Afrikai gyerekek szenvednek az okostelefonjainkért

2017. március 2. 10:27
Egészen fiatal gyerekeket is dolgoztatnak fillérekért azokban az afrikai kobaltbányákban, ahonnan aztán kínai közvetítéssel végül az okostelefon-gyártókhoz kerül a nyersanyag.

A Sky News riportjából közölt részleteket az RTL Klub Híradója, amelyből többek között kiderül: akár már 4-8 éves kisgyerekeket is dolgoztatnak azokban a bányákban a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahonnan az okostelefonokhoz elengedhetetlen nyersanyagot, a kobaltot bányásszák.

A gyerekek 12 órákat dolgoznak a bányákban védőfelszerelés nélkül, sokszor a bányában felgyülemlett szennyezett vizet isszák, így betegségeket is összeszednek munka közben.

A kibányászott kobaltot kínai cégek vásárolják fel, ők adják tovább az okostelefonokat gyártó multiknak, akik azzal védekeznek: nem tudhatják, a kínaiak honnan szerzik a nyersanyagot. 

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha meg nem lenne, aki felvásárolná a kobaltot, akkor nem bányában dolgoznának, hanem mind éhenhalnának.

1) mindenekelőtt fasza lenne (lett volna), ha a gyarmatosítás megszűnte óta eltelt kb 50-60 évet a fekete-afrikai országok NEM elsősorban külső és belső háborúkkal, fegyverkezéssel, brutális korrupcióval és nepotizmussal töltötték volna és töltenék ma is

A helyzet náluk ugyanaz csak súlyosabb kivitelben, mint itt káeurópában. ilyen vagy olyan okokból adott néhány évtizednyi hátrány a társadalmi fejlődésben.
és erre a lemaradásra ráeresztik a nyugati cégek összes dörzsöltségét, profit-éhségét. ezek a vállalatok aztán alaposan kihasználják a helyi munkavállalókat védő törvények teljes hiányát, az elmaradottságban élőkben felkeltik a teljesíthetetlen vágyat, miszerint 'érjük el mi is a nyugati életszínvonalat'.

a nyugati ember meg diszkréten nem néz oda, a híradókba nem kerül be (vagy csak ritkán, és akkor sem tartják napirenden), mert hát mégis csak jobb 500 euróért megvenni az okostévét, mint 2000ért...

Hát, ha az egyik sarokban az úgynevezett "európai értékek", a "szolidaritás" meg az "egyenlőség" nemes eszméi állnak, a másikban pedig a profit, akkor a Nyugat fenséges urai, akik pedig máskor oly kényesek a fenti értékekre, finnyásan bár, de elfordítják a fejüket.

És hirtelen nem tudják, honnan jön a nyersanyag...

2017-ben. Amikor Merkelt lehallgatják. És amikor mindent tudnak az orbáni "rezsimről", meg a Klubrádió apró-cseprő dolgairól.

A helyzet az, hogy az a vilag rendje, hogy a feherember jobban el mint a fekete. Ha ideontik Europara azt a nyomort ami Afrikaban van, azzal nem oket hozzak fel a mi szintunkre, hanem minket huznak le az ovekere.

Ha egy hordo borba ontesz egy pohar szennyvizet - szennyvizet kapsz, mig ha egy hordo szennyvizbe ontesz egy pohar bort - akkor is szennyvizet kapsz.

Ilyen egyszeru.

Eleg megnezni Del-Afrikat. Viragzo, nyugati szinvonalu orszag volt amig feherek vezettek. Amiota Mandula bevezette a nigger rendet, azota nyomor van, bunozes, es ehezes.
Ennyire szamit. Ha Afrikat ujra feherek vezetnek, sokkal jobban elnenek.

Persze, de legalabb kepes hatekonyan vezetni es szervezni ellentetben a suvickkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés