A lovas színház múltja, jelene és jövője

2017. január 26. 13:13
A következő produkciónk a Trója lesz, aminél érdekességképpen behozok egy barátomat, Berki Krisztiánt, aki ugyan nem színész, de nagyon jó figurának tartom ehhez a szerephez.

Én és az általam szervezett budapesti csapat a Nemzeti Lovas Színházban komoly sportmúlttal rendelkezik, rendszeres edzésekkel tartjuk magunkat karban. Aki nem lovagol legalább ilyen szinten, az óhatatlanul is gyengül a lovon, és ezt látom a komáromi munkán is. Ők nem azt választották, hogy lovas színészeket képezzenek és nem ebben próbálnak élen járni, noha ez lenne a lovas színház küldetése. Aki nem tudja beleálmodni magát a száguldó lovak adta életérzésbe, annak ez soha nem fog eufórikus boldogságot okozni. Nem fogja a lelkét eltölteni gyönyörrel, már pedig a mi szakmánk arról szól, hogy a lelkünk fényben pompázzon.

Az én olvasatomban a lovasz színház az, ahol maga a művész lóra pattan és ezt kisértetiesen hasonló szinten űzi mint egy profi, hivatásos lovas, míg ez nem valósul meg, nem beszélhetünk lovas színházról. Addig valami érdekes formáról van szó, ahol lovak is léteznek. Ilyen módon a lovas színházat, magát ezt a nívót, ahol akrobatikus elemekkel és lovas tudással ötvözött énekes produkció zajlik, valóban csak az általam vezetett Nemzeti Lovas Színház végzi egyre magasabb szinten.

Ez az én álmom volt nem Márkos Attiláé, és nem a most ott játszó színészeké akik valószínűleg a rájuk hagyott örökségemet próbálják verejtékkel kisajtolva még mindig megtartani. (…)

A következő produkciónk a Trója lesz, aminél érdekesség képen behozok egy barátomat Berki Krisztiánt aki ugyan nem színész, de nagyon jó figurának tartom ehhez a szerephez. Nagyon sok fantasztikus és értékes művésszel dolgozunk itt együtt csak, hogy néhányat említsek Papadimitriu Attina, Kaszás Géza, Sasvári Sándor. Most kacérkodunk Borbéy Ricsivel, aki nemrég csatlakozott a társulathoz és nagy valószínűséggel a Trója című rock operában Hektort és a Mátyás, az igazságos cím szerepét fogja nálunk játszani.

Azonban nagyon nehéz dolgunk van, hiszen kevés a képzett színész, énekes, aki megfelelő módon tud lovagolni is. Nemrégiben létrehoztunk egy lovas színészképző akadémiát, ahol ezt az űrt igyekszünk pótolni és taníthatjuk ezt a pályát, hogy lehessen utánpótlás.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy lehet valaki színész, aki az alany-állítmány egyeztetésével (1. mondat) sincs tisztában, és az alanyi és tárgyas ragozást sem ismeri ("behozoK egy barátomat")?
Az már csak stilisztikai észrevétel, hogy felsorolás esetén az egyes szám első személyt hagyjuk a végére a többiek iránti tiszteletünket kifejezendő.

Baj lenne, ha csak a nyelvészek beszélnék helyesen az anyanyelvüket.

Tekintve, hogy a görög hadviselés magját mindig a (nehéz)gyalogosok képviselték, kitűnő ötlet Trója történetét lovas színházban előadni, mivel a faló is ló.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés