla, hogy fattyú, egy római katona gyereke.

Jn 3,1 Beszélgetés Nicodémussal

Volt a farizeusok között egy Nikodémus nevű ember, egy zsidó tanácsos. Ez éjnek idején fölkereste Jézust, s így szólt hozzá: „Rabbi, tudjuk, hogy Istentől jött tanító vagy, hisz senki sem vihet végbe olyan jeleket, amilyeneket te végbeviszel, ha nincs vele az Isten.”

Ugyan, ugyan! Ha Jézus nem utasította el ezt a megszólítást, neked mi dolgod van akkor vele?
Bizony az evangéliumok nem most írodtak.
Természetesen Nicodémus tudta, hogy Jézus nem végzett rabbiiskolát, Galileában nem is végezhetett, ennek ellenére rabbinak, mesternek szólítja meg Jézust,
"Rabbi, tudjuk, hogy Istentől jött tanító vagy, hisz senki sem vihet végbe olyan jeleket, amilyeneket te végbeviszel, ha nincs vele az Isten.”

Hát ezért jár Jézusnak ez a megszólítás.
Persze, Jézus több, mint egy korabeli rabbi. Több, mint egy próféta.
Mit, kit nevezünk rabbinak? Vallási tanítót, aki tanítványaival és más tanítókkal a vallás dolgaiban dialogizál és a zsinagógában tanít. Júdás így köszönti, "Üdvözlégy rabbi."
Nem úgy tanít, mint a farizeusok és írástudók, mert úgy, mint akinek hatalma van." Mt 7 28-29

Tévedésben vagy, és ne hivatkozz a teológiára.
Erről nem nyitok akadémiai vitát.
Ezek szerint nem olvastad Jézus családfáit sem?

A Midrásban is benne van.

Igen Jézus, a Krisztus a világ Megváltója, földi működése során, zsidó rabbi is volt.
Linkelj be nekem egy olyan helyet a Bibliából, ahol visszautasította a rabbi, ill a próféta címet!
Vagy az Ószövetség Törvényét.

„Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. Mert bizony mondom néktek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg minden be nem teljesedik." Mt 5 17-18

Nem sikerült "udvariasan fogalmaznod"!
Jézussal válaszolok neked.

"aki pedig azt mondja atyjafiának: Ostoba! - méltó a főtörvényszéki eljárásra; aki pedig azt mondja: Bolond! - méltó a gyehenna tüzére." Mt 22,b-23

Nem ajánlanám, hogy Ószövetségből vizsgázz, mert úgy kivágnának téged, ezzel a nem tudással, mint macskát sz...ni!

És, hogy nehogy félreértés legyen Újszövetségből se, dogmatikából se menj vizsgázni. Mármint ilyen "tudással" és mentalitással.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés