„Le lehet győzni a rendszert” – A Momentum Mozgalom a Mandinernek

2017. január 11. 14:25

Írta: Pintér Bence
A semmiből jött a hét elején egy új helyi népszavazási kezdeményezés, ami a budapesti olimpiai pályázat visszavonását célozza. A kezdeményezés elindítója az eddig viszonylag ismeretlen Momentum Mozgalom, akik hamarosan gyűjteni is kezdik az aláírásokat. De kik ők? A Mandinernek nyilatkoztak először az egyesület vezetői, akik nem kevesebbet, mint a rendszerváltás óta kialakult politikai kultúra leváltását tűzték ki célul.

Hétfőn hírt adtunk róla, hogy helyi népszavazást kezdeményezett a Momentum Mozgalom a budapesti olimpiáról – céljuk az, hogy visszavonják a város olimpiai pályázatát, mivel szerintük jobb helye van annak a több százmilliárd forintnak, amit erre költene az ország.

A kampány elkezdődött, egy kérdés azonban homályban maradt: mi az a Momentum Mozgalom? Erről beszélgettünk a szervezet elnökével, Fekete-Győr Andrással és az elnökség egyik tagjával, Hajnal Miklóssal, akik a Mandinernek nyilatkoztak először.

2015 elején kilenc fiatal alapította a Momentum Mozgalmat: úgy érezték, hogy egy civil kezdeményezés nem elég ahhoz, hogy bármiféle rendszerszintű változást elérjen, ezért a kezdettől fogva politikai közösség alapításában gondolkodtak, ami hosszútávon az egész politikai elitet leválthatja. Kezdetnek azon a nyáron szerveztek egy tábort, ahol elkezdett formálódni egy közösség. Online platformokon és élőben vitatkoztak politikai kérdésekről, szerveztek pár rendezvényt, majd 2016 tavaszán elegen lettek ahhoz, hogy egyesületet alapítsanak, különböző munkacsoportokkal. Most, 2017 elején már százötvenen vannak az egyesületben, és nem csak Budapesten: jelen van a Momentum Szegeden és Miskolcon is, és további terjeszkedést terveznek.

Fotó: Momentum Mozgalom Facebook

A szervezet mögött elmondásuk szerint nem áll Soros György, sem már létező párt – az ő segítségüket nem is kérték a népszavazási kampány aláírásainak összegyűjtéséhez, bár nem is akadályozzák meg, ha valaki aláírást szeretne gyűjteni nekik. Vannak olyan civil kezdeményezések, akik már jelezték, hogy szívesen segítenek. Az egyesületet és a NOlimpia kampányt a tagdíjakból, egyéni felajánlásokból és mikrodonációkból tartják fenn, és ez a cél a továbbiakban is. Fekete-Győr András egyébként jelenleg teljes munkaidőben az egyesület elnökeként dolgozik.

Politikai árvák

Az hozott össze minket, hogy politikai árvák voltunk. Nem csak úgy éreztük, hogy a mi hangunkat nem hallják, hanem azt, hogy rengetegen vannak így. A Momentumon belül meghallgatjuk egymást, mostanra pedig úgy érezzük, hogy érdemes hallatni a hangunkat adott ügyekben” – válaszolt Hajnal Miklós arra kérdésre, hogy miért nem valamelyik már létező pártba léptek be.

Fekete-Győr András kiemelte, hogy olyan embereket kerestek, akik felelősséget akarnak vállalni és tenni is akarnak az országért. A jelenlegi bal- és jobboldali pártok szerinte nem tudnak ajánlani semmit a fiataloknak, nincs mondanivalójuk a jövőről; a Jobbikkal pedig a Momentumhoz csatlakozók jelentős része nem ért egyet.

Rendszerellenes szervezetnek tartják magukat, de ez alatt első sorban nem a Nemzeti Együttműködés Rendszerére gondolnak, hanem összességében azokra, akik a rendszerváltás óta kialakult, „hazug, lojalitáson alapuló politikai kultúrát” kialakították. Szerintük alapvető elvárás a politikai elittel szemben, hogy a jövő kihívásaira is felkészítsék az embereket, arra pedig ez a politikusgeneráció már alkalmatlan.

A Fidesz politikájával sincsenek kibékülve: szerintük a kormánypárt kudarcot vallott, hiszen a példátlan felhatalmazást nem követte a nagy, rendszerszintű problémák megoldása, a fent említett, „lojalitáson alapuló politikai kultúrát” pedig csak kiteljesítették. „Ekkora hatalommal sokkal többet el lehetett volna érni. Nem csak nem teljesítettek, de ki is szipolyozták a pénzt a rendszerből” – mondta Hajnal. A munkaalapú társadalmat abszolút zsákutcának tartják, mivel a technológiai és információs forradalom szerintük egy sor munkakört fog megszüntetni, erre pedig fel kéne készülni.

Hajnal Miklós (Forrás: Facebook)

A rendszerellenesség ellenére az egyesület tagjai célként tűzték ki maguknak, hogy elinduljanak a 2018-as parlamenti választáson, ha erre lehetőségük lesz. Kérdésünkre hangsúlyozták, hogy egyáltalán nem forradalomban gondolkodnak: ahhoz egyébként is tapintható feszültség kéne, Magyarországon pedig politikai apátia van. „Választások útján kell legyőzni ezt a kormányt, ezt a rendszert. Le lehet” – jelentette ki az egyesület elnöke.

Elmondták: a baloldali előválasztáson nem vennének részt, még akkor sem, ha már párt lennének, mert nem tartják magukat baloldalinak; a belengetett előválasztási koncepciókat pedig egyrészt félrevezetésnek tartják, másrészt szerencsétlennek, ami nem vonzza az embereket. „Mi a saját közösségeinket akarjuk kiépíteni országszerte, és ezekben a közösségekben ott lesznek azok az emberek, akik el tudnak majd indulni egyéni körzetekben 2018-ban” – mondta Fekete-Győr.

Hajnal ezzel kapcsolatban arról is beszélt, hogy az elmúlt években gombamód szaporodó ellenzéki pártok logikája szerintük téves: nem elég bejutni a parlamentbe, aztán ott bezárkózni a falak közé és a tévéstúdiókba. A Momentum Mozgalom azt vallja, hogy politizálni nem csak a parlamentben lehet, sőt, elsősorban talán nem is ott kell. Ők egyfajta szolgálató közösséget akarnak létrehozni, ami nyit az állampolgárok felé. „Mi elvek és értékek mentén politizálunk, nem ideológiai alapon. Ez a huszonegyedik század, nem akarunk baloldalról, jobboldalról beszélni. De ha mégis muszáj, akkor azt szeretnénk, hogy a baloldalnak is része legyen egy egészséges nemzettudat, a jobboldalnak pedig a szolidaritás. Szolidaritás, teljesítményelvűség és egészséges nemzetkép – ezt akarjuk összehozni” – mondta Fekete-Győr.

A teljesítményelvűséget elmondásuk szerint nem csak piaci értelemben értik: szerintük egyenlő mértékben értékelni kell azt is, ha valaki háztartást vezet és gyereket nevel, vagy olyan szakmát választ, amit a piac nem jutalmaz: például tanár, tanító vagy óvónő lesz. Fekete-Győr szerint nonszensz, hogy milliók nélkülöznek Magyarországon, ahogy az is nonszensz, hogy több százezer ember azért kényszerül külföldön dolgozni, mert a szakmájában elvárnák a politikai lojalitást, vagy mert nem tud megélni itthon. „Ez hihetetlen mértékben károsítja a magyar társadalmat” – tette hozzá.

Ez a kormány olimpiája lesz

Rákérdeztünk arra is: miért pont az olimpia kapcsán érezték úgy, hogy elő kell állniuk, mikor az elmúlt egy évben rengeteg ügy polarizálta a magyar társadalmat. „Ez az az ügy, amivel leginkább meg tudjuk mutatni azt, hogy a magyar politikai rendszer, a magyar gazdaság, a magyar társadalom milyen problémáktól szenved. Az olimpiát öt karika szimbolizálja, mi pedig öt olyan ügyet azonosítottunk, amire érdemes lenne kicsit nagyobb figyelmet fordítanunk: a lakhatás, megélhetés, oktatás, egészségügy és a közlekedés, vagyis a vidéki infrastruktúra” - válaszolta Fekete-Győr.

A NOlimpia kampány logója (NOlimpia Facebook)

Felvetettük azt is, hogy az olimpiára pozitív, nemzetet egyesítő dologként is lehet tekinteni, a Momentum első kampánya viszont rögtön egy negatív előjelű ügyet próbál keresztülvinni.

Fekete-Győr András szerint azonban nem erről van szó, hiszen a szlogenjük az, hogy ugyan nemet kell mondani az olimpiára, de ezzel igent mondunk a jövőnkre. A népszavazáson is, ha lesz, igennel kell szavazni, ha valaki nem akar olimpiát. Hajnal Miklós szerint minden budapesti lakos félmillió forintot spórol, ha nem lesz olimpia; ráadásul ez lenne Budapest első helyi népszavazása. „Egyébként szeretjük az olimpiát. Azt szeretnénk, hogy egy budapesti olimpia egy évtizedes építkezést, sikeres társadalmat koronázzon meg két évtizedes széthúzás helyett” – emelte ki Fekete-Győr.

És mi történik, ha nem jön össze a népszavazás? Szerintük már az is siker, ha felhívják a figyelmet arra a problémára, hogy nem támogatja mindenki az olimpiát – ezt még akár a NOB is figyelembe veheti a döntésnél.

A Momentum tagjai úgy gondolják, hogy fennáll az a helyzet, ami a kvótareferendumnál jogos érv volt a kormány kezében: a kormány megválasztásakor ugyanúgy nem volt szó a budapesti olimpiáról, mint ahogy a migrációról sem volt. „Úgy gondoljuk, hogy annál fontosabb alapja a nemzeti egységnek nem lehet, hogy kérdezzük meg az embereket az őket érintő kérdésekről” – mondta Hajnal, mire Fekete-Győr zárásképp hozzáfűzte: „Azzal, hogy a kormány félt kiírni népszavazást a kérdésben, gyakorlatilag azt mondta, hogy ez nem az emberek olimpiája, hanem a kormány olimpiája. Nekünk, polgároknak kell kezdeményeznünk egy népszavazást. Mi pedig elfogadtuk a kihívást”.

Összesen 245 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahhoz, hogy számokkal jöjjenek elő, számolni is tudni kellene. Azonnal lebuknának, mint Gyurcsány a "konvergenciával".

Válaszok:
trendo | 2017. január 11. 15:48

A nevük meg : pillanat. Sokat mondó.

Ez az 5K! mozgalom...Meg Sándor Mária reinkarnáció ... Meg Gulyás Márton alter-ego ... Meg Majtényi kifakadás-visszhang...Meg Tanítanék nem-Tanítanék módra...Meg "apátia"-van lelkesítően bedobva...Meg "nem-jó-a-kormány" párttalanul/parttalanul...Meg "nekünk-nem-jó-ami-van" , de mennyire jobb lesz velünk...Szóval : mi "hitelesen" megadtuk a hangot , de ti gyertek aláírásgyűjtőnek . Fogjuk meg , és vigyétek !

"Fekete-Győr András szerint azonban nem erről van szó, hiszen a szlogenjük az, hogy ugyan nemet kell mondani az olimpiára, de ezzel igent mondunk a jövőnkre. A népszavazáson is, ha lesz, igennel kell szavazni, ha valaki nem akar olimpiát. Hajnal Miklós szerint minden budapesti lakos félmillió forintot spórol, ha nem lesz olimpia; ráadásul ez lenne Budapest első helyi népszavazása. „Egyébként szeretjük az olimpiát. Azt szeretnénk, hogy egy budapesti olimpia egy évtizedes építkezést, sikeres társadalmat koronázzon meg két évtizedes széthúzás helyett” – emelte ki Fekete-Győr."

Ez az egy bekezdést olvastam el, mert erre voltam kíváncsi. Mit mondjak, elég gyenge lábakon áll ez az egész.

MOMA, MOMO ... mi jön még?

" A munkaalapú társadalmat abszolút zsákutcának tartják, mivel a technológiai és információs forradalom szerintük egy sor munkakört fog megszüntetni, erre pedig fel kéne készülni."

Lefordítva: Nem szeretnek dolgozni, csak dumálni.

Erről száz év múlva majd emléktábla tanúskodik az egykori Mandiner-szekesztőség épületének falán.

Válaszok:
Antigoné | 2017. január 11. 15:23

Várjál még. Be fognak tagozódni, valszeg balra.
Senki nem tetszik nekik, de mintha a bal azért egy kicsit.

Azért a mandi ingyen reklámja is kell!

Én szurkolok nekik, hogy összejöjjön az aláírás. Kíváncsi vagyok, ha ebből népszavazás kerekedik, mégis a szavazók hány százaléka lesz hajlandó elmenni.

Számolni azok tudnak, akiknek kezében ott vannak a tervek és az adatok.
A költségvetés elkészítése állami feladat, nem is végezhetné más, hiszen milyen alapon?!

Válaszok:
Morgen | 2017. január 11. 18:30

Meddig lehet ezeket még fokozni:

Lehet Más a Politika - Lehet Még Másabb a Politika - Lehet Még Annál Is Másabb a Politika stb.?

Mellesleg nagyon durván mellélősz, ha Magyarországot és az ellenzék itteni lehetőségeit a Putyin-féle Oroszországhoz hasonlítod. Ennyire téves helyzetértékelésből persze nehéz bármit is kihozni.

Nem a semmiből jöttek. Professzionális háttér
van mögöttük, elég csak megnézni a nolimpia
plakátot: mestermunka! Ehhez pénz kell, ember
kell, infrastruktúra kell. Párt lesz belőlük
egykettőre!

"Alapjában véve nem rossz ez alapján a leírás alapján a szerveződés története, ha valóban úgy történt, ahogy le van írva."

Nem tisztem megítélni a jóságfaktorát ennek az egésznek, de szerintem nem sokban különböznek a Millától. Van egy "ügy", amit meglovagolva kormányt akarnak váltani, mi több, politikai elitcserén gondolkodnak. Elég elolvasni pár nyilatkozatukat, ők is bevallják, hogy ez a no-olimpia ügy csupán ugródeszka.

Szóval ha ez egy Milla 2.0, akkor nagyjából hasonló ív várható, mint a Milla esetében. Megalakulnak, körbeturnézzák a médiát, ott lesznek mindenhol, aztán indulnak a választáson, és tán 2-3%-ot is összeszednek, mindenki örül. Még én is. :)

Erősen kétlem, hogy egy nyári olimpiát helyi ügyként lehet kezelni.

Jól összefoglaltad.

Nem a fiatal nemzedék a felelős azért, mert mára olyan közéleti légkör alakult ki az országban, hogy ha egy új hang megszólal, azt elkerülhetetlenül nem önálló szubsztanciaként, hanem valamely politikai pólus, üzleti érdekeltség derivátumaként kezelik.

A politikai lövészárkokból kikandikáló emberek kölcsönösen lesik, hogy mikor tudják a másik oldal megszólalóit, de a fő sodrásvonaltól eltérő véleményt formálókat is gyűlölettel teli mérgezett nyilakkal megsemmisíteni. Továbbá saját táboruk méreg zsákjait kellően feltölteni.

Ebben a közegben nagyon nehéz bárkinek is önálló arculattal jelentkezni. Nagyon nehéz a domináns nézetrendszereket meghaladó nyelvezettel előállni. Át kell venni a kórosan rögzült politikai hívószavakat, de minimum a csomagoláson ezeket is láttatni szükséges.

Ami szintén a mai politikai elit hibája, bűne.

Az embereket a mai borzalmas politikai kultúra odaláncolja saját oldalaikhoz, véleményvezéreikhez, ideológiai idoljaikhoz.

Így azután belefulladunk a mába, vészesen mellőzve a jövőbe tekintést.

Szükség van új gondolkodókra, a fiatal értelmiségiek megszólalására, szerveződésére. Ezzel együtt a magam részéről nem az olimpiára épülve indítottam volna. Pontosabban nem olyan kérdéssel húztam volna elő egy új lapot, aminek fejlécén a társadalmat erősen megosztó tematika szerepel.

Mert mindez egyből azt a látszatot kelti, hogy a szerveződés politikai ingája inkább a ballib felé leng ki, amit a program ökológiai része is sugall.

Tegyenek le az általuk felvetett, s számos kérdésben széles társadalmi támogatottságot feltételező javaslatok mellé komoly szakmai tanulmányokat, s ami fontos, megoldási javaslatokat. De ha nem tudnak túllépni a mostani átlagos negáción, bírálaton, politikai hordószónoklatokon, akkor csak színesítik a megszólalási kényszerben szenvedők sorát.

Annak megállapítása, hogy vannak szegények, hogy komoly problémák vannak az oktatással, az egészségüggyel, bizony kevés. A ballib is csak a diagnózisig jut el, de nem lépett előre a megoldás terén kormányzása idején, s az unalmas szájtépésen ma sem tud átlépni.

Sokat ígért a Fidesz is, olyanokat, amiket irreális voltuk miatt nem kellett volna. A választók itt állnak az ígérethalmazok előtt, huszonöt év óta.

Uraim! Itt a lehetőség, tegyétek le a saját alternatívátokat, de szelíden, meggyőzően, nem az új Auróra szellemét idézően. A társadalom többsége nyugalomra, békére, megértésre, a kölcsönös tiszteletre, a kardok hüvelyben tartására vágyik.

Engem komolyan érdekelne a kérdés, hogy hányan akarnak olimpiát, és hányan nem, méghozzá annyira em, hogy hajlandóak lennének ellene szavazni. És nem azért, mert kormányt akarok buktatni, csupán kíváncsi vagyok rá.

Én is ezt gyanítom, érvénytelen lenne.

Botrány!

Ha nem akartak olimpiát, ébredtek volna előbb fel.
Volt lehetőség népszavazásra, ki kellett volna használni.Mindennek rendelt ideje van.
Egyszer és mindenkorra bírósági döntés kell, hogy egy népszavazást meddig lehet kezdeményezni.

Ne égessenek le egy országot, amikor már a prezentációk folynak.

Újabb világkiállítási cirkusz, eltanulták a ballibsiktől?
Csak nem képzelik, hogy olimpia nélkül a szerintük fontosabb dolgokban történni fog valami.
Az olimpiai stadionon kívül mindent
fel lehet használni később is.
Az olimpiai stadiont is, de az valószínűleg később túl nagy méretű lenne.
Egyszer és mindenkorra bírósági döntés kell, hogy egy népszavazást meddig lehet kezdeményezni.

Botrány!

Ha nem akartak olimpiát, ébredtek volna előbb fel.
Volt lehetőség népszavazásra, ki kellett volna használni.Mindennek rendelt ideje van.
Egyszer és mindenkorra bírósági döntés kell, hogy egy népszavazást meddig lehet kezdeményezni.

Ne égessenek le egy országot, amikor már a prezentációk folynak.

Újabb világkiállítási cirkusz, eltanulták a ballibsiktől?
Csak nem képzelik, hogy olimpia nélkül a szerintük fontosabb dolgokban történni fog valami.
Az olimpiai stadionon kívül mindent
fel lehet használni később is.
Az olimpiai stadiont is, de az valószínűleg később túl nagy méretű lenne.
Egyszer és mindenkorra bírósági döntés kell, hogy egy népszavazást meddig lehet kezdeményezni.

Jogos a felvetésed, egy kihangosítót is meg kell valakinek vennie, bármennyire is költségkímélőbb szervezési technikákkal lehet ma operálni, , egy bizonyos kritikus ponton, a kellő láthatóság érdekében politika-pénzügyi mecénás után kell nézni.S itt bejönnek a buktatók, még a jó szándékúak számára is.

Várható, hogy a tíz éve tartó baloldali demencia, a rendszerváltozás veszteseinek gyermekeit összegyűjtő és fellázító Jobbik befagyott frusztrációja és a jövőre minden bizonnyal harmadik ciklusát kezdő, túlságosan beállt és elkényelmesedett, öregedő kormányoldal taszító hatása miatt előbb-utóbb eljön egy új nemzedéki lázadás. Hogy ezek a fiúk lesznek-e azok, egyáltalán ez a generáció vagy még fiatalabb, nem tudom. Nem tűnik nagyon veretesnek az ideológiájuk és az érvelésük, s nem szimpatikus, hogy épp az olimpiát használnák ugródeszkának, bár még mindig jobb, mint a cigányügy. Szabad politikai tér egyelőre a baloldalon van, az is kézenfekvő, hogy oda csak középről lehet betörni - az irány tehát jó. Igaz, az jó volt az LMP estében is. Az új generációnak mindenekelőtt az LMP ma már nyilvánvaló kudarcát érdemes tanulmányoznia.

Mindkettőtök hozzászólását kiegészítve.

A magyarországi olimpiát ellenzők érvelése ezer sebből végzik.

1. Nem igaz az állítás, hogy Görögország a 2004-es olimpia megrendezése miatt került csődhelyzetbe.

2. Az első tanulmánytervben nem szerepeltek olyan költségek, amelyek nem tartoztak közvetlen az olimpiához. Ezek csak később jöttek hozzá és így emelkedtek meg a költségek. Amikor pedig csődhelyzetbe került az ország, amit csak lehetett az olimpia megrendezésére fogott rá az akkori kormányzat.

3. Olyan létesítményeket hoztak létre, amelyek későbbi hasznosítására nem volt lehetőség, vagy nem hasznosították.

4. Az olimpia után dinamikusan növekedett Görögország idegenforgalma, exportja, az országba irányuló befektetések. Az ebből keletkező bevételeket a kormányzat elfecsérelte, felélte, holott a gazdaságfejlesztésére kellett volna fordítani. Helyette infrastrukturális állami beruházásokat hajtottak végre külföldi hitelekkel megspékelve, amelynek egy része eltűnt, mint szürke szamár a ködben.

5. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2014 végén elfogadta az Agenda 2020 modernizációs programot, amely ösztönzi az ideiglenes és visszabontható létesítmények építését. Lehetővé teszi a vidéki városok bevonását, ahol erre részben rendelkezésre állnak létesítmények.

6. A Magyar Olimpiai Bizottság hatástanulmánya szerint a fő helyszín a főváros lenne, vidéken Debrecen, Szeged, Miskolc, Székesfehérvár, Balatonfüred, Veszprém, Szombathely, Győr, Göd és Dunakeszi-Alag rendezhetne versenyeket. Ezeknek a vidéki városoknak a fejlődését nagymértékben befolyásolna középtávon. Világviszonylatban ismerté tenné a magyar vidéket, a turista helyeket, s így lényegesen növekedhetne a turistaforgalom, amely hatást gyakorolna több gazdasági ágazatra. Az új létesítmények egy része visszabontható lenne. Ugyanakkor a médiaközpontból irodapark, az olimpiai parkból városi park vagy sportközpont lehetne a játékok után. A szükséges infrastruktúrát pedig mindenképpen meg kellene építeni, és minél később kerül megépítésre annál többe fog kerülni.

A legtöbbet azzal lehetne spórolni, ha az ilyen Hajnal Miklós félék nem pusztítanának, a főiskolákon, egyetemeken a 4-5 év helyett nem 6-8 évig tanulnának. Tanulnak? Egy részük a romkocsmákat bújja, meg a góltáborokban rendezi a dzsembelit.

Szedjél széntablettát, megint idefostál valamit, aminek köze nincs ahhoz, amit írtam!

Te tényleg ilyen sokat tudsz, vagy csak a legjobbat hozod?

A fővárosban kezdeményeznek népszavazást. És mi van a vidéki városokkal? Ők le vannak tojva?
Az olimpia költségekben nemcsak a fővárosi adófizetők pénze van benne, hanem a vidéki polgároké is. Úgy látszik a Hajnaloknak a vidék csak akkor jó, ha van mit elvenni tőlük. Nem mások ezek a ficsúrok, mint a főváros romkocsmák vendégei. Annyit is érnek.

Nem csak ezen múlik. Szerintem egész egyszerűen nem érett meg az idő. Még mindig a régiek (MSZP + DK) uralják a baloldalt, és ez nem lehet véletlen.

Szerintetek össze fog jönni 50%-nyi szavazat? Félek nem.
És akkor a kormánypárt joggal fogja azt mondani, hogy aki otthon maradt, az azt szeretné, hogy legyen olimpia!

Hiszen 2016 okt.2.-a óta tudjuk, hogy nem az számít hányan mennek el szavazni, hanem az, hogy hányan maradnak otthon.

....

Hibás a logikai kifejtésed.

A kvóta népszavazásnál az ellenzék mondta, hogy aki nem ment el szavazni, az a kvóta mellett szavazott.

Így jelen esetben a népszavazást kezdeményezők mondanák azt; Aki nem szavazott az nem az olimpia megrendezésére szavazott. Kvázi ellene szavazott.

Na ja!

"a fidesz már megindult a lejtőn, lefelé, természetesen" és az ellenzék kétharmaddal győz 2018-ban. Sőt! A jobbik egyedül fog győzni.
Szép álmokat.

"Szerintetek össze fog jönni 50%-nyi szavazat? Félek nem."

Szerintem bármilyen népszavazáson összejöhet a szükséges többség, ha olyan a közhangulat. Témától szinte függetlenül.

2007-ben ilyen volt. Most, 10 évvel később? Semmi ilyet nem érzek.

Válaszok:
Megtalálta | 2017. január 11. 19:02

Lázadás alatt azt értem, hogy generációs alapon új politikai szerveződést hoznak létre, szükségképpen a jelenleg egyedül kormányképes Fidesz ellen fellépve, de a teljesen leépült és nincs jobb alapon működő liberálbolsevik csoportokat elsöpörve, a helyükbe lépve. A mai politikai ellenzék megdöbbentően alacsony intellektuális színvonalon áll, de egy ekkora társadalomban ez nem tarthat a végtelenségig. Az nem létezik, hogy a tehetséges és karizmatikus egyéniségek ennyire és ilyen hosszú ideig elkerüljék a politikát. Nem valószínű, hogy ezek az olimpiai rendezésre rátámadó fiúk lesznek az új politikai nemzedék, de katalizátorrá válhatnak. Én a másik oldalon állok, de örülnék annak, ha színvonalas, ifjú, párbeszédképes, nem gyűlölködő, a nemzeti közösség iránt elkötelezett versenytársai támadnának Viktoréknak. Kénytelenek lennének összeszedni magukat, nyomulás helyett érvelni és nem nyolcvanikús tömegnek tekinteni a választókat, s leporolni a polgári értékeket.

Olvasd el a nolimpia.com-on levő összeállítást, azon már kalkuláció is van.

Szög a zsákból? Miért van az, hogy bármilyen elvileg semleges ügyben kampányoló szervezet második mondata már a "rendszer" legyőzéséről szól? (Költői kérdés.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés