Vallónia mégis igent mond a CETA-ra

2016. október 28. 10:48
Megállapodásra jutottak Belgiumban az Európai Unió és Kanada között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény, vagyis a CETA támogatásáról. Vallónia rendkívül boldog, hogy meghallgatták a követeléseit, fogalmazott a vallon kormányfő.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga miniszterelnök kijelentette, a CETA nagyon fontos a vállalatok, a gazdaság számára. Didier Reynders külügyminiszter pedig jogosnak nevezte a szerződéssel kapcsolatos korábbi vallon aggodalmakat. Michel nem sokkal később azt írta a Twitteren, hogy a tartományi parlamentek péntek éjfélig jóváhagyhatják a megállapodást, amely szerinte fontos lépés az EU és Kanada számára.

Csütörtökön már aláírták volna

Paul Magnette vallon kormányfő is megerősítette, hogy egyezségre jutottak. Tető alá hoztuk a megállapodást, amelyet megküldünk az uniós intézményeknek és az európai partnereinknek, mondta. Hozzátette, Vallónia rendkívül boldog, hogy meghallgatták a követeléseit. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról számolt be, csak akkor fog kapcsolatba lépni Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, ha minden akadály elhárul.

A szabadkereskedelmi megállapodást eredetileg a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcsértekezleten írták volna alá, a belgiumi Vallónia tartomány vonakodása miatt azonban a belga szövetségi kormánynak nem volt meg a felhatalmazása az egyezmény aláírására, ezért a találkozót lemondták. Sajtóhírek szerint a dokumentumot a nap folyamán már meg is küldték a tagországok uniós állandó képviseleteinek, amelyek el is fogadták a kiegészítéseket. Az EU tagállamai várhatóan pénteken hagyják jóvá hivatalosan a végleges szöveget, tudatták névtelenséget kérő források.

Belpolitikai célokat szolgált a vétó?

A vallon kormányzat korábban főként az egyezményben szereplő jogorvoslati mechanizmus miatt nem járult hozzá a CETA aláírásához, mert úgy vélte, az lehetőséget ad arra, hogy a nagyvállalatok kikezdjék az uniós és a belga jogszabályi előírásokat, környezetvédelmi, egészségügyi, munkavédelmi, munkajogi normákat. Az Európai Unió másik huszonhét tagállama már korábban is kész volt aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége volt Vallónia beleegyezésére is. Sokan azzal vádolták a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokra használja fel a vétójogát.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét. Szakértők attól tartanak, hogy a CETA kudarca ellehetetlenítené az USA-val, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is. (MTI)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most már csak a csecsemőket kell génmódosítani, hogy ellenálljanak a sok toxinnak, amit a génmódosított szemét termel.
Bezzeg az az ötszázezer, majd a tiszta élelmiszert fogyasztja, a többi úgysem tudja majd megvenni.
Megfordult a világ: Az eredeti lesz a luxus, a tömeg meg eheti a szart és a gyógyszereket.

Ritkán értek Veled egyet, de most igen. Amit a kormány tesz CETA-TTIP ügyekben, az hazaárulás.

Arculcsapása az eddigi szabadságharcos színjátéknak. Igen,most lehullott a lepel, a szavaknak többé tényleg nem lehet hitelt adni, Schiffer Andrást miniszterelnöknek!

Tudod, mivel több nyelven beszélek, s a rokonok egy része az USA-ban él, s vannak élő nyugati kapcsolataim, van egyfajta rálátásom erre az egész kérdéskörre.

Butának minősítesz másokat, pedig érvelned kellene mellette! Sorolnod kellene a munkaerő piacra, a környezetvédelemre, az élelmiszer biztonságra, a peres eljárásokra vonatkozó érveidet, melléjük rakva az opponensi álláspontokat is.

Amikor leírtam a véleményemet, akkor feltételeztem, hogy mindenki tájékozott e téren, s tájékozottsága birtokában ért velem egyet, vagy éppen nem.

A bagoly elől törölném a bölcset, ha már követem a Te stílusodat, és személyeskedem.

Magam egyik pártnak sem vagyok a tagja, sem szimpatizánsa. Az egyes konkrét lépéseik alapján foglalok állást. Gondolom, hogy egyik párt sem várja el komolyan, hogy hívei gondolkodás nélkül felsorakozzanak minden döntés mögé. Vagy tévedek?

A vetonak epp az a lenyege, hogy nem kell tobben lenni hozza.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés