A közvélemény-kutatások alapján Hillary Clinton az esélyes

2016. november 8. 7:19
A hétfő este nyilvánosságra hozott utolsó közvélemény-kutatások szerint Hillary Clinton lehet az Amerikai Egyesült Államok új elnöke. A demokrata jelölt Reuters/Ipsos mérése szerint, illetve a Real Clear Politics összesített átlaga szerint is három százalékponttal vezet republikánus riválisa, Donald Trump előtt.

A hétfő este nyilvánosságra hozott, a keddi választás előtti utolsó felmérés szerint kilencven százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A felmérést a Reuteres brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató közösen készítette, és hétfőn, a késő esti órákban hozta nyilvánosságra, pár órával a szavazás kezdete előtt.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint Hillary Clinton 45:42 arányban vezet a közvetlen voksokat (tehát a polgárok közvetlen szavazatait) illetőn, és az elnökséghez szükséges 270-nél jóval több, 303 elektor támogatására számíthat. Ezzel szemben Donald Trump várhatóan csupán 235 elektor bizalmát nyeri el. A republikánus elnökjelölt esélye - a felmérés szerint - attól függ, hogy hogyan teljesít majd Floridában, Pennsylvaniában és Michiganben. Ha e három állam közül kettőben veszít, akkor senki nem veheti el az elnökséget a demokrata párti Hillary Clintontól.

A Real Clear Politics oldalán összegyűjtött utolsó mérések egy kivételével a demokrata jelölt 2-6 százalékpontos vezetését mutatják. Egyedül az IBD/TIPP Tracking mérései mutatnak két százalékpontos Trump-vezetést. A portál összesített átlaga szerint három százalékpont Hillary Clinton előnye.

303 elektor támogatását gyűjtheti be Clinton

Hillary Clinton hétfőn, helyi idő szerint éjfélkor még Észak-Karolinában tartott kisebb kampányrendezvényt, de előtte, még az esti órákban nagyszabású, koncerttel egybekötött nagygyűlésen szerepelt a pennsylvaniai Philadelphiában. A rendezvényen jelen volt és szenvedélyes beszédet mondott Barack Obama elnök, Michelle Obama, a first lady és természetesen Hillary Clinton.

Obama elnök ismét felhívta a figyelmet arra, hogy Donald Trump már csak a vérmérséklete miatt sem alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Arra biztatta a jelenlévő, a philadelphiai rendőrség adatai szerint több mint harmincezer embert, hogy ne azért voksoljon Clintonra, mert nem akarja Trumpot, hanem azért, mert a demokrata párti elnökjelölt "kivételes képességű" politikus. "Ő cselekszik majd, és nem egyszerűen Twitter-üzeneteket küld" - fogalmazott Obama arra célozva, hogy Donald Trump állandóan Twitteren kommunikál, akár még éjjel háromkor is.

Madonna Clinton mellett kiállva koncertezett

Michelle Obama szintén szenvedélyesen szólt arról, hogy kedden az amerikaiak arról dönthetnek, hogy szembeszállnak-e "azokkal, akik meg akarnak osztani bennünket, és azt akarják, hogy féljünk". Hillary Clinton azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy "mi úgy döntöttünk, a reményt sugárzó, befogadó és melegszívű Amerikában hiszünk". A beszédek után a rock két nagyágyúja, Bruce Springsteen és Jon Bon Jovi adott koncertet. Váratlanul félórás szabadtéri koncertet tartott Madonna is New Yorkban, Manhattan szívében. Az énekesnő Hillary Clinton támogatására buzdította az egybegyűlteket.

Kérdéseket tett fel híveinek Donald Trump, aki hétfő este New Hampshire legnagyobb városában, Manchesterben kampányolt. "Azt akarjátok, hogy a korrupt politikai elit irányítsa Amerikát, vagy azt akarjátok, hogy ismét az emberek irányítsák az országot?" - fogalmazott a republikánus jelölt, akit ezúttal nemcsak a lánya, Ivanka Trump kísért el a rendezvényre, hanem fellépett vele az amerikai futball egyik sztárja, Tom Brady is. Trump azonban ezúttal sem állta meg, hogy ne sértegessen valakit. Elizabeth Warren demokrata párti szenátort vette célba azon élcelődve, hogy a politikusnő ereiben indián vér is csörgedez.

Helyi idő szerint hétfőn pontban éjfélkor, magyar idő szerint kedd reggel hat órakor New Hampshire állam három kisvárosában megnyitották a szavazóhelyiségeket, és elkezdődött a választás.

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés