Miről szól valójában a Mindenki?

2017. március 1. 7:01

Bakó Bea
Mandiner
A Mindenki eltérő értelmezései rámutatnak arra, hogy mennyire a (poszt)szocializmusban élünk még mindig.

Nagyon kifinomultan beszél a posztszocialista magyar néplélekről Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje. Valószínűleg azonban nem ezzel érdemelte ki az Oscar-díjat a világ túlfelén, hanem az inkább utópisztikus befejezésével, amit odaát – legalábbis újbalos-egalitariánus szemszögből – akár valamiféle sajátos amerikai álomként is lehet értelmezni.

Pedig az az ország, ahol az Oscart osztogatják, pont, hogy nem a Mindenki zárójelenetében megjelenő hősies szolidaritás révén lett naggyá, hanem ellenkezőleg: a teljesítményalapú Amerikában a tátikázókat nem hogy nem vitték volna el a versenyre, de benne se lettek volna a kórusban.

Miről is szól, mit üzen valójában a Mindenki?

*

Az alapellentmondás, amiről a Mindenki szól, már a film első jelenetében elhangzik: „Elég híresek vagyunk, versenyekre járunk, sorra nyerjük a díjakat” – mondja az igazgató az anyukának, majd a következő mondatban hozzáteszi: „Mindenkit szívesen látunk a kórusban, ez az egyik alapelvem”. A fehér köpenyes, ránézésre kémiatanárnak kinéző igazgató sem lehet persze annyira laikus a zenéhez, hogy elhiggye: létezik egyszerre siker és egyenlősdi, és az ő iskolájában minden önként jelentkezőnek Isten adta tehetsége van az énekléshez. De nem is kell ezzel foglalkoznia, míg végrehajtója, Erika néni sorra szállítja az iskolának a kórusdíjakat.

Az elmúlt napokban parttalan viták folytak arról, hogy mennyire gonosz a Mindenki „főgonosza”, Erika néni: az énektanárnő a siker reményében titokban arra utasítja a tehetségtelenebb kórustagokat, hogy valójában ne énekeljenek, csak tátikázzanak. Mikor pedig kiderül a turpisság, azzal érvel: ő mindenkinek jót tesz ezzel, hiszen így a tátikázók is részesülhetnek a többiek sikeréből, mehetnek velük versenyekre és utazni. A pro-Erika néni tábor elfogadja ezt az érvet, és még arra is hivatkozik, hogy a tanárnő kénytelen ilyen trükkökhöz folyamodni, hiszen az igazgató előírja, hogy mindenkit felvegyenek a kórusba. A kontra tábor szerint viszont Erika néni megnyomorítja a gyerekek lelkét és elveszi tőlük a zene örömét.

A kilencvenes években játszódó történet ezen kétfajta ellentétes értelmezése most, 2017-ben fájdalmasan rámutat arra, hogy mennyire a (poszt)szocializmusban élünk még mindig, és arra is, hogy ilyen hozzáállással nehéz lesz felzárkóznunk „A Nyugathoz”. Hiszen a pro-Erika néni tábor eszerint gyakorlatilag teljesen rendben lévőnek találja, hogy a teljesítő kevesek vigyék el a hátukon a többi nem teljesítőket. Ez színtiszta kommunizmus: te csak tátikázz, majd eltart az állam más balekok munkájából. Ugyanennyire hamis viszont a kontra-Erika néni érvelés is, ami leginkább a progresszív kortárs liberalizmus safe space-irányzatát juttatja eszünkbe: mindenki abban tehetséges, amiben úgy érzi, és ha elmondod neki, hogy nem úgy van, azzal beletrappolsz a lelki világába és verbális agressziót (vagy mit) követsz el.

Ez még akkor is nonszensz, ha gyerekekről van szó: a gyerekek ugyanis nem hülyék, és nagyon is szükségük van arra, hogy elkényeztetés helyett értelmes önkritikára neveljék őket. Senki nem lesz attól lelki sérült, ha 8-10 éves korában a szülei vagy a tanárai – normális és konstruktív hangnemben persze – értésére adják, hogy az iskolai kórus helyett valószínűleg nagyobb dicsőség vár rá a táncegyüttesben, a színjátszó körben vagy épp a focicsapatban. (Vagy netán az énekléshez ragaszkodó botfülűeknek is lehet csinálni egy műkedvelő kórust, amelyik nem jár versenyekre.)

Attól viszont egy egész társadalom lesz lelki sérült, ha gyerekkorában mindenki azt hallgatja, hogy „Pistikém te vagy a legszebb, legügyesebb és legokosabb az egész osztályban! Te egyszerre tökéletesen táncolsz, énekelsz és focizol!” Ugyanis az ilyen Pistikékből lesznek azok a felnőttek, akik az összes problémájukért másokat hibáztatnak – a szomszédot, a főnököt, az államot, Amerikát, Oroszországot, vagy épp Soros Györgyöt –, és eszükbe se jut azon elgondolkozni, hogy nekik maguknak mit kéne másképp csinálniuk. Közben azért továbbra is elvárják az államtól (és persze az azt alkotó, kárhoztatott szomszédtól meg főnöktől), hogy kihúzza őket a szarból és megoldja a problémáikat. Magyarországon sajnos még mindig elég gyakran van olyan érzése az embernek, hogy sokmillió ilyen elkényeztetett Pistike országában él, akik képtelenek valódi teljesítményt nyújtani, másoktól viszont – a saját kényelmük érdekében – ezt egyenesen elvárják.

*

Erika néni hibája – talán gonoszságnak nem lehet nevezni – sokkal inkább a tanári hivatás teljes félreértésében rejlik. Hiszen pont az ő dolga lenne, hogy a kevésbé jól éneklőket is felhúzza a többiek szintjére. Nyilván nem a totál botfülűek operaénekessé képzése az elvárás, de az olyan kicsit hamiskás hangot, mint a főszereplő kislányé, pont kikupálhatná – sőt, énektanárként az lenne a dolga, hogy kikupálja. Ehelyett Erika néni a könnyebb és gyors sikerrel kecsegtető utat választja, amikor gyakoroltatás helyett némaságra inti a hamiskásakat.

Tökéletesen megfelel ez a módszer annak a Magyarországon széles körben elterjedt hozzáállásnak, miszerint „ez nekem úgyse megy”, vagy „nem születtem gazdagnak”, „szóval nekem már úgyis mindegy”. Inkább éneklés és erőlködés helyett csendben tátikázva irigykedek a sikeresekre meg a gazdagokra, akik úgyis biztos lopták, meg összemutyizták. Persze lehet, hogy sokan közülük igen. De mások meg azért talán csak megdolgoztak érte.

Pedig többen megtanulhatnának énekelni, vagyis működhetne jobban a társadalmi mobilitás, ha megfogadnánk a mondást, hogy „segíts magadon, Isten is megsegít”. Azonban a begyöpösödött tátikázásból nem csak a meggyökeresedett posztszoci reflexek miatt nehéz kilépni. Nem segíti a szemléletváltást az egyre divatosabb körúton belüli ballib vonalon divatos, kvóták és hasonlók útján felülről nyomott emancipáció sem, amely szintén nem követel meg valódi teljesítményt.

Figyelemre méltó, hogy a film végén nem tudjuk meg, nyert-e a kórus úgy, hogy mindenki énekelt. Túllépve azon, hogy a magyar társadalom szolidaritási hajlandóságának ismeretében egy ilyen akció még tiszta lelkű gyerekektől is utópisztikusnak tűnik, az előtte hetekig csak tátikázó hamiskás hangokkal a csapatban kevéssé valószínű, hogy győztek volna – még ha (a film mondanivalójának fényében különösen ambivalens módszerrel) fel is lett turbózva utólag a hangsáv. Meg persze lehet, hogy a hollywoodi wishful thinking is benne volt az Oscarban.

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az az érdekesség derült ki tegnap, hogy a főszereplő kislány csak tátog és más énekel helyette.

Válaszok:
Antigoné | 2017. március 1. 10:05

Annyi igaz belőle, hogy az ellentétes elvárásoknak nem vagy csak hamis módszerekkel lehet megfelelni.
Az össze többi hülyeség, mert ez egy általános minden rendszerben előforduló emberi probléma, amelyben csak elbukni lehet.
Nem volna szabad egymásnak ellentmondó követelményeket támasztani. Persze ezt könnyű mondani.

Ha az alkotó tett volna politikai nyilatkozatot, nem támadná a ballib a filmet, hanem hozsannázna.

"... wishful thinking..."

A'nélkül egy tapottat se.

Nem láttam a filmet, ezért általánosságban írom: az eltérő értelmezések szerintem arra mutatnak rá, hogy az adott mű értékes. Ha nincsenek eltérő értelmezések, akkor az vagy jogszabály (bár még ott is gyakori az eltérő értelmezés...), vagy hollywoodi didaktika (az érzelmes, becsületes LMBTQ-afroamerikai közösség bemutatása, esetleg a Holokauszt-filmek egyetlen értelmezési lehetősége).

Az eltérő értelmezések nem a poszt-szocializmusunkra mutatnak tehát rá, hanem arra, hogy nálunk még létezik művészet, és léteznek a művészeten gondolkodni tudó és akaró emberek.

Ezt (is) hívják kultúrának. Hiánycikk, mondjuk a "haladó" világban.

Válaszok:
ÁrPi | 2017. március 1. 9:18

Élvezem ezt az egészet: miután a Mandiner meg Puzsér megpróbálta - sikertelenül és igen durván - ráerőszakolni a maga napi politikával átitatott narratíváit, a 444 eljutott addig, hogy ha nem lehet napi politikai bunkósbotként használni, meg az alkotók sem tettek ilyen nyilatkozatokat, akkor tulajdonképpen szar a film.

De nem olyan könnyű feladni, most jön Nyakó a posztkádározással. Ajánlom figyelmébe Nick Noltéval a Blue Chips/Csont nélkül című amerikai filmet, amelyben a helyi SZMK komoly pénzeket dob össze, hogy játékosokat vegyenek az elvileg amatőr iskolai kosárcsapatba.

https://www.youtube.com/watch?..

Hahaha muhhhaha :)

Svéd szocializmus? Hát...Igenis van ( tudjuk, csak LENNE) ebben az én posztra-riposztomban igazság.

Az ugyan valóban kemény gondolat-végigvitel, de

szerintem helyesen mutathatunk rá inkább arra hogy

"Svéd szociál-demokrácia" is eléggé gyakori megnevezése annak a bizonyos svéd modellnek ami az alap sztoriötlet nagyobb plánban oktatás-politikai és kisebben a kisiskolás közösségi FORRÁS környezetét jellemzi.

Deák 1982-es születésü, és neki az alapsztorit egy svéd lány, az angliai lakótársa mesélte önnön SVÉD gyerekkorából/ról.

http://index.hu/kultur/cinemat..


""
- Honnan jött a film alapötlete?

- Egy svéd lány mesélte, aki Angliában volt a lakótársam. Vele ez megtörtént gyerekkorában, de a befejezést persze már én költöttem hozzá. Amikor elmesélte a történetet, nagyon megütött, hogy mennyire alattomosan kegyetlen ilyet csinálni egy gyerekkel. Akkor kitaláltam a történet vázát és megpróbáltam megírni angolul egy írópárossal, akikkel korábban is dolgoztunk együtt, de nem egészen működött. Eltettem, majd amikor jött a médiatanács pályázata, a saját gyerekkoromat felhasználva újra megírtam, de már a magyar viszonyok közé.""

"...a film végén nem tudjuk meg, nyert-e a kórus úgy, hogy mindenki énekelt" - lehet, hogy nyert, de mi lett utána velük? Persze az előzményekkel együtt az egész kifejtésére másfél óra is kevés lett volna.

Nem ért semmit:-)))))

Erika énektantónéni mondja a Deák-i rendezésben:

" Ha nyerünk gyerekek, akkor eljuthatunk Svédországba! "


Ez a nem semmi, ez Oszkár-díjas film alapötlet és megvalósítás. :-)

Igen , ehelyt jól rámutattál Bakó Bea mandiner-szerkesztőségi tag rámutatásának súlyos hibájára.


Az egész 25 perces rövidfilmet magát meg megnézheted itt egy mandi-posztból is (be van linkelve az IndaVideó-s keretben) :

http://fesztival.mandiner.hu/c..

lázadás? szolidaritás, együttműködés?
látszik, hogy a film rendezője - évek óta - nem itthon él, viszont nagyon jól ismeri az amerikai néző elvárásait
kicsit olyan, mint amikor a ny-németországban élő (és amerikában tanuló) ifjú német filmrendező készített filmet k-németországról
persze, szintén, megkapta az oscart a becsületes stasi ügynökről szóló filmje

Válaszok:
Agnieszka | 2017. március 1. 12:21

Na ja!

Nagyon kifinomultan beszél a neoliberális magyar néplélekről.
Miközben a filmet néztem folyamatosan Bakó Beára gondoltam. A végén nem tudtam eldönteni, hogy vajon a tanárnőhöz, vagy a hápogó kislányhoz hasonlít. Pénzfeldobással akartam dönteni, de csak papírpénzem volt. Így a döntés későbbre maradt. ;-)

Számomra a filmnézés pillanatában kiderült.
(Két kórusban énekelek, van rá fülem).

Válaszok:
pollip | 2017. március 1. 10:38
pollip | 2017. március 1. 11:26

Drága Bakó Bea!
Ez a történet arról szül, hogy a ballib PC duma és az örökös lázadás sehová sem vezet.
Mert: Nincs egyenlősdi! (Erre Ön is utal, elég sajátos módon, de abban igaza van, hogy az "éhezőnek nem hal kell, hanem háló").
Ami már-már nevetséges az "poszt szocialista korszak" negatív értelmezése. Ön szerint mi után vagyunk?
Most akkor hadd mondjak valamit: Abban az "átkosban" a mi énektanárunk havonta felhozott minket az Operaházba! Simándi József is hajlandó volt teljes képességével, tudásával és művészetével "traktálni minket", annak ellenére, hogy nem tízezreket fizettünk egy előadás megtekintéséért. Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Váradi Hédi és sokan mások nekünk, diákoknak is élményt adtak a Mario és varázslóban, az Ember tragédiájában és sok-sok színműben.
Mindez kevéssel '89 előtt volt.
Szerettünk színházba, koncertekre járni.
Ma mit ad a művészet az ifjaknak?
A díjazott művek átpolitizáltak ( például nem nyert egy nagyszerű rajzfilm), ugye nem kell ragozni, hogy ez az Oscar a "Trump ellenesség jegyében" zajlott.
Végezetül: Szeretném látni azt a filmet, ami a mai korunk anomáliáit feszegeti.
Ja: Magasról teszek minden díjra!

Érdekes, hogy pont erről szól a film:-))))
Csak mások a mozgatórugók.

Minden esetre érdekes. Lehetne ezzel folytatni a filmet.

Az énekes kislány azt nyilatkozta, hogy egy kicsit bánja, hogy így alakult, de azért nem baj, mert mind a ketten sikert értek el:-)
Aranyos nyilatkozat, de akkor szerepeltetni kéne egy kicsit többet, hogy megismerjük.

Nézd, ez tény. érdekességként írtam, ugyanis a történet arról szól, hogy akinek nincs jó hangja, csak tátogjon. Egybeesésé a filmmel, hogy a szereplők is hasonló helyzetbe kerültek, csak más okból.
Ha még egyszer elolvasod, amit írtam, rájössz, hogy semmi rosszindulat nem volt bennem.

Ügyes vagy. Én a kibővített iskolai kórusba sem fértem bele ( kb hatan rendelkeztünk olyan hanggal). Kb 250 fő volt, a kibővített kórus, minket kiállítottak, még káposztafejnek sem kellettünk.
Ezek után órán sem énekeltem, ami megengedett választás volt egy jeggyel rosszabb eredményt vállalva.

Válaszok:
Antigoné | 2017. március 1. 11:31

Sajnálom,de a jó énekhang adottság, senki sem tehet róla, hogy van neki vagy nincs.
Persze,fejleszteni lehet,de nehéz.
Az órán viszont énekelhettél volna, ha egyébként szeretsz -amennyiben nem voltak teljesen görények az osztálytársaid.
Mindenki jó valamiben, azt kell szívből csinálnia, a pedagógus dolga meg az, hogy ezeken a területeken kihozza belőle a legtöbbet.

Válaszok:
pollip | 2017. március 1. 11:46

"most, 2017-ben fájdalmasan rámutat arra, hogy mennyire a (poszt)szocializmusban élünk még mindig, és arra is, hogy ilyen hozzáállással nehéz lesz felzárkóznunk „A Nyugathoz”. Hiszen a pro-Erika néni tábor eszerint gyakorlatilag teljesen rendben lévőnek találja, hogy a teljesítő kevesek vigyék el a hátukon a többi nem teljesítőket."

A történet alapja a (pre)szocialista Egyesült Királyságból való, de amúgy bhol megeshetett volna, kedves Bea..

Így van. Én rajzoltam, abban voltam jó.

Válaszok:
Antigoné | 2017. március 1. 11:48

Ha svéd az alapsztori az még jobb!

Svédország a háború előtt nagy szegénység után gazdag lett és mivel irigyek egymásra kitalálták, hogy aki jóval többet keres, az adjon le a rosszul keresőknek, vagy egyáltalán nem keresőknek.
Egy vállalatvezető és egy buszvezető nettó fizuja közt alig van különbség.

A posztkommunizmusnak lassan vége nálunk, Beának pl. Szabó Timivel kéne megbeszélnie a mindenkinek ok nélkül járó és ezért alaptalan jövedelmet.

duzur [Hozzászóló kiszűrése] 2017. március 1. 11:25

1
1

"Fura, hogy nem müködik a válaszolás..."
Időnként van ilyen. Ne tölts le semmit, ami "bejelentkezik" ilyenkor.

Nekem az egyik kedvencem a Mások élete. Úgy közöl, mesél el abszolút borzalmat, az ország és a színésznő sorsát, bár a többieké sem semmi, h. az ember meg kell rendüljön, de tudja és a filmből kicsit irónikusan, de a végén minden lejön, azt is, h. az élet megy tovább.

A vége annyira aranyos a dedikációkkal, és végül is befejezett a régi darab új előadásával és a fő gonosszal, akinek úgy tűnik, fogalma sincs, hogyan is látják a volt szerepét a konkrét tragédiában és egy ország mindenféle nyomorában a körén kívüliek. Mindenesetre, ő megúszta, ez is elég életszerű.

Ez olyasmi volt, mint a való élet, a színésznő sorsát kivéve, aki idegekkel NEM bírta, mert nem is lehetett, a kiszolgáltatottságot és nem is lightosan elbeszélve, mert nemcsak ő halt bele az emberarcú szocializmusba, még a filmben sem.

Soha nem felejtem el, mikor a színésznő azt mondta, h. ők szabják meg, kiből mi lehet.

A rendszer haszonélvezői speciel azok, akik külön foglalkozás nélkül is képesek a dallamot tisztán énekelni.

Azért ez gáz, mint haszonélvezés és konkréten elvileg egy verseny győzelemre hajtó kórusban.

Végül is mindenki tátikázik, mert így lesz tiszta a hangzás.

Vicces.

Annyi igaz, h. nagyon nem mindegy, hogyan éri el a kórus a sikert.

Örüljünk a sikeres filmnek!

Tudom, de a párhuzam miatt érdekes.

túlélő [Hozzászóló kiszűrése] 2017. március 1. 12:28
igen
a 90-es évek elején még készült egy-két film, amelyik nem túl optimistán szólt a rendszerváltásunkról
nem is volt nagy sikerük
Maár Gyula "Hoppá" c. szatírája pl. szinte ismeretlen

túlélő [Hozzászóló kiszűrése] 2017. március 1. 12:23
annyiban nem furcsa, hogy Andy (ex amcsi filmproducer) jobban ért a nemzetközi lobbyzáshoz, mint az elődei
egyébként viszont még a Kádár/Aczél rendszerben is 3-4 filmstúdió közül választhattak a rendezők
és nem egy közül!

Agnieszka [Hozzászóló kiszűrése] 2017. március 1. 12:21
"A mások élete" sok elemében igen jó, de a megtért Stasi ügynök teljesen hiteltelenné teszi a történetet.
Ez a valóságban soha nem fordulhatott elő. (Nyilatkozták a korszakkal foglalkozó német történészek is.)

Válaszok:
Agnieszka | 2017. március 1. 22:21

" a tanárnő kénytelen ilyen trükkökhöz folyamodni, hiszen az igazgató előírja, hogy mindenkit felvegyenek a kórusba. "
Ki az igazgató?
Bal-libes terrorlények, akik lenyomják a magyar társadalom torkán: mindenkit egy, ugyanabba az osztályba kell felvenni, lényegtelen a felkészültsége, hozzáállása. A gyermekek személyre szabott, speciális képzése pedig nettó szegregáció, fasizmus-rasszizmus.
Miért teszik?
Hogy a magyar gyermekek, magyar fiatalság ne tehessen szert reális önismeretre.
Önazonosság (identitás) megtalálásáról pedig szó se essen.
B.sszuk egy kosárba az éretlent a félérettel, az érettel.
Így állítjuk elő a mindenre - értsd semmire - nem használható zombimagyarságot.
Mr. Soros - "civil" terrorhálózatának "hála" - közben röhög rajtunk...

Én is azt mondom, hogy a kórusolásnak csakis az az igazi értelme, ha abban énekelni nem tudók kórusolnak.
Ezért a neve:kórus.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2017. március 1. 14:38

Persze, csak azért, hogy tisztuljon a horizont és ne legyen megvezetett ember, egyetlen egy sem.

Megnyomtam a C+R-t, többször, 4-5-ször, azóta beindult.

100%-ban igazad van.
Tudom természetesen, hogy nem a Mandiner kommentorgiájából veszik az ötletet azok, akikre tartozik, de sokadszor leírom, itt is:
a teljes pénzmennyiséget kétfelé kell elosztani.
Egyik, legyen a Vajnáé.
De a másik: legyen a Makk Károlyé.
Tudom, Makk sem mai fiú már, sajnos.
Akkor úgy írom, legyen egy Makk Károly-szintű filmesé és vállalja el a felelősséget az osztásért.
De: Tarr Béla-féle szélsőségeseket, egyáltalán szélsőségeseket, a közelébe ne engedjünk.
Pl. Makk és Kósa Ferenc.
Ez sem rossz.

ez egy korszakot bemutatni akaró filmnél/drámánál nem jó szöveg
egyébként is nem sci.fi-ről vagy fantasyról beszélünk

"Vajon a valóságban mi lehetett a motiváció a svéd tanárnőnek és énekkarnak?!"

Elmélyültebbnek kéne lennem a kortárs SVÉD szociál-demokráciában ahhoz hogy erre a választ meglelhessük :)

"Csak a tanárnéni igennagy orrát látom."

Az egy asszociáció a vasorrú bábára..

Hát, ez tényleg lehet, abszolút terror volt , vicc nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés